Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın 2010-2011 yıllarında 268 projeye toplam 41 milyon lira destek verdiğini belirterek, bu sayede çok sayıda kişinin istihdama kavuştuğunu söyledi. Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki çok önemli turizm merkezlerinin bu destekler sayesinde restore edilerek turizme kazandırıldığını vurgulayan Bakan Eker, “Karamsarlık pompalamaya ve aşılamaya çalışanlara rağmen bu projelerden yararlanan girişimcileri minnetle yad ediyorum. Ajans, 2013 yılı için sanayi, ekonomi ve turizm alanında toplamda 19 milyon lira destek sağlayacak. Ajansın yanı sıra Bakanlığımızın da yüzde 50 hibe sağladığı önemli destekler var. Yüzlerce insan bu sayede evine ekmek götürüyor. Bölgenin kalkınması için olağanüstü çaba sarf ediyoruz, kararlılıkla bu projeleri uygulamaya devam edeceğiz. Bazıları karamsarlıktan, gözyaşından, bombadan medet umarsa umsun. Onlara inat hayata sarılacağız, sevginin ve barışın dilini kullanacağız. Bu bölgeye hayat sağlayacak, istihdam yaratacak projeleri uygulayacağız. Bu bölgedeki işsizlerin, yoksulun ve yatırımcının gönlü bizimle. Onlar bize bakıyor, biz onlara destek vermeye çalışıyoruz. Ama burada meslek odalarımıza büyük işler düşüyor, sorumluluk düşüyor.”
Bakan Eker: Girişimcilerimizin ne bahanesi ne de mazeret kalmadı
“Hepimiz bir şekilde seçildiğimiz veya atandığımız görevi yürütürken tarihe karşı, millete karşı ve geniş toplum kesimlerine karşı sorumluluğumuzu asla unutmamalıyız" diyen Eker, şöyle devam etti: “Makamlar mevkiler gelir geçer. Bu makam da, mevki de hizmet aracı olmalı. Buradan ayrılıp gittiğimiz gün 'Allah razı olsun şu başkan, şu projeyi destekledi, yaptı. O gün tehdit ediliyordu, baskı görüyordu buna rağmen yaptı' dedirtmemiz lazım. Bir siyasetçi, bir vali, bir bürokrat hepimiz bunu dikkate almalıyız. Gündelik gelip geçici birtakım baskılarla yılar, geri adım atarsak sadece kendimize karşı değil, yetiştiğimiz topraklara, büyüdüğümüz topluma karşı gerçekten görevimizi yapmış olmayız. Bu anlamda Ajansımızın çabalarını takdirle karşılıyorum. Diyarbakırlı girişimcilerin bundan istifade etmesini istiyorum. Diyarbakırlı girişimcinin artık mazereti yok. Ne bahane, ne mazeret alanı, ikisi de kapalı. Getir projeni yüzde 50 destek al. Meslek kuruluşları, birlikler, odalar için de böyle. Getirin projenizi alın desteğinizi.”
Vali Toprak: Ajans Bölgemize Heyecan Getirdi
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise, Karacadağ Kalkınma Ajansı ile birlikte yerel girimcilerde önemli bir heyecan yaşandığını söyledi. Bölgesel gelişmişlik farkının azaltılmasında Ajansın ‘ilaç’ olduğunu belirten Vali Toprak, “Ajansımız hazırladığı Bölge Planları ile yürüttüğü projeler sayesinde bölgenin potansiyelini harekete geçirilmesini sağlamıştır. Son iki yılda bölgemizde proje kültürünün geliştiğini görmekteyiz. Girişimcilerimiz her geçen gün daha iyi projeler ile Ajansımızın destek programlarına başvurmakta.”
Bingöl: Ajanslarımız Ekonomiye 1.7 Milyar TL Katkı Sağladı
Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, Kalkınma Ajansları aracılığıyla Türkiye ekonomisine proje sahiplerinin katkısı ile 1.7 milyar TL’lik kaynağı kazandırdıklarını söyledi. Bingöl şunları kaydetti: “Büyüme ve gelişmeyi ülkemizin değerleri ile desteklemeliyiz. Değerlerden kopuk bir gelişme köksüz olacaktır. Kalkınma ve gelişme hedeflerimize ulaşmamız için süreklilik esastır. Tüm çalışmalarımızı bu doğrultuda gerçekleştirmekteyiz. Karacadağ Kalkınma Ajansımız’a son iki yılda 1000 proje başvurusu yapılmıştır. Bu Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir rakam, bölgede önemli bir hareketliliğin olduğunu, proje kültürünün geliştiğini göstermektedir. Girişimcilerimizde proje kültürünü ve isteğini görmek bizim geleceğe daha umutla bakmamızı sağlamıştır.”
