Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi'nin Renovasyon Çalışması Yapılıyor

15 Nisan 2013 Pazartesi 16:19
  • Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi'nin Renovasyon Çalışması Yapılıyor
  • Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi'nin Renovasyon Çalışması Yapılıyor
  • Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi'nin Renovasyon Çalışması Yapılıyor
  • Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi'nin Renovasyon Çalışması Yapılıyor
  • Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi'nin Renovasyon Çalışması Yapılıyor

Diyarbakır Valiliği tarafından Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi’nin iyileştirilmesi ve rehabilite edilmesi için Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon Proje Çizim çalışmalarına başlandı. 2013 yılı içersinde bitirilmesi hedeflenen projeler Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandıktan sonra uygulama çalışmalarına başlanacak.

Diyarbakır’ın  turizm potansiyelinin geliştirilmesi, kültürel mirasımızın korunması ve tanıtılması adına Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında yapılan  “Ulu Cami ve Hanlar Bölgesi Renovasyon Projesi” ile  bölgedeki turistik öneme sahip yoğun  tarihi ve kültürel unsurları barındıran Ulu Cami ve Hanlar Çevresi iyileştirilecektir.

Vali Toprak: Suriçi  Turizmde Cazibe Merkezi Oluyor

Ulu Cami ve Hanlar Bölgesinin Diyarbakır’ın tarihinden beri ticaret, ibadet ve konaklama mekanı olarak kullanıldığını ifade eden Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, “Ulu Cami ve Hanlar Bölgesinin tekrar tarihi havasına kavuşması adına Valiliğimizce 337.000,00 TL bütçeyle yapılan projede amaç günümüzde birçok turistin gezi ve alışveriş alanı olarak kullandığı Suriçi bölgesinin bu alanını rehabilite ederek var olan orijinal dokusuna kavuşturmaktır. Bu kapsamda bölgede yer alan dükkânların, hanların, çarşıların, sokakların tahribattan ve betonarme yapılardan arındırılarak bölgenin nefes alması sağlanarak turistlerin gezerken soluk alacağı ve tarihi yaşayacağı bir alan haline getirmek hedeflenmiştir.”

Vali Toprak: Tarihi Diyarbakır Çarşıları Yeniden İhya Edilecek

 Vali Toprak “Ulu Cami ve Hanlar Çevresi için Renovasyonu düşünülen alan 9.792,63 metrekarelik alan olup alanda cami, sivil mimari örnekleri, ticari yapılar, ibadet mekânları gibi birbirinden farklı ve değerli mimari yapılar yer almaktadır. Bu alanın yeniden rehabilite edilerek turistlerin beğenisine açılması ticari anlamda da oradaki esnafın da faydasına olacaktır. Kuyumcular Çarşısı, Demirciler, Marangozcular, Bakırcılar, Yanık Çarşı gibi bir çok tarihi çarşıda bu proje kapsamında ele alınarak niteliksiz eklentilerden arındırılarak tarihi görünümüne ve ferah haline kavuşacaktır.  Alanın rehabilite edilmesi kültürel değerlerimizin geçmişteki hissini günümüze taşımasına vesile olacaktır. Projelerin planlı bir şekilde hayata geçirilmesi bu çalışmalarla kent kültür turizmi ve inanç alanında hak ettiği noktaya ulaşacak ve kentin turizm endeksli kalkınmasına da önemli destekler sunulacaktır.”