Bakan Eker'den Diyarbakır Yatırım Zirvesi

11 Şubat 2013 Pazartesi 01:06
  • Bakan Eker'den Diyarbakır Yatırım Zirvesi
  • Bakan Eker'den Diyarbakır Yatırım Zirvesi
  • Bakan Eker'den Diyarbakır Yatırım Zirvesi
  • Bakan Eker'den Diyarbakır Yatırım Zirvesi
  • Bakan Eker'den Diyarbakır Yatırım Zirvesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır'da kamu kurumlarının yatırımları konusunda geniş kapsamlı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, DSİ 10. Bölge Müdürlüğü'nde katıldığı kamu kurum ve kuruluş yatırımları bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilere 2012 yılında yapılan yatırımlar ile 2013 yılında yapılacak olan yatırımların değerlendirmesini yaptı.
Toplantı sonunda gazetecilere konuşan Bakan Eker, Özel İdare bünyesinden 79 milyon liralık ödenekle ulaşıma yapılan yatırıma değindi, "Karacadağ Kalkınma Ajansımız, Diyarbakır'da çeşitli sektörler itibariyle projelere destek vermekte bugüne kadar 142 projeye 21 milyon hibe sağlamış, 58 KOBİ'ye destek olmuş" dedi.
Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'nün önemli projeleri olduğunu ifade eden Bakan Eker, "En büyük proje ise Dicle ve Kralkızı projesi sulama kapsamındaki 218 kilometre uzunluğundaki cazibe ana kanalının 125 kilometrelik kısmı tamamlandı. Geri kalanı 2013'te tamamlanacak. Tamamen bitirilmesiyle 130 bin hektar alan sulanacak, 169 bin kişiye iş imkanı yaratılacaktır. Sulama projelerinin 2013 yılı itibariyle maliyeti 2 milyar 650 milyon TL. 2012 yılında Diyarbakır'da 301 milyon liralık yatırım yapılmış DSİ yatırımları çerçevesinde. 2013 için ise 385 milyon lira ödenek öngörülmüş. DSİ tarafından Diyarbakır'da toplam 2003-2012 yılları arasında 1.66 milyar TL. yatırım yapılmıştır" diye konuştu.

Bakan Eker, havaalanı sivil terminal binasının Şanlıurfa yolu bağlantısının 2014 yılında tamamlanacağını belirterek, "Yeni havalanı terminal binasının ihalesi 15 ocak 2013 tarihinde yapıldı, 195 milyon 400 bin liralık bir maliyet ile. Diğer kısıımlarıyla birlikte 257 milyon TL. yatırımla Diyarbakır yeni bir terminal binasıyla, apronu, taksi yoluyla, uluslararası uçuşların yapılabileceği bir havaalanı terminal binasına kavuşuyor. 6'sı körüklü olmak üzere toplam 10 uçağın aynı alanda hizmet alabileceği apron ve terminal binası olacak" dedi. Organize Sanayi Bölgesi'nin demiryolu bağlantısı için kamulaştırma ve doğalgaz döşenmesi süreci hakkında da bilgi veren Bakan Eker, Türkiye'de kurulmakta olan 3 hayvancılık organize sanayi bölgelerinden birinin Diyarbakır'da yapıldığını kaydetti.