Programın tanıtımı ve faaliyete başlayan tesislerin açılışı nedeniyle İzmir Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya ve Alpay Özalan, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri ile KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt katıldı.
Törende program ile iş yaşamına başlayan Muşlu tekstil işçileri Ceyhan Yaman ile Yunus Özdemir ile Şanlıurfa Suruçlu ayakkabı fabrikası işçisi Mine Bayram sahneye çıkarak deneyimlerini anlattı. Törende, Ajansımızın Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa ettiği ve Suruç Belediyesi’nin yararlanıcısı olduğu ayakkabı tabanı üreten fabrikası da hizmete açıldı. 3 bin 500 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 5 bin metre karelik alan üzerine kurulan fabrika yılda 5 milyon çifte ayakkabı tabanı üretim kapasitesine sahip. Fabrikada 28’si kadın olmak üzere toplam 140 genç istihdam ediliyor.
İzmir’de düzenlenen açılış töreninde konuşan ayakkabı tabanı fabrikasında çalışan Şanlıurfa Suruçlu Mine Bayram şunları kaydetti: Kendimi işe yaramaz hissediyordum. Suruç Belediyesi vesilesi ile bu programla tanıştım. Şanlıurfa OSB’de ayakkabı firmasında işe başladım. Kendime olan güvenim arttı. Babamın ekonomik yükünü aldım.”
Varank: Şanlıurfa’da Ayakkabı Sektöründe Çalışan Sayısı 3 Bin Kişiye Çıktı
Bakan Varank da yaptığı konuşmada genç işsizliğin yüksek ve kadın istihdamının da görece düşük olduğu bölgelerde modern üretim ve hizmet tesisleri yaparak özel sektörü desteklediklerini anlatarak “Kurduğumuz tesisler ile tarihlerinde ilk defa ihracat yapan ilçelerimiz oldu. Şanlıurfa’da 2011 yılında ayakkabı sektöründe çalışan sayısı 35 iken, bugün yaklaşık 3 bin kişi çalışıyor ve üretimin yarısı da ihraç ediliyor” diye konuştu.
Kasapoğlu: Amacımız Gençlerin Mutluluğunu Artırmak
Törende bir konuşma yapan Bakan Kasapoğlu, pek çok kenti etkileyen çok özel bir proje hayata geçirdiklerini belirterek “Amacımız gençlerimizin gözündeki ışığı, yüzündeki mutluluğu arttırmak. O yüzden bu proje bizler için çok önemli. Bakanlık olarak hükümet olarak hedeflerimizle yüzde 100 örtüşen bir proje. Bu projeyi hayata aktif biçimde katılan, işini hakkı ile yapan, kendisini sürekli geliştiren, meziyetler kazanan bir gençlik hedefi ile gerçekleştiriyoruz” dedi.
Vali Ayhan: Fabrikalarımız Cazibe Merkezi Olacak
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan da Suruç’ta 140 gence meslek kazandıran ayakkabı fabrikasının kurdelesini kesti. Program kapsamında 17 fabrikanın yapıldığını, bunların 7’sinin üretime geçtiğini ifade eden Vali Ayhan, bu fabrikaların hem tekstilde hem ayakkabı sektöründe cazibe merkezi olacağını bildirdi.
Konuşmaların ardından açılışları yapılan Muş, Iğdır ve Şanlıurfa’daki fabrikalara canlı bağlantılar gerçekleştirildi. Iğdır’da 451 gence istihdam sağlayan, 2 bin metrekare kapalı alan sahip çağrı merkezinin açılışını Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim yaptı. Çağrı merkezi, çift vardiyada bin kişiyi istihdam etmeyi hedefliyor.
Muş’ta Sultan Alparslan Tekstilkent’te bulunan ve 597 kişiye İstihdam sağlayan hazır giyim tekstil atölyesinin açılışını, Vali İlker Gündüzöz gerçekleştirdi. Vali Gündüzöz, tekstil kentte 25 ülkeye ihracat yapıldığı söyledi.
1.3 Milyar TL’lik yatırımla, 161 Fabrika Kuruluyor
Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında 1.3 milyar lira ile destekle 161 fabrika inşa ediliyor. Bu desteklerle toplamda 161 fabrika oluşturulması ve bu atölyelerde 55 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor. Program çerçevesindeki 50 projenin inşaatı tamamlandı. 26 projedeki 46 atölye firmalara tahsis edildi. Tekstil, hazır giyim, mobilya, ayakkabı, sera ve çağrı merkezi gibi sektörlerde 3 bin 936 gencin istihdama katılması sağlandı. Program dâhilindeki üretim tesislerinde sosyal donatılar da ihmal edilmedi. Kreş, spor tesisi ve eğitim alanları da fabrikalarla bütünlük olacak şekilde tasarlandı.
33’i kapsıyor
Program kapsamında bulunan 33 il şöyle: Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Malatya, Manisa, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli ve Van.