Diyarbakır Tekstil Kümelenme Projesi ile Sektöre Yöne Veriliyor

17 Aralık 2013 Salı 10:50
  • Diyarbakır Tekstil Kümelenme Projesi ile Sektöre Yöne Veriliyor
  • Diyarbakır Tekstil Kümelenme Projesi ile Sektöre Yöne Veriliyor
  • Diyarbakır Tekstil Kümelenme Projesi ile Sektöre Yöne Veriliyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), İtalya Prato Ticaret Odası işbirliğiyle yürüttüğü Tekstil Kümelenme Projesi'nin sonuçları, sektör temsilcileri ile paylaşıldı

DTSO ile İtalya Prato Ticaret Odası'nın ortaklaşa yürüttükleri Tekstil Kümeleme Projesi'sinin sonuçları düzenlenen toplantıyla açıklandı. DTSO binasında düzenlenen toplantıda konuşan Prato Ticaret Odası Başkanı Luca Giusti, Prato tekstilin geçmişini yansıtan bir şehir, Diyarbakır’ın ise tekstilin geleceğini yansıtan bir şehir olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Yaklaşık bir yıldır süren Tekstil Kümelenme Projesi'nin sonuç toplantısına, İtalya'dan davet edilen Prato Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Luca Giusti, Prato Ticaret Odası Dış İlişkiler Sorumlusu ve kümelenme projesinin koordinatörü Silvia Gambi, İtalya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Claudio Bettazzi, İtalya'da 1,5 milyon üyesi olan İşadamları Derneği'nin Başkanı Andrea Belli, Tekstil Makineleri üreticisi Vasko Pagmi, tekstil danışmanı ve projede de uzman olarak yer alan Alfredo Belli ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, DTSO Genel Sekreteri Metin Aslan, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suat Bükün ve Diyarbakır tekstil sektörünün önemli firmalarının temsilcileri katıldı.

DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, tekstille ilgili olduğu için bu projeyi özellikle önemsediklerini belirterek, "İlimizin tekstil hammaddesi açısından çok zengin olduğunu görüyoruz. Şuan Türkiye'de üretilen pamuğun yarısı Diyarbakır ve Şanlıurfa'da üretiliyor. GAP'la beraber Diyarbakır'da şimdi yüzde 20 olan sulanabilir arazi, yüzde 70'e kadar çıkacak. Dolayısıyla, hammadde zenginliği, genç nüfusla ve bölgedeki pazar olanaklarıyla düşünüldüğünde, bu sektörde çok avantajlı olduğumuz ortadadır. Diyarbakır'da tekstil sektörünün gelişmesi, genç nüfustaki yüksek işsizliğe de önemli çarelerden biri olacaktır" diye konuştu. Türkiye'de yürütülmekte olan teşvik paketinin yurt dışından gelen yatırımcıya da oldukça avantajlı imkanlar sunduğunu anlatan Sayar, "bu gibi ziyaretleri çok önemsiyoruz. Biz ticaret erbaplarının sayesinde hakikaten dünya küçük bir köy olmuş durumda. Umarız bu diyaloglarımız ileriki dönemlerde güçlü işbirliklerine dönüşür" ifadelerini kullandı.
Prato Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Luca Giusti ise, Prato'nun 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde ticaret ve sanayisini geliştiren bir şehir olduğunu dile getirerek, "Savaş öncesi Prato'su daha fakirdi ve gerçekten karmaşık bir krizden çıkarak bugünlere geldi. 60 yılda giyimde lider duruma ulaştı. Sanayisini de geliştiren Prato, rekabet ortamından başarı ile sıyrılmayı başardı. Yarının Pratosu ise, kendine uygun iş ortakları bularak devam etmek istiyor. Diyarbakır, binlerce yıllık tarihi ile tam bu anlamda uygun bir şehir. Buranın çekim gücü ve tekstil işi ile uğraşanların sayısı dikkate değer. Gerek ülkedeki koşullar ve gerekse de girişimcilerin durumu, Prato ile benzerlikler gösteriyor. Diyalog; gelişmenin, büyümenin temel motorudur. Sizler de burada bulunarak bunun adımını atmış oluyorsunuz. Buradaki devlet desteği ile ilgili mesajları kendi sektörümüze götüreceğiz. Böyle güzel bir şehre gelme fırsatı verdiğiniz için özellikle Sayın Sayar'a ve Oda üyelerine teşekkür ediyorum. Prato tekstilin geçmişini yansıtan bir şehir, Diyarbakır ise Tekstilin geleceğini yansıtan bir şehir olabilir" şeklinde konuştu.