Şanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe Taşınacak

4 Şubat 2024 Pazar 12:41
  • Şanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe Taşınacak

Şanlıurfa OSB’de kurulan ŞUTSO Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır tarafından açıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında sürdürülen INNOFOOD Projesi kapsamında kurulan merkez, gıda sanayinde kalite ve Ar-Ge kabiliyetini yükseltecek, nitelikli üretim ve ihracatın önünü açacak.

Açılış töreninde konuşan Bakan Kacır, “Bu proje kapsamında gıda sanayisinde öncü dört ilimizde de pilot üretim tesisi ve gıda güvenliği laboratuvarı kuruyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz 1,5 milyon avro bütçeli Şanlıurfa Gıda Araştırma ve Analiz Laboratuvarı ile Şanlıurfa'mızda ve çevre illerde sadeyağ, süt ve süt ürünleri, baharat, yem, yağlı tohumlar, kurutulmuş meyve ve sebze sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımızın ihtiyaç duyduğu test altyapısını şehrimize kazandırmış oluyoruz. Son teknolojilerle donatılmış bu laboratuvarımızla gıda ürün güvenliğimizi en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Uluslararası standartlarda kalite kontrol süreçlerini yerinde sağlayarak, şehrimizdeki ve bölgemizdeki gıda üreticilerine rekabet avantajı temin etmiş olacağız. Hedefimiz ülkemizden yeni teknolojik gıda girişimlerinin yeşermesi, gıda sanayimizin üretim kabiliyetlerini teknoloji geliştirme altyapımız ile bütünleştirerek gıdada teknoloji odaklı üretimin adresi olmak. İnanıyorum ki, gelecek dönemde bu alanda tıpkı Türkiye'nin otomobili projesinde olduğu gibi en az bir lider teknoloji girişimini de ülkemizden çıkaracağız. Bizler ülkemize değer katacak her yatırımı bugün olduğu gibi yarın da desteklemeye devam edeceğiz. Biliyor ve inanıyoruz ki, aziz milletimize hizmet davamızda en büyük ödül Allah'ın rızası, milletimizin takdiri ve duasıdır. Allah çalışanın, gayret edenin, bu millet için, bu vatan için alın ve akıl teri dökenin yardımcısıdır. Milletimiz tam bağımsız ve müreffeh Türkiye için taş üstüne taş koyanın her daim yanındadır. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dünyada eşine rastlanmayacak ölçüde başarılarla geçen siyasi hayatı bunun en açık örneğidir." Bakan Kacır, deprem felaketinin yaralarının sarılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde tüm kaynaklarının seferber edildiğini anlatarak, şehrin yeniden ihya ve inşası için gösterdikleri çaba ve gayretlerle kentin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyledi.


Bakan Kacır: İhracat 255 Milyar Dolara Ulaşarak Cumhuriyet Tarihinin Rekoru Kırıldı

Gıda endüstrisinin sürdürülebilir ve teknoloji odaklı gelişimine katkı sağlayacak bu tesisin Türkiye'ye ve Şanlıurfa'ya hayırlı olmasını dileyen Kacır, tüm dünyanın küresel daralmalardan, krizlerden geçtiği bu dönemde Türkiye'nin yatırım, istihdam, üretim, ihracat rotasında yoluna emin adımlarla devam ettiğini aktardı. Bakan Kacır, geçen yıl ihracatın 255,8 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Bu rakamla Orta Vadeli Program'daki 255 milyar dolarlık ihracat hedefimizi de aşmış olduk. 2023'ün üçüncü çeyreğinde ise ekonomimiz yüzde 5,9 oranında büyüyerek son 13 çeyrektir kesintisiz büyüme trendini sürdürdü. Son 3 yılda 4 milyonun üzerinde ilave istihdam oluşturduk. Türkiye her alanda büyümesine, kalkınmasına devam ederken kadim kültürlerin beşiği peygamberler şehri Şanlıurfa'mız da tarımıyla, sanayisiyle, kültür ve turizmiyle büyümeye gelişmeye, bölgesinde bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor."


Bakan Kacır: Şanlıurfa’da 1 olan OSB sayısı 5’e çıktı

Hayata geçirdikleri teşvik ve destekler, kurdukları sanayi alt yapıları ile Şanlıurfa'nın kalkınma yolculuğuna güçlü şekilde devam ettiğini dile getiren Kaçır, şunları kaydetti: "Şanlıurfa bugün bir sanayi şehri. 22 yıl önce şehrimizde sadece 1 organize sanayi bölgesi bulunuyorken biz bu sayıyı 5'e çıkardık. OSB'lerimizde istihdam 29 bine ulaştı. OSB'lerimizde çarkların daha da güçlü dönmesi için aynı dönemde 3 milyar lira kredi desteği sağladık. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın aldığı kararla da 295 hektar büyüklüğündeki Akçakale sanayi alanını şehrimize kazandırıyoruz. Planlı sanayileşmeyle şehrimizin üretim alt yapısını genişletirken yatırım teşvik sistemimizle Şanlıurfa'yı bir cazibe merkezine dönüştürdük. Son 22 yılda düzenlediğimiz 2 bin 200'den fazla yatırım teşvik belgesiyle şehrimize 100 milyar liralık bir yatırım ölçeği kazandırdık, 97 binden fazla istihdamın önünü açtık."

Depremin kente yapılacak yatırımları sekteye uğratmasına izin vermediklerini vurgulayan Kacır, "Deprem nedeniyle yatırım süreci aksayan yatırımcılarımızı mağdur etmemek adına, Şanlıurfa'da yapılması planlanan yatırımlar için düzenlenen 630 yatırım teşvik belgesinin süresini talep aranmaksızın 3 yıl uzattık. Projelerine devam edemeyecek yatırımcılarımız için düzenlenen 111 yatırım teşvik belgesini, herhangi bir yük getirmeden kapanmış saydık." dedi.


Bakan Kacır: KOBİ'leri Teşvik Ve Desteklerle Güçlendirmeye Devam Ediyoruz

Kaçcır, kentin ekonomik gelişimine ivme kazandırmak ve istihdam olanaklarını genişletmek adına KOBİ'leri teşvik ve desteklerle güçlendirmeye devam ettiklerini belirterek, şöyle devam etti: "KOSGEB'i biz kurmadık. KOSGEB 1990 yılında kuruldu. Fakat Şanlıurfa'da 2002 öncesinde sadece 26 KOBİ'miz KOSGEB desteklerinden yararlanma imkânı bulmuştu. Son 22 yılda ise KOBİ'lerimizin hamisi KOSGEB Şanlıurfa'mızda 19 binden fazla KOBİ'ye 1,5 milyarın üzerinde destek sağladı. Depremden etkilenen KOBİ'lerimizin zarar gören işletmelerin 2023 yılı, yaşamını yitiren veya iş göremez hale gelen işletmecilerin ise tüm KOSGEB borçlarını sildik. Dünya Bankası ve Japon Uluslararası İş Birliği Ajansı (JICA) destekli Türkiye Deprem Sonrası Ekonomik Canlanma Projesi kapsamında Şanlıurfa'da KOBİ'lerimize 36 ay vadeli ve ilk 24 ayı geri ödemesiz olmak üzere 650 bin liraya kadar finansman desteği sunuyoruz. Bu kapsamda şehrimizde 5 bin 206 işletmeye 584 milyonun üzerinde destek ödemesi yaptık."


Karacadağ Kalkınma Ajansı ile GAP Aracılığıyla 4.4 Milyar TL Destek Sağladık

Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresinin Şanlıurfa'nın tarihi kimliğini ve yerel değerlerini ön plana çıkaran, şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yeni bir soluk kazandıran projelere imza attığını ifade eden Kacır, 599 projeye 4,4 milyar liralık destek sağladıklarını kaydetti. GAP Bölge Kalkınma İdaresinin yürüttüğü tarımsal verimlilik odaklı projelerle de şehrin tarımsal üretim merkezi rolünü perçinlediklerini vurgulayan Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda her alanda olduğu gibi gıda sektöründe de Ar-Ge odaklı üretimi önceliklendirdiklerini söyledi.

 

Konuşmanın ardından Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi'nin açılışı yapıldı. Bakan Kacır ve davetliler merkezi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Şanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe TaşınacakŞanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe TaşınacakŞanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe TaşınacakŞanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe TaşınacakŞanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe TaşınacakŞanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe TaşınacakŞanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe TaşınacakŞanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe TaşınacakŞanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe TaşınacakŞanlıurfa Gıda Sektörü, İnovasyon Merkezi İle Geleceğe Taşınacak