KOSGEB’in kredi desteği vermek için aradığı ilk şart olan “Uygulamalı Girişimcilik” eğitimi ile başta Kalkınma Ajansları, AB Fonları olmak üzere ulusal ve uluslararası fon sağlayıcı kurum ve kuruluşlara sunulacak projelerin hazırlanması, yazılması ve yürütülmesini içeren “Proje Döngüsü Yönetimi (PCM)” eğitimini başarıyla tamamlayan 88 öğrenciye sertifikaları İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törende verildi.
Törene Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Gökdemir, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Hayalioğlu, KOSGEB Uzmanı Hasan Solmaz, her iki projenin koordinatörü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Mete katıldı.
Törende konuşan Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, rekabetin her geçen gün arttığı bir dünyada, gençlerin kendilerini hazırlaması gerektiğini söyledi. Ülkelerarası rekabetin artık yerini bölgelerarası rekabete bıraktığına dikkat çeken Karakoyun, “Bireyler de bu rekabette kendilerine düşen payı almaları için mutlaka yeniliklere açık olmalılar. Sadece üniversiteden mezun olmak yetmiyor. Artık ister özel sektörde, isterse kamuda olsun donamlı kişilere yer veriliyor. Bu açıdan üniversiteli gençlerin mezun oluncaya kadar bu süreçleri iyi değerlendirmeleri şart. KOSGEB desteklerinden yararlanmak için mutlaka ‘Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası’ gerekiyor. Ajans olarak şuana kadar 400 kişiye bu eğitimin verilmesi için destek sağladık. Umarım önümüzdeki dönemlerde aranızdan çıkacak yeni girişimcilere Ajans olarak mali destek (hibe) de veririz” dedi. Toplumda sürekli olarak proje ile proje fikrinin bir biriyle karıştırıldığını vurgulayan Karakoyun, şunları söyledi: “Sizin de proje fikriniz olabilir. Önemli olan bunu proje haline getirip uygulanabilir kılmak. Ajans olarak bölgede proje kültürünün oluşmasını önemsiyoruz. Bu nedenle Kalkınma Ajansları, AB Fonları başta olmak üzere ulusal ve uluslararası fon sağlayıcı kurum ve kuruluşlara sunulacak projelerin hazırlanması, yazılması ve yürütülmesine yönelik Proje Döngüsü Yönetimi (PCM) eğitimleri veriyoruz. Sertifika alan arkadaşlarımızın edindikleri bilgi birikimlerini başta iş yaşamları olmak üzere hayatlarının tüm aşamalarında kullanabileceklerine inanıyoruz.”
KOSGEB Uzmanı Hasan Solmaz ise, Hükümetin 2023 Yılında 500 Milyar Dolarlık ihracat hedefinin geleneksel üretim yöntemleri ile gerçekleşmesinin mümkün olmadığını kaydetti. Solmaz, “Katma değeri yüksek ürünleri dünya pazarlarına sunmamız gerekiyor. Bunun yolu da yeni girişimcilerden geçiyor. KOSGEB olarak ‘Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası’ alan girişimcilere hibe programlarımız başta olmak üzere kendi işlerini kurmaları için kaynak sağlıyoruz. Artık projesi olan ve iş yaşamında var olmak isteyen herkese devletin birçok kurumu destek veriyor. KOSGEB olarak sizleri de iş yaşamında görmek istiyoruz” diye konuştu.