Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli

11 Mart 2014 Salı 11:45
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli
  • Unesco'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları ve Turizme Etkileri Paneli

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde bulunan Diyarbakır Surları’nın adaylık sürecini değerlendirmek üzere düzenlenen panelde konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır’a gelen turist sayısının Türkiye’ye gelen toplam turist sayısının yüzde 1,43’ünü oluşturduğunu söyledi.

Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır İşadamları Derneği (DİSİAD) tarafından 'UNECSO'ya Adaylık Sürecinde Diyarbakır Surları Ve Turizme Etkileri Paneli' düzenlendi. Hilton Garden Inn Diyarbakır Oteli’nde iki oturum olarak düzenlenen panele, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hafize İpek, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Mine Lök Beyaz ve Galip Ensarioğu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı İmar Daire Başkanı Murat Alaökmen, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve RTÜK üyesi Doç. Dr. Ahmet Yıldırım,  JollyTour Bölge Müdürü Kerem Gökçe, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, TURSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcü, Rixos Otel Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Şimşek ve Big Chefs Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, "Topraklarında barındırdığı 33 medeniyetin ortak kültürüyle uygarlık tarihinin en önemli basamaklarının oluşumu ve gelişiminin izlendiği Diyarbakır, isminin her bir hecesinde, tarihin farklı dönemlerini barındıran kadim bir şehirdir. Uygarlıkların biri biri üzerine inşa edildiği bu şehir, her gelen uygarlıktan bir kültür almış ve bu kültürü yüzyıllar boyunca kendisinden sonra gelen nesillere de aktarmıştır. Hoşgörü ve sevgi ikliminin yarattığı bu atmosferde yaşayan bütün uygarlıklar, kendilerine kucak açan kadim kente ve bu kentin manevi sahiplerine duydukları muhabbeti ifade etmek için, şehrin her köşesinde ve her yapısında nakış nakış, ilmek ilmek izler bırakmışlardır" dedi.

Vali Kıraç: Çözüm Süreciyle Birlikte Diyarbakır'a Gelen Turist sayısı arttı

Çözüm süreciyle birlikte gelen turist sayında büyük bir artışın yaşandığını belirten Vali Kıraç, "Özellikle ülkemizin 2023 yılında en fazla turizm geliri elde eden 5 ülke arasında yer alma hedefinin Diyarbakır için önemli getirileri olacağını düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2013 yılı istatistiklerine göre, 230 bin kişi turist sayısıyla Diyarbakır, bölgedeki 12 il içerisinde toplam turistlerin yüzde 27'sine ev sahipliği yapmıştır. Bu oran, Türkiye ortalamasıyla karşılaştırıldığında, 2013 yılı içerisinde ülkemize gelen toplam turist sayısının yüzde 1,43'ünü oluşturmaktadır. Her ne kadar ilimize gelen yerli ve yabancı turist sayıları hala istediğimiz düzeylerde olmazsa da, özellikle çözüm sürecinin getirdiği barış ve huzur iklimi sayesinde geçtiğimiz yıl ilimize gelen turist sayısında çok ciddi yüzdesel artışlar yaşandı. Yabancı turist sayısında yüzde 100, yerli turist sayımızda ise yüzde 25'ler mertebesinde artış oldu. Bu da çok açık ve net bir şekilde göstermektedir ki, bu süreç böyle devam ettikçe gelen turist sayılarında daha yüksek düzeylere ulaşacağız. Diyarbakır'da 2 bin 100 yatak bulunuyor. 2014 yılında inşaatı devam eden 2 adet 5 yıldızlı, 1 adet 4 yıldızlı, 2 adet 3 yıldızlı otelin tamamlanmasıyla birlikte, 3 bin 200 yatak sayısına ulaşılacak. Turizm yatırım belgesi alan ve yapımı devam eden 2 adet 4 yıldızlı otel yatırımıyla birlikte 2016-2017 yılları içerisinde yatak kapasitemiz 4 bine çıkacak" diye konuştu.

