İmza töreninde konuşan Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba şunları söyledi: "Biz eskiden turizm konusunda hep derdik ki; Balıklıgöl, Harran, dünyanın en eski İslami üniversitesi, sonra mozaikler çıktı. Sonra bir de baktık ki Allah bize Göbeklitepe'yi gönderdi. Göbeklitepe, dünyanın en eski anıtsal tapınağının olduğu bir yer. Biz şu an aynı zamanda Dünya Tarihi Kentler Birliği'nin üyesiyiz. Yani biz artık Avrupa'yı aştık. Biz zaten Avrupa'ya gireceğiz. Şanlıurfa Anadolu'nun bilinen en eski yerleşim yeri. İşte ben de böyle bir şehrin belediye başkanıyım. Bu yüzden sorumluluğumun ne kadar fazla olduğunun farkındayım. Onun için buralarda tarih yeniden canlanıyor. Tarihin sıfır noktası olan Urfa'da tarih yeniden canlanıyor. Tarihin yeniden canlanmasındaki ilk projemiz tarihi hanlar bölgesiydi. Biz hanları ayağa kaldırmak için Avrupa Birliği'nden 4 milyon hibe aldık. Ama oraya 10 milyon harcadık. Şimdi biz bu projeden de 9,5 milyon alıyoruz. Şu anda kafamdan geçen de buna ortalama olarak 25 milyon lira ilave etmektir. Bu yüzden diyorum ya biz Avrupa Birliği'nden bir alsak üzerine 10 koyuyoruz. Yani biz bu paraları çok iyi değerlendiriyoruz. Bunu ortak akılla değerlendiriyoruz. Milletvekillerimizle, sayın valimizle, sivil toplum örgütlerimizle bu işi çok iyi değerlendiriyoruz. Ve diyorum ki Urfamızı takip edin. Göreceksiniz Urfamız bir gün Avrupa'nın bir şehrini mutlaka geçecektir.”
Vali Celalettin Güvenç ise "Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean Maurice Ripert’in Göbeklitepe ile ilgili sözleri bize büyük umut vermiştir. Göbeklitepe bir dünya değeridir. İnsanlığın en eski eserleri arasında yer almaktadır. 18 yılda ancak 4 höyük ortaya çıkarıldı. 13 höyüğün daha olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği’nin, Türkiye Cumhuriyetimizin ve Alman Hükümet’inin destekleri ile en kısa zamanda toprak altında bulunan höyükleri gün yüzüne çıkarmalıyız. Bizim 40-50 yıl daha bekleme lüksümüz yok” dedi.
Şanlıurfa; Bir Marka Kültür Kenti Olacak
Karacadağ Kalkınma Ajansı, Şanlıurfa Belediyesi, GAP İdaresi Başkanlığı, Şanlıurfa Ticaret Odası ve Sanayi Odası ile Şanlıurfa Ticaret Borsası'nın ortak olduğu projede, kentin tarihi sokakları ışıklandırılacak. Projeyle kentin turizm altyapısını ve turizm sektöründeki KOBİ’leri güçlendirerek kentteki geceleme oranını yükseltmek ve turizmden daha fazla pay almasını sağlayarak “bir marka kültür kenti” olmasına katkıda sağlanacak. Şanlıurfa Merkez ve Göbeklitepe’nin UNESCO Geçici Kültür Mirası Listesinden Asıl Listeye girmesine destek olmak ve kurulacak Alan Yönetimi ile sürdürülebilir turizm politikalarının oluşması amaçlanan proje ile yapılacaklar şöyle sıralandı: “Etkinliklerle Şanlıurfa’nın önemli ve seçkin bir destinasyon noktası olmasını sağlamaktır. Proje kapsamında, turizm eylem planının oluşturulması, tanıtım materyallerinin geliştirilmesi (rehber, tanıtım filmi, web sitesi vb), ulusal/uluslararası acentelerle iletişim ve ağ kurma, kamu kurumları ile turizm sektöründe yer alan aktörlerin kapasitesini arttırmaya ve farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi planlanırken kentin altyapısında da iyileştirme çalışmaları öngörülmektedir.”
Öte yandan törende Nihai Faydalanıcısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olan ve 9,1 Milyon Euro’luk Şanlıurfa Lisanslı Pamuk Depoculuğu Projesi ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Nihai Faydalanıcısı olduğu 3,8 Milyon Euro’luk bütçeyle gerçekleştirilecek Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Özellikli Gıda Kümeleri Projesine imzalar atıldı.