Programın açış konuşmasını yapan Vali Aksoy, “Diyarbakır, Türkiye’nin nüfus olarak baktığımızda 12. büyük şehri. 1 milyon 673 bin nüfusu ile bölgenin en büyük şehirlerinden birisi. Diyarbakır’da istihdamın daha üst noktalara taşınması ve bölgedeki işsizlik sorununun giderilmesi adına yürütülen bir önemli çalışmalar var. Bu çalışmalar içerisinde özellikle Sayın Başbakanımızın 4 Eylül 2016 tarihinde Diyarbakır’da açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Yatırım ve Destek paketinin süreç içerisinde olgunlaşan şekli ile Cazibe Merkezleri Programı. Bu program kapsamı içerisinde önemli destek ve teşvikleri kapsayan bir programın Diyarbakır’ın da içinde yer aldığı 23 ilde uygulanacağını biliyoruz. Bu kapsamda Diyarbakır’da 27 Şubat son başvuru tarihiydi. Kalkınma Ajansımıza; Cazibe Merkezleri Programı içerisinde yatırım yapacağım diyen 251 başvuru ve bu 251 başvurunun toplam yatırım tutarı yaklaşık olarak 5,5 milyar ve taahhüt ettikleri ek istihdam imkânı da 16 bini aşan bir istihdamı ön görüyor. Doğrudan Kalkınma Bankasına başvurular da var. Onları da bunlara kattığımızda Diyarbakır’da yatırım yapmak isteyen iş dünyamızın müracaatlarının toplam tutarının 6 milyarı aşan bir rakama ulaştığını da sizlere paylaşmak istiyorum. Özellikle ek istihdamın bölgede yaratacağı sinerjinin, ekonomik hareketlilik bakımından hem de bölgedeki işsizliği azaltılması ve sonlