İspanyol Yatırımcılardan, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya Yoğun İlgi

28 Şubat 2012 Salı 09:07
  • İspanyol Yatırımcılardan, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya Yoğun İlgi
  • İspanyol Yatırımcılardan, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya Yoğun İlgi
  • İspanyol Yatırımcılardan, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya Yoğun İlgi
  • İspanyol Yatırımcılardan, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya Yoğun İlgi
  • İspanyol Yatırımcılardan, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya Yoğun İlgi
  • İspanyol Yatırımcılardan, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya Yoğun İlgi
  • İspanyol Yatırımcılardan, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya Yoğun İlgi
  • İspanyol Yatırımcılardan, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya Yoğun İlgi
  • İspanyol Yatırımcılardan, Diyarbakır ve Şanlıurfa'ya Yoğun İlgi

Avrupa’nın en önemli tarım ülkelerinden biri olan İspanya’dan, GAP’a yoğun ilgi. İspanyollar, GAP’ta tarımsal üretim yaparak, gıda sektöründe istikrar sağlamak istiyor.

18-25 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen ziyarete Şanlıurfa Valisi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Güvenç, Diyarbakır Valisi ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Toprak, Yönetim Kurulu Üyeleri DTSO Başkanı Remzi Can, ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Kalkınma Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu, Ajans Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ile Ajans personeli katıldı. 
Ziyaret kapsamında, Katalonya Bölgesi Tarım Hayvancılık Balıkçılık Gıda ve Doğal Çevre Departmanı, Barselona Belediyesi’nin bölgesel kalkınma ajansı olan “Barcelona Activa”,  Katalonya Bölgesi’ndeki 4 lojistik merkezini yöneten “CIMALSA” Firması, Katalonya Bölgesi’nde faaliyette bulunan “ACC10” Kalkınma Ajansı, Barselona Serbest Bölgesi içinde bulunan ve Katalonya Bölgesi’nin taze ve dondurulmuş sebze-meyve, et, balık ve çiçek toptan satış bölgesi olan “MERCABARNA” Bölgesi, 1876 yılında kurulan su ve çevre alanında faaliyette bulunan, uluslararası deneyime sahip ve Türkiye’de de şubesi bulunan “AGBAR” Firması, Barselona Limanı’nda bulunan ve Avrupa’nın en büyük lojistik merkezlerinden biri olan “ZAL Lojistik”, Avrupa İş Stratejisi ve İspanya’nın ulusal çalışma planına uygun olarak, iş arayanlar ile iş olanağı sağlayan kurumları bir araya getirmekle görevli “Katalonya İş Kurumu”, Barselona ve çevresindeki 36 belediyenin bir araya gelmesiyle kurulan, bölgedeki imar planlama, konut, ulaşım ve çevre ile ilgili faaliyetleri yürüten “Barselona Bölgesi Belediyeler Birliği”nde çeşitli temaslarda bulunuldu.  Ziyaret edilen bu kurum ve kuruluşların örgütlenme şekilleri, faaliyetleri, tecrübeleri ile ilgili bilgi paylaşımı ve incelemeler yapıldı. Aynı zamanda, bölgemizde yürütülmekte olan faaliyetler ile potansiyel yatırım olanakları ve işbirliği yapılabilecek alanlar konusunda bilgi alışverişi gerçekleştirildi.
Ajans yönetimi olarak iyi planlanmış bir çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten Şanlıurfa Valisi Celalattin Güvenç ve Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak; “Barselona, İspanya ve Avrupa’nın en gelişmiş bölgelerinden biri. Kişi başına düşen milli gelir 27.000 $ seviyesinde. İspanya, üyelik sürecinde AB Fonları’ndan en fazla yararlanan ülkelerin başında yer almakta. Bu fonların kullanımında Kalkınma Ajansları’nın önemli rol oynadığını yakından biliyoruz. Ajansların bu tecrübelerini yerinde incelemek bizler için çok faydalı oldu. Barselona’nın deniz-kum ve güneş dışında, tarih, kültür, sanat, kongre ve spor turizminde çok büyük başarı elde ettiğini temaslarımızda şahit olduk. 47 milyon nüfusu olan İspanya’nın yılda 55 milyon turist çektiğini; bu turistlerin yaklaşık 25 milyonunun Barselona ve çevresini ziyaret etmesi dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir.
 Barselona’da lojistik ve yenilenebilir enerji konusunda da çok başarılı çalışmaları yerinde inceleme fırsatı yakaladık. Ayrıca, son dönemde ciddi bir ekonomik kriz ve yüksek işsizlikle boğuşan ve iş gücü piyasasında alınan radikal önlemler nedeniyle protesto ve grevlerin yaşandığı İspanya’da, Katalonya Bölgesi’nde faaliyette bulunan İş Kurumunu da ziyaret ederek kriz döneminde uygulamaya koydukları aktif istihdam politikalarını inceledik” dediler.

Turizmde Başarıyı Yakalamak İçin Barselona’dan Alınacak Dersler Var!

Bu ziyaretten Diyarbakır ve Şanlıurfa için çıkarılabilecek çok büyük dersler olduğunu kaydeden GÜVENÇ ve TOPRAK konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Bölgemiz insanlık tarihinin başladığı, ilk tarımın yapıldığı, ilk üniversitenin kurulduğu, onlarca medeniyete ev sahipliği yapan ve medeniyetler mirası olan, ülkemizin en geniş ve verimli arazilerine sahip, GAP’ın kalbi, ülkemizin en fazla güneş alan bölgesi olup farklı dil, din ve etnik kökenden gelen insanların hoşgörü içerisinde yaşadığı, peygamberler ve sahabeler diyarıdır. Ancak, sahip olduğumuz bu değerleri yeterince kullandığımız söylenemez. Özellikle, sahip olduğumuz doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerimizi turizme kazandırma noktasında, Barselona’dan alacağımız çok önemli dersler var. Diğer bir potansiyelimiz de sahip olduğumuz genç nüfus. Bildiğiniz gibi, AB ülkelerinde nüfus giderek yaşlanıyor. Yaşanan ekonomik krizin belki de en önemli sebeplerinden biri bu yaşlanma sorunudur. Eğer biz sahip olduğumuz genç nüfusu iyi eğitirsek, meslek sahibi yaparsak, ekonomik ve sosyal kalkınmada çok ciddi mesafeler kat edebiliriz.

Diyarbakır ve Şanlıurfa, Lojistik Sektöründeki Potansiyelini En İyi Şekilde Değerlendirmeli!

Bildiğiniz gibi, Diyarbakır ve Şanlıurfa, coğrafi olarak stratejik bir bölge. Doğu-Batı ve Kuzey-Güney hattında merkezi bir noktada bulunuyor. Ayrıca, Türkiye’nin Ortadoğu Ülkelerine açılan kapısı konumunda. Bu durum, Diyarbakır ve Şanlıurfa için büyük bir lojistik potansiyel yaratıyor. Bölgemizde lojistik sektörünü geliştirmek için çok önemli araştırmalar ve altyapı çalışmaları yapılıyor. Bu lojistik potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi noktasında, Barselona’daki uygulamaların iyi incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bölgemizde Yatırım Arayışı!

Ziyaretimiz sırasında, ülkemize ve bölgemize ciddi bir ilgi olduğunu gördük. Özellikle tarımsal üretim alanlarımız ile tarım potansiyelimiz, yoğun dikkat çekti. GAP yatırımları ve sulama olanaklarını sordular. Barselona bölgesinde 70.000 çiftçi ve 80.000 gıda işletmesi mevcut. Buna karşılık, tarımda çalışabilecek sadece 1.000 kişi var. Ayrıca, geniş tarım alanları yok. Bu nedenle, arpa, buğday ve mısır gibi tarımsal ürünleri Avrupa’nın diğer ülkelerinde ithal ediyorlar. Ancak, istikrarlı bir ithalat konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını; bu nedenle, arpa, buğday ve mısır gibi tarımsal ürünleri üretip Barselona ve İspanya’ya ithal edebilecekleri ülke arayışında olduklarını belirttiler. Bu ürünlerde, Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın potansiyeli dikkatlerini çekti ve bu konuyla yakından ilgilendiler. Kendilerine, bölgemizin tarımsal potansiyeli ve verilen destek ve teşvikler konusunda çeşitli bilgiler verdik ve kendilerini Bölgemize davet ettik. Önümüzdeki dönemde, Ajansımız ve Barselona Ticari Ataşeliğimizin işbirliğiyle bir program hazırlayacağız ve Barselona’daki tarımla ilgili kurum temsilcileri ile yatırımcıları bölgemizde ağırlayacağız.”