Diyarbakır Surları'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alması için müracaata bulunduklarını hatırlatan Vali Kıraç, surların üzerinde birçok medeniyet tarafından yazılan yazılara bakıp, bugün yaşanan sorunlara nasıl çözüm bulunacağını görmenin mümkün olacağını ifade etti. Vali Kıraç, “Dünyanın en görkemli ve en eski geçmişine sahip olan ve kenti adeta bir kalkan balığı gibi kuşatan Diyarbakır Surları’nın UNESCO'ya adaylık süreci devam etmektedir. Bu kapsamda, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyemiz ve yerel paydaşlarımızla birlikte alan yönetim planını içeren müracaat dosyamızı hazırlayarak, Paris'e göndermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Diyarbakır bu kültür yapısı içerisinde söylemlerini, özlemlerini, sitemlerini, aşklarını, sevgilerini, barışa dönük bütün figürlerini surlarına işlemiştir. O surlar üzerindeki bu kitabeleri herkesin anlayacağı bir dille kitaplaştırıp, Diyarbakır'ın kültür sanat hayatına kazandıracağız. Biz o kitabelere baktığımızda kendi sorunlarımızı çözebilecek yolları orada görebiliriz, başka bir yere gitmeye gerek yok" şeklinde konuştu.

Baysal: Bölge Ekonomisinin Toparlanmasında Turizmin Önemli Katkısı Olacaktır

Diyarbakır İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal ise şunları söyledi: “Son 20-30 yıldır bölgenin kalkınması adına onlarca teşvik paketi açıklandı, ancak yine de bölgede birkaç fabrika dışında bir şey gelişmedi. Çatışma ortamı ve yetersiz altyapı, bunun ana nedenleri arasında yer alıyordu. Bugün her 2 konuda da bölgede gelişme var. Bir yandan altyapı sorunlarımız yavaş da olsa çözülürken, diğer yandan bir barış süreci içinde bulunuyoruz. Nisan 2012’de çıkan teşvik yasası bölgede yatırım yapmak isteyen yatırımcılara yeni avantajlar getirmekte. Özellikle istihdam ve yatırım maliyetlerinin desteklenmesi çok kıymetli desteklerdir. Bu destekler özellikle turizm alanında daha da önemli arz ediyor. Çatışma sonrası süreçlerde insanların kafaları ve kalplerinin tamirinde ekonomi önemli bir konu konumunda. Bu coğrafyada yaşayan herkes bu savaştan etkilendi. Binlerce insanımızı kaybettik, doğamızı, ormanlarımızı, üretim yeteneklerimizi kaybettik. Şimdi, yaraları sarmanın zamanı. Bölge ekonomisinin toplanmasının, yaraların sarılmasında turizme de önemli bir rol oynayabilir.”

Bedirhanoğlu: Diyarbakır’da Turizmin Gelişmesi Bölgeye de Olumlu Yansır

DOGÜNSİFED Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu şunları belirtti: "Turizmde mesafe almak için güvenlik çok önemli bir konu. Güvenlik ve istikrarla ilgili ciddi kaygılar varsa, ortaya bir hedef koymak da çok yeterli olmayacaktır. Çözüm sürecinde amaçlanan hedefe ulaşılması için barış ortamı çok önemli bir risk. Turizm ile ilgili benzer toplantıları yapmak zorundayız. Turizmi sadece Diyarbakır’la değil, bölgeyle değerlendirmek lazım."

Sayar: Havaalanımızın Uluslararası Uçuşlara Açılması Lazım

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar konuşmasında şunları dile getirdi: “Barışın olmadığı yerde, ekonomiden, kalkınmadan ya da sosyo ekonomik gelişmişlikten bahsedemeyiz. Son 1 yıldır devam eden süreç var. Onun kalıcı olması için herkesin üzerine düşen görevler olduğuna inanıyorum. Küreselleşmeden bahsediliyor, sınırların kaldırılmasına çalışılıyor. Eskiden kısa dönemde para kazanma fırsatı vardı ama şimdi yok. Eskiden her ürün başlı başına bir gelir kaynağıydı ancak şimdi her ürünün alternatifi var. Artık kısa sürede zengin olma fırsatı yok. Turizmi bundan ayırıyorum. Turizm, sanayi ve tarıma göre kısa zaman içerisinde toplumda hızlı bir şekilde ekonomik katkılar sağlamakta. Dünyada da böyle. Diyarbakır'ın müthiş bir turizm potansiyeli var. Bazı verilere göre dünyadaki turistlerin yüzde 30’u inanç ve kültür turizmi kapsamında geziyor. Tarihi ve kültürel olarak birçok değere ev sahipliği yapan Diyarbakır, bu alanda hak ettiği yerde değil. Türkiye’de bir turist ortalama olarak 800 dolarlık bir harcama yapıyor. Diyarbakır'ın kısa sürede turizmden alacağı para 1 milyar dolardır. Umut ediyoruz ki potansiyelimiz devreye girecek, yaşam standardımız ve ekonomimiz hak ettiği yere gelmiş olacak. Havaalanımızın uluslararası uçuşlara açılması lazım. Devam eden bir proje var ama bekleyecek vaktimiz yok. En kısa sürede Diyarbakır- Erbil uçuşlarının başlatılması gerekir.”

