Kongre kapsamında Karacadağ Kalkınma Ajansı uzmanlarından Dr. Hasan Maral “Diyarbakır İlinde Seracılığın Mevcut Durumu” adlı çalışmayı katılımcılar ile paylaştı. Maral şunları söyledi: “Çalışmamızda son dönemde Diyarbakır’da hızla artan seracılığın mevcut durumunu, sorunlarını ve bu sorunların çözümlerini ele almak istedik. Diyarbakır’daki seraların önemli bir bölümü Bismil ilçesinde bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak domates üretiminin gerçekleştirildiği seraların pazar sorunu bulunmuyor. Buna rağmen seracılık sektörünün enerji maliyetleri başta olmak üzere bir takım sorunlar yaşadıklarını tespit ettik. Çalışmalarımız bize Diyarbakır’daki seraların en büyük sorununun yüksek ısıtma maliyetleri olduğunu gösterdi. Bu sorun, seraların geleceğini tehdit ediyor. Bu maliyetler ile seraların sürdürülebilir olmadığını gördük.
Bunun için seralarda periyodik olarak kömür ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının entegre kullanımı, ısıtma maliyetlerinin minimum düzeye çekilmesini sağlayacaktır. Ayrıca ilimizde kurulan seralarda yıllık yaklaşık 15 bin ton civarında domates üretilmektedir. Üreticilerin tümünün bir araya gelerek oluşturacağı bir birlik sayesinde, ürünün tek elden ve tek fiyattan pazarlanması mümkün olabilir. Bu sayede, yurt içi pazarlarda önemli paylar elde eden üreticilerimiz, ihracat olanaklarına kavuşabilirler.
Bunun yanı sıra seralarda yaşanan diğer bir önemli sorun ise, üreticilerin ağırlıklı olarak domates yetiştirmesi. Bu durum pazarda ya da üretimde yaşanacak bir sorunun sektörü derinde etkilemesine neden olabilir. Gelecekte böyle bir sorunla karşı karşıya kalmamak için üreticilerin, ürün çeşitliliğe gitmesi yerinde olacaktır. Bu kapsamda seralarımızda özellikle komşu ülkelerin talepleri doğrultusunda kesme çiçekçilik yapılması, sektörün katma değeri yüksek ürünler sayesinde geleceğe daha güvenle bakmasını sağlayacaktır.”