Düzenlenen açılış törenine Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Masum Burak ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Hasan Maral katıldı. Törende konuşan Bakan Eker, Dicle Nehri'nin 10 binlerce yıldır Musul'a, Bağdat'a, Basra'ya bereket taşıdığını belirterek şunları söyledi: "Bu bereketle beraber kuşkusuz bilgi gelişiyor. Tarım bir iktisadi faaliyettir ancak teknoloji ve bilgi gerekiyor. Bilgi ve teknolojinin olmadığı tarımsal faaliyet, başka ülkelerde yapılan tarımsal faaliyetlerle rekabet edemez. Güneydoğu Anadolu Araştırma Enstitüsünü, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi haline geldi. Bu enstitü, sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne değil, Kafkaslara, Balkanlara, Afrika'ya Türkiye'nin tarım birikimini uluslararası düzeye taşıyacak. Türkiye'nin tarımının rekabet edebilme gücünü sadece üretim miktarıyla değil, bilgi, teknoloji ve AR- GE ile de uluslararası ölçekte çok önemli bir düzeyde olmasını hedefledik. Bunun için AR-GE'ye ayrılan payı bakanlık olarak 25 kat artırdık." Eker, güneş enerjisi tarlasının önemini vurgulayarak, "Yaklaşık 3 dekar olan alanda açacağımız tesis, merkezimizin elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacak. Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi bütün teknolojileri kullanılıyor" diye konuştu.
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise şunları ifade etti: “Bölgemiz, yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir bölgedir. Bölgemiz coğrafi konumu nedeniyle gerek ışınım değeri ve gerekse güneşlenme süresi ile yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahiptir. Bu noktalardan hareketle, Karacadağ Kalkınma Ajansı Bölgenin yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi ve bölgede çevre dostu teknolojilerin kullanılmasına yönelik farkındalığı artırmak, bölgedeki işletmelerin ve kurumların enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla geçen yıl Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı'nı uygulamaya koymuştur. Geçen yıl uygulanan programın bütçesi 4 Milyon TL olup, bu gün açılışını yaptığımız tesis bu program kapsamında finanse edilmiştir.
Bu proje ile GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü 250 kWp gücünde fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali kurmuştur. Projenin toplam bütçesi yaklaşık 1 Milyon TL olup, Ajansımız tarafından 592.200,00 TL hibe desteği sağlanmıştır. Tesisin tam kapasite faaliyete geçmesi ile birlikte müdürlüğün ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin %51’i temiz ve sınırsız olan güneş enerjisinden karşılanacaktır. Bölgede yatırım modeli olabilecek bu tür yatırımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ajansımız bu tarz çalışmaları desteklemeye devam etme kararı almış ve 2015 yılında 5 Milyon TL bütçeli yeni bir program daha ilan etmiştir.”