Diyarbakır tarihi kültürel mirası ve eşsiz yeme-içme kültürü ile 2015 yılının Mükemmel Destinasyonu seçilmek üzere EDEN projesine başvuruda bulundu. Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklığı ile hazırlanan proje ile Diyarbakır lezzetlerinin Avrupa genelinde tanıtımı yapılacak. Avrupa Komisyonu tarafından düzenlenen Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) Projesi'nin 2015 yılı teması "Turizm ve Yerel Gastronomi" olarak belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen EDEN Projesi; Avrupa turist destinasyonlarının ortak/farklı özelliklerine ve değerlerine dikkat çekmeyi, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğini sağlayarak ekonomik gelişmeyi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Projede, her katılımcı ülke için bir turistik "mükemmel destinasyon" seçimi için ulusal yarışma düzenlenmekte olup, sürdürülebilir turizm anlayışını benimseyen ve gelişim gösterme potansiyeli yüksek destinasyonlar belirlenerek ortak bilgi ve iletişim ağına dahil edilmektedir.
İlk tarımın yapıldığı, buğdayın ve pirincin gen merkezi ilk zeytinin yetiştiği Karacadağ yöresinde, Diyarbakır mutfağı çoğunlukla antik Mezopotamya mutfaklarının muhteşem bir kombinasyonu olarak tarif edilebilir. Osmanlı, Türk, Kürt, Arap ve Ermeni mutfaklarına, miraslarına hassasiyetle sahip çıkan Diyarbakır mutfağı, geleneksel yöntemleri kendine has baharatları ve tatları ile öne çıkmakta.
Diyarbakır, Mezopotamya’nın kuzeyinde, sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış, farklı din ve kültürlere sahip binlerce yıllık kadim bir şehirdir. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı Alanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesindeki yerini daha birkaç ay önce aldı. Diyarbakır görkemli kalesi, camileri, kiliseleri, hanları ve hamamlarıyla birbirinden güzel tarihi yapılarıyla, sıcak ve samimi insanlarıyla, dünyanın sayılı kültür kentlerinden biridir. Farklı kültürler, dinler ve diller kendine has eşsiz bir ağız tadı oluşturmuştur. Gastronomi alanında dünyada çok özel bir yer edinmiş olan Diyarbakır’ın bu eşsiz lezzetleri aşağıda yer almaktadır.
Kahvaltı: Zengin menüsüyle Diyarbakır kahvaltısı bu şehirde güne başlayacak olan herkes için çok önemlidir. Bu nedenle birçok otel ve restoranda, tarihi bir handa kentin tarihi dokusu içindeki mekânlarda Diyarbakır’a özgü kahvaltıya rastlamak mümkündür. Diyarbakır’a özgü bir pastırma olan Şırdan pastırma; un, yağ ve tuzun kavrulmasından yapılan Murtuğa; Zahter, Örüklü erimiş peynir yer alır. Hasan Paşa Hanı’nda Diyarbakır Kahvaltısının tadını çıkarabilir, kireç ve bazalt taşlarının siyah beyaz estetiğiyle tarihin içinde kahvaltı yaparken yolculuğa çıkabilirsiniz.
Yemekler: Diyarbakır denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri Ciğer kebabıdır. Sabahın ilk saatlerinde albenisi yüksek restoranlarda, ciğer salonlarında ya da sokak tezgâhlarında bu lezzete rastlayabilirsiniz. Kentin yakınındaki sönmüş volkanik Karacadağ’ın eteklerinde bulunan, zengin bitki örtüsüne sahip doğasında beslenen hayvanların etleri ve aşçıların maharetli elleri buluşunca bambaşka bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Örneğin öğlen veya akşam öğünlerinde Diyarbakır’da herhangi bir evin kapısını çaldığınızda o evde ayvalı kavurma, içli köfte, kibe bumbar, meftune, üsküre kebabı da denilen tas kebabı ve hılorik aşı gibi Diyarbakır’a özgü yemeklerden birine rastlamanız mümkündür. Kış için yaz aylarında kurutulan biber ve patlıcanlardan yapılan; içi Karacadağ pirinci ve bıçak kıymasından, sumak ekşili, etli nefis dolmaların kokusunu alabilirsiniz. Kaburga dolması, kuzu kaburgasının dört tarafı dikilerek bir köşesi açık bırakılır. İçi, kuzu ciğeri veya kuzu etinin sote ayarında doğranarak, Karacadağ pirinciyle birlikte iç pilav haline getirilerek hazırlanan Diyarbakır’ın bu eşsiz yemeğinin tadı bambaşkadır.
Tatlılar: Diyarbakır’ın ünü her tarafa yayılmış olan tatlısı, meşhur cevizli burma kadayıfıdır Tel tel bakır sini üzerine gezdirilen kadayıflar el yordamıyla kalıp haline getirilir. Bu kalıplar ceviz ile doldurulup burgu şeklinde sarılır. Tereyağı ve bir çorba kaşığı pekmez dökülen tepsiye tel kadayıf burguları dizilir. Tepside altı ve üstü kızartıldıktan sonra önceden hazırlanmış olan şerbet dökülür ve dinlenmeye bırakılır. Diyarbakır’ın diğer tatlıları; Sütlü Nuriye, Zıngıl tatlısı, İrmik tatlısı, Kalbur Hurmasıdır. Diyarbakır, toprağın bereketini, doğanın eşsiz güzelliklerini sofrasına taşırken sevgiyi ve saygıyı da yüreğinden hiç eksiltmez.
İçecekler: Yemeklerle beraber taze naneli ayran, reyhan şerbeti, yemeklerden sonra menengiç kahvesi ve meyan kökü şerbeti ikram edilir.