Karakoyun: 3 Ayrı Programda 19 Milyon TL Destek Vereceğiz
Bu yıl üç ayrı program kapsamında projeler destek vereceklerini açıklayan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, toplam 19 Milyon TL hibe desteği vereceklerini açıkladı. Son iki yılda proje sahiplerinin katkıları ile toplam 77 Milyon TL’lik kaynağı Diyarbakır ve Şanlıurfa’da yatırımlara aktardıklarını vurgulayan Karakoyun, “Bu yıl KOBİ’lere yönelik Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı, bölgemizde turizmin gelişimi katkı sağlayacak Turizm Altyapısı Mali Destek Programı ile kurulacak İŞGEM, OSB ve KSS’lerin altyapılarının iyileştirilmeye yönelik Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı’nı uygulayacağız. Amacımız firmalarımızın kapasitesini artırmak, yeni ürünler ile başta ulusal olmak üzere dünya pazarlarına açılmasına katkı sağlamaktır. Programlardan herkesin haberdar olması için, İl merkezlerinde ve ilçelerde bilgilendirme toplantıları yapılacak. Gazete ve TV’lerde duyurular yapılacak. Proje hazırlamak isteyenlere yönelik olarak 2’şer günlük 10 adet Proje Hazırlama Eğitimi verilecek. Potansiyel başvuru sahiplerinin proje tekliflerini hazırlama sürecinde, kendilerine yol göstermek amacıyla Diyarbakır’daki Ajans Binasında ve Şanlıurfa’daki Yatırım Destek Ofisi’nde Ajans uzmanları tarafından teknik masa desteği verilecektir. Ayrıca, proje hazırlamak isteyenler, Ajansımızın internet sitesinde bulunan “Online Proje Hazırlama Eğitimi” modülünden faydalanarak projelerini yazabileceklerdir. Bu yıl proje başvuruları online olarak yapılacak ve başvurular 3 Kasım 2012 tarihinden itibaren alınmaya başlayacak, 28 Aralık 2012’de son bulacaktır” dedi.
Bu yıl uygulanacak Programlar
1- Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı
Bu Programın amacı; Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’nde imalat sanayi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelerin kurumsallaşma çalışmalarının desteklenerek fiziki ve beşeri altyapılarının geliştirilmesi suretiyle ölçeklerinin büyütülmesi, finansal kaynaklara erişimlerinin artırılması, planlama ve pazarlama konularındaki kapasitelerinin geliştirilmesi, yüksek katma değerli mal üretim kapasitelerinin artırılması, yenilikçilik ve Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi, ihracata yönlendirilmesi veya mevcut ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi, kendi işini kurabilecek özelliklere sahip ve kendilerinde var olan girişimcilik özelliklerini ortaya çıkarmaya istekli girişimcilerin desteklenerek yeni iş alanları ve istihdam olanakları yaratılması, böylece işsizlik ve yoksulluğun azaltılmasıdır.
Program Bütçesi: 13.000.000 TL
Proje Başına Verilecek Destek Tutarı:
Asgari: 40.000,00 TL
Azami: 400.000,00 TL
Kimler Başvurabilir?
Bu programa,
* Özel işletmeler (mikro ve küçük işletmeler),
* Üretici kooperatifleri,
* Üretici birlikleri,
* Diğer gerçek ve tüzel kişiler,
Proje hazırlayarak başvuruda bulunabilecektir.
Projelere % 50’ye kadar hibe desteği verilebilecektir.
Son Başvuru Tarihi: 28 Aralık 2012
2-Turizm Altyapısı Mali Destek Programı
Bu Programın amacı; Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’nde turizm altyapısını iyileştirmek, turizm potansiyelini harekete geçirmek ve sürdürülebilir kılmak, bu amaçla Bölgedeki turistik öneme sahip tarihi, kültürel ve doğal unsurların restore ve rehabilite edilerek turizm sektörüne kazandırılmasını sağlamak, bölgede turizm türlerini çeşitlendirerek (kültür, doğa, inanç, sağlık, kongre ve fuar... gibi) etkili bir tanıtım faaliyeti ile Bölgeyi turizm merkezine dönüştürmek, gelen turist sayısını ve konaklama süresini artırmak, sektörde yeni istihdam olanakları yaratmak ve böylece işsizlik ve yoksulluğu azaltarak bölge ekonomisine katkı sağlamaktır.
Program Bütçesi: 3.000.000 TL
Proje Başına Verilecek Destek Tutarı:
Asgari: 75.000,00 TL
Azami: 750.000,00 TL
Kimler Başvurabilir?
Bu programa,
* Valilikler,
* Kaymakamlıklar,
* Bölge, İl ve İlçe Müdürlükleri,
* Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar ile Enstitüler,
* Yerel Yönetimler (İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler, Köy Tüzel Kişilikleri),
* Mahalli İdare Birlikleri (Köylere Hizmet Götürme Birlikleri dâhil),
* Fakülte, Yüksekokul ve Enstitüler,
* Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları (Odalar, Borsalar… vb),Sivil Toplum Kuruluşları (Vakıflar, Dernekler, Birlikler, Federasyonlar… vb).
Proje hazırlayarak başvuruda bulunabilecektir.
Projelere % 75’e kadar hibe desteği verilebilecektir.
Son Başvuru Tarihi: 28 Aralık 2012
3- Sanayi Altyapısı Mali Destek Programı
Bu Programın amacı; Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’ndeki mevcut ve yeni kurulacak İŞGEM, OSB ve KSS’lerin altyapılarının iyileştirilerek üretim ve istihdam kapasitelerinin artırılması ve yeni yatırımcılar/girişimciler için altyapısı hazır organize yatırım alanları oluşturulmasıdır.
Program Bütçesi: 3.000.000 TL
Proje Başına Verilecek Destek Tutarı:
Asgari: 75.000,00 TL
Azami: 750.000,00 TL
Kimler Başvurabilir?
Bu programa,
* Valilikler,
* Kaymakamlıklar,
* Bölge, İl ve İlçe Müdürlükleri,
* Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar ile Enstitüler,
* Yerel Yönetimler (İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler, Köy Tüzel Kişilikleri),
* Mahalli İdare Birlikleri,
* Fakülte, Yüksek Okul ve Enstitüler,
* Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları (odalar, borsalar… vb),
* Sivil Toplum Kuruluşları (vakıflar, dernekler, birlikler, federasyonlar… vb).
* OSB Müdürlükleri,
* KSS Kooperatifleri.
Proje hazırlayarak başvuruda bulunabilecektir.
Projelere % 75’e kadar hibe desteği verilebilecektir.
Son Başvuru Tarihi: 28 Aralık 2012