Sur’da Yaşanan Olayların Diyarbakır Ekonomisine Etkileri Açıklandı

3 Mart 2017 Cuma 09:55
  • Sur’da Yaşanan Olayların Diyarbakır Ekonomisine Etkileri Açıklandı
  • Sur’da Yaşanan Olayların Diyarbakır Ekonomisine Etkileri Açıklandı
  • Sur’da Yaşanan Olayların Diyarbakır Ekonomisine Etkileri Açıklandı
  • Sur’da Yaşanan Olayların Diyarbakır Ekonomisine Etkileri Açıklandı

Karacadağ Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklenen ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) tarafından yürütülen Sur'da Yaşanan Olayların Kent Ekonomisine Etkilerinin Analizi projesinin sonuçları açıklandı.

Liluz Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısına DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, DTSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. E.Fuat Keyman, İNGEV Uzmanı Aysen Ataseven ve İPM uzmanı Ayşe Köse katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, 1.000 işletme ve 200 çalışan ile yapılan saha çalışması ve analiz raporunun Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi ve İNGEV (İnsani Gelişme Vakfı) işbirliğinde hazırlandığını belirterek, raporun içeriği ve sonuç bildirgesi hakkında kısa bir bilgilendirme yaptı. DTSO Başkanı Ahmet Sayar'ın projenin amaçları ile ilgili yaptığı konuşmanın ardından söz alan Prof. Keyman, Diyarbakır’ın bölge için önemli bir konumda bulunduğu, bu nedenle ilin yaşadığı ekonomik sorunların çözümünün bölgeye önemli katkı sağlayacağını söyledi. 

Ajans olarak Sur’da yaşanan ekonomik sorunların tespiti için çalışmalara katkı sağladıklarını belirten Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, “DTSO’nun yanı sıra DESOB, DİKAD ile birçok kurum ve kuruluşa destek vererek, yaşayan olayların tespiti ve çözüm önerileri hakkında saha çalışması yapılmasını sağladık. Milli İstihdam Seferberliği ile Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yaşadığımız yoğun yatırım taleplerinin hayata geçmesi sayesinde bölge ekonomisinde kayda değer gelişmeleri yakında göreceğimize inanıyoruz” dedi.

Çalışmada şu tespitlere dikkat çekildi: “Sur olaylarının ardından küçük işletmelerin çalışan sayılarında yüzde 43 azalma yaşandığı gözlendi. Sur dışında faaliyet gösteren kısmen daha büyük işletmelerdeki çalışan sayılarında yüzde 39 azalma yaşandı. Sur içinde işletmesi bulunanların yüzde 92'si işlerinin azaldığını, yüzde 7'si ise tamamen bittiğini dile getirdi. Sur dışı işletmelerin yüzde 56'sının bölge ülkeleri ile iş hacmi küçülmüş, yüzde 30'su ise bitti. Sur dışında faaliyet gösteren işletmelerin yüzde 91'i ortamın normalleşmesinin ticari faaliyetlerini sürdürebilmek için ekonomik destekten daha öncelikli görmektedir.”