Diyarbakır Valiliği’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Kıraç, “Ajansımız şuna kadar projelere sağladığı destekler ile firmaların katkısıyla yaklaşık 115 Milyon TL’lik kaynağı Diyarbakır ve Şanlıurfa ekonomisine kazandırmıştır. Yeni yatırımlar, bir yandan firmalarımızın ölçeklerini büyütürken diğer yandan bölgemizin en büyük sorunu olan işsizliğin düşürülmesine katkı sağlanmaktadır” dedi.
Vali Küçük ise, şunları söyledi: “Bu yıl yönetim kurulu başkanlığını üstlendiğim Karacadağ Kalkınma Ajansı, gerçekleştirdiği projeler, yürüttüğü çalışmalar ile Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın rekabetini değil işbirliğini sağlamaktadır. Sağladığı mali katkıların yanı sıra en az onun kadar önemli olan başka bir nokta Ajansımızın bölgemizde proje kültürünün gelişmesine öncülük etmesidir.”
Toplantı ile ilgili olarak Ajans Yönetim Kurulu Başkanlığınca şu açıklama yapıldı:
Teknik Destek Programı uygulanacak!
“Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliği’nin 32 ve 33 üncü maddelerine uygun olarak verilecek teknik destekler için hazırlanan Teknik Destek Programı ile ilgili usul ve esaslar Yönetim Kurulunca belirlendi. 2014 yılında verilecek teknik destekler için başvurular 1 Mayıs 2014 tarihi itibariyle başlayacak. Yapılan başvurular 2'şer aylık periyotlarla değerlendirilecek ve uygun görülen teknik destekler Ajansımız tarafından karşılanacak.
Bilindiği gibi, yerel yönetimlerin başta planlama çalışmaları ile bölge plan ve programlarını uygulayıcı veya yerel kalkınma kapasitesini artırıcı faaliyetleri ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ve bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının yerel ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunabilecek çalışmaları için, 2010 yılından bu yana Ajansımız tarafından kendi personeli eliyle ya da zorunlu hallerde hizmet alımı yoluyla; eğitim verme, program ve proje hazırlanmasına katkı sağlama, geçici uzman personel görevlendirme, danışmanlık sağlama, lobi faaliyetleri ve uluslararası ilişkiler kurma gibi kurumsal nitelikli ve kapasite geliştirici teknik destek hizmetleri verilmektedir. 2010-2013 döneminde toplam 90 kurum ve kuruluşa çeşitli konularda teknik destekler verilmiştir.
Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında 2 Proje Desteklenecek!
2014 yılı Nisan döneminde Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında başvuru yapılan 2 projeye mali destek sağlanacak. Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından sunulan projeyle, Osmanlı Dönemine ait Diyarbakır Kadı Sicilleri ve Ahkam Defterlerinin Türkçeye çevirileri yapılacak. Şanlıurfa Kalkınma Derneği tarafından sunulan projeyle de, Şanlıurfa’da yaşayan engelli bireylerin ve ailelerinin toplumsal hayatta yaşadıkları zorluk ve sorunlar araştırılacak ve bu sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirilecek.
Yatırım Destek Ofislerimiz, "Tek Durak Ofisleri" olarak yatırımcımıza hizmet ediyor!
2012 yılında uygulamaya giren yeni teşvik sisteminde Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın 6'ncı Bölgede yer alarak yatırımcılar için önemli avantajlar getirmesi ve son bir yılda yaşanan çözüm süreci, Bölgemize olan yatırım ve yatırımcı ilgisini arttırmıştır.
2014 yılının ilk 3 ayında da, Bölgemizde yapılacak yatırımlar için alınan teşvik belgesi hızla artıyor. Bu dönemde Diyarbakır'da yatırım için 25 yatırım teşvik belgesi alındı. Bu belgelerle Diyarbakır'da 67 milyon TL yatırım yapılması ve 594 kişilik istihdam oluşturulması öngörülüyor. Aynı dönemde Şanlıurfa'da yatırım için 18 yatırım teşvik belgesi alındı. Bu belgelerle Şanlıurfa'da 129 milyon TL yatırım yapılması ve 1.416 kişilik istihdam oluşturulması öngörülüyor.
Diyarbakır ve Şanlıurfa'da bulunan Ajansımıza bağlı Yatırım Destek Ofislerimiz Bölgemize gelen yatırımcılara her konuda yardımcı oluyor. Bölgemizin yatırım olanak ve fırsatları konusunda ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyor. İzin ve ruhsat işlemleri konusunda yol gösteriyor. Bölgemizdeki yatırımcıları, yurtdışındaki fuarlara götürüyor. Yurt dışından da Bölgemize çeşitli alım heyetleri getiriyor. Bu ofislerimiz, yatırımcılarımızın ilk uğrayacağı durak konumundadır. ”