Dıyarbakır Organıze Sanayı Bölgesınde Inceleme

20 Ağustos 2010 Cuma 22:58
  • Dıyarbakır Organıze Sanayı Bölgesınde Inceleme
  • Dıyarbakır Organıze Sanayı Bölgesınde Inceleme
  • Dıyarbakır Organıze Sanayı Bölgesınde Inceleme
  • Dıyarbakır Organıze Sanayı Bölgesınde Inceleme
  • Dıyarbakır Organıze Sanayı Bölgesınde Inceleme

Diyarbakir-Sanliurfa Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Dr. Ilhan KARAKOYUN, Ajans uzman personeliyle birlikte, Diyarbakir Organize Sanayi Bölgesi’ni (OSB) ziyaret etti ve çesitli incelemelerde bulundu.

28 Aralik 2009 Pazartesi günü gerçeklestirilen ziyarette OSB Müdürü Turgut ALAYDIN, Organize Sanayi Bölgeleri, kurulus amaçlari ve faaliyetleri ile Diyarbakir Organize Sanayi Bölgesi’nin durumu, doluluk orani, Bölgede faaliyette bulunan isletme türleri, OSB’nin temel sorunlari… gibi konular hakkinda bilgi verdi.

Sanayinin uygun görülen alanlarda yapilmasini saglamak, çarpik sanayilesme ve çevre sorunlarini önlemek, kentlesmeyi yönlendirmek, kaynaklari rasyonel kullanmak, bilgi ve iletisim teknolojilerinden yararlanmak, sanayi türlerinin belli bir plan dâhilinde yerlestirilmesi ve gelistirilmesi amaciyla OSB’lerin kuruldugunu belirten ALAYDIN bu dogrultuda, “OSB Yönetim Kurulu, yaptigi girisimler neticesinde 17.10.1991 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanligi’nin onayi ve kredi destegi ile Organize Sanayi Bölgesi’ni kurmak üzere göreve baslamistir” dedi.

Diyarbakir-Elazig karayolunun 22 nci km’sinde yolun sag ve solunda toplam 532 hektar alanda kurulu olan Diyarbakir Organize Sanayi Bölgesinde çirçir, mermer, tekstil, mobilya, isicam, yapi kimya… gibi çesitli alanlarda halen 104 firmanin üretim faaliyetlerini sürdürdügünü anlatan Turgut ALAYDIN, OSB’ lerin özellikle KOBI’ler ve bu isletmelerin gelistirilmesi için önemli olduguna vurgu yapti ve OSB’nin temel sorunlarinin sunlar oldugunu belirtti:

1. Kesintisiz ve sürekli enerji sorunu ile elektrik hatlarinin yer altina alinmasi,

2. Aritma Sisteminin kurulmasi,

3. Navlun maliyetlerinin asgari düzeye çekilmesi amaciyla, 3,5 km’lik demiryolu hatti ile Tren Istasyonu yapilmasi ve gümrükleme islemlerinin burada gerçeklestirilmesi,

4. OSB Yatirim Bütçesinin yapilamamasi,

5. OSB Gelirlerinin tahsilinde yasanan sorunlar,

6. Çevre güvenliginin saglanmasi amaciyla OSB’nin etrafinin çit ile çevrilmesi,

7. OSB’ye dogalgaz getirilmesi,

8. Nitelikli eleman bulmadaki zorluklar.

Turgut ALAYDIN, ayrica, mevcut OSB’de doluluk oraninin % 75’in üzerinde oldugunu; bu nedenle, 2 nci OSB’nin kurulmasi için çalisma yapilmasi gerektigini; 2 nci OSB’nin kurulmasinin en az 3 yillik bir süreyi gerektirdigini; mevcut OSB’ye 500 hektarlik ilave OSB yapilabilecegini; mevcut OSB’nin altyapi sorunlarinin çözülmesinin, sanayinin kalitesini arttiracagini… ifade etti.

Ziyaret ve incelemeler sirasinda;

· Yilsonunda uygulama süresi sona erecek olan 5084 sayili Kanun’un devam etmesi,

· OSB’de enerji destegi saglanmasi,

· Kent içinden OSB’ye tasinacak sanayicilere sökme ve montaj destegi verilmesi,

Yönünde öneriler getirildi.

OSB’nin Kalkinma Ajansi’ndan beklentisinin de, OSB’nin artima sisteminin yapilmasi, OSB’ye dogalgaz getirilmesi ve OSB’de yapilmasi planlanan Egitim Merkezi’nin insasi için gerekli desteklerin verilmesi oldugu ifade edildi.