İpek: Diyarbakır Dünyada Önemli Bir Yere Sahip

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Hafize İpek şunları söyledi: "Halklar, tarihleri ve kültürleriyle var olurlar. Tarihi kültürü yok olmuş, ya da yok edilmiş halklar, toplumlar, ölümle yüz yüze gelirler. Kentlerin kimlikleri vardır ve o kimlikle özdeşleşirler. Kentimiz de tarihsel geçmişi, toplumsal dokusu, ekolojik potansiyeli ve jepolotik konumu açısından dünya üzerinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Tarihi ve kültürü koruma bir yaşam modeli olmalıdır. Bunun için toplumsal duyarlılık ve fedakarlılık, yaratma çabaları, hiç durmadan devam etmelidir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kente biçtiği vizyonun bir gereği olarak, surlar ve Hevsel Bahçeleriyle ilgili çalışmayı esas alan imar planı başlattık. Bu planın bir parçası olarak, sur içi koruma amaçlı imar planını oluşturduk. Surlar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 30 Aralık 2010 tarihindeki, Diyarbakır ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'e Diyarbakır Surlarının UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması yönündeki taleplerimizi bildirdik. Bunu takiben 3 Ocak 2011'de Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Baydemir, Çankaya Köşkü'ne çıkarak, başta Diyarbakır Surları olmak üzere kentin tarihi ve kültürel dokusuyla ilgili, 21 maddelik bir sunum yaptı. Yine surların korunması amacıyla kentimize ziyarette bulunan birçok uluslararası heyete ev sahipliği yaptık. Bütün bu çalışmaları yaparken, kentimizin yerel dinamiklerini ve yerel gündem 21'i harekete geçirdik." 

Topçu: Diyarbakır Tatları Uçaklarımızda Sunulacak

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “Demokrasinin geliştiği yerde refah talebi artıyor. Bu talebi Diyarbakır'da da çok kuvvetli bir şekilde görmekteyiz. Artık demokrasi, insan hakları, daha fazla hukuk, ülkemizde yaşayan bütün insanların hakkıdır.  Bunu da en çok Diyarbakır hak ediyor” dedi. Pek çok medeniyete başkentlik yapmış Diyarbakır’ın dünya turizm ve ekonomi pastasından aldığı payın içler acısı olduğunu vurgulayan Topçu,"İşte bugün bu payın artırılması için Diyarbakır'ın irade ortaya konduğunu görüyorum. İnşallah 'THY olarak da biz bu iradeye katkı yapabilir miyiz' düşüncesindeyiz. Ekonominin geliştiği yerlerde havacılığın da muhakkak gelişmiş olması gerekiyor. Hava trafiği artık demokrasinin ve refahın konforudur" şeklinde konuştu. Türkiye'nin ihracatının büyük bölümünü Diyarbakır'a yakın ülkelere yaptığına işaret eden Topçu, sözlerini şöyle tamamladı: " Diyarbakır, uzun yıllar bu fırsatlardan istifade edemedi. Bundan ne Diyarbakır ne de ülke kazandı. Tabii son 10 yıldaki gelişmeler, özellikle demokrasi alanındaki atılımlar, ülkemizdeki demokrasinin gelişimiyle insanımız refahın artırılması yönünde çok ciddi gelişim gösterdi."

Topçu, Diyarbakır Valiliği tarafından hazırlatılacak 45 dakikalık Diyarbakır tanıtım filmini uçaklarda yayınlatabileceklerini ve ayrıca Diyarbakır'a özgü tatları yine seferlerde ikram edeceklerini söyledi.