İspanyol Su Devi Agbar, Diyarbakır Osb ile İşbirliği Arayışında!

7 Haziran 2013 Cuma 19:42
  • İspanyol Su Devi Agbar, Diyarbakır Osb ile İşbirliği Arayışında!

Dünya genelinde 12 ülkede su sektöründe faaliyet gösteren İspanya Barselona menşeli uluslararası AGBAR firması, Diyarbakır OSB'nin su ve atık arıtma sistemlerinin oluşturulması ve geliştirilmesiyle ilgili olarak Karacadağ Kalkınma Ajansı yetkilileri ve OSB Yönetimiyle bir araya geldi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi’nin organizasyonuyla Ajans Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıya, Agbar – Agualaqy AŞ Genel Müdürü Jose – Juan Gonzalez, TEKSU AŞ Genel Müdürü Ümit Cantürk, Ajans Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Diyarbakır YDO Koordinatörü Hüseyin Akdoğan, OSB Yönetim Kurulu Başkan V. Beşir Yılmaz, OSB Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Türk, DİSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Osman Akyıl ve OSB Müdürü Mehmet Özel katıldı.
Toplantıda, Agbar – Agualaqy A.Ş. Genel Müdürü Jose – Juan Gonzalez firmaları ve yaptıkları işler hakkında bir sunum yaptı. Buna göre; suyun üretiminden atık suyun tekrar kullanılmasına (su döngüsü) kadar suyun bütün aşamalarında faaliyette bulunan Agbar Firması, 1867’de kurulmuş ve 11 ülkede faaliyette bulunuyor. İspanya nüfusunun % 30’dan fazlasına su temin ediyor. Su ile ilgili çok sayıda ürün ve teknoloji üretiyor ve pazarlıyor. Her yıl AR- GE’ye 12 milyon Avro yatırım yapıyorlar. Dünya çapında 1.925 kurum/kuruluşla çalışıyorlar. Bunların 1.000'den fazlası belediye. Çalışan sayısı 10 bin kişi ve yıllık ciroları yaklaşık 2 milyar Avro. "AGBAR", kamu sektöründe çalışan markası. "AQUALOGY" ise, daha çok özel sektörde faaliyette bulunan marka.

Suyun her aşamasıyla ilgilendikleri belirten Jose – Juan Gonzalez, endüstriyel suyun da ilgi alanları arasında olduğunu söyledi. Suyun tedariki, dağıtımı, atık suyun toplanması, atık suyun arıtılması ve arıtılan suyun yeniden kullanımı ile ilgili olarak her alanda OSB ile işbirliği yapabileceklerini vurgulayan Gonzalez “Çözüm ortağı olarak da çalışılabiliriz. Danışmanlık hizmeti veya teknik destek verilebilir, tesis kurup inşa edebildiğimiz gibi tesisleri işletebiliriz. Su ile ilgili tüm ihtiyaçlara cevap verebiliriz” dedi.

Diyarbakır OSB atık arıtma sistemiyle ilgili olarak Karacadağ Kalkınma Ajansı desteğiyle Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan fizibilite raporunu da incelediklerini belirten Jose – Juan Gonzalez, bu konudaki gözlem, tespit ve önerilerini katılımcılarla paylaştı.
Karşılıklı soru-cevap ve görüş alışverişinden sonra, OSB Yönetim Kurulu Başkan V. Beşir Yılmaz, Jose – Juan Gonzalez'ten, Diyarbakır OSB'nin su ve atık arıtma altyapısının yap-işlet-devret modeliyle projelendirilmesi, yapılması ve işletilmesi konusunda çalışma yapmalarını ve hazırlayacakları teklifi OSB yönetimine sunmalarını talep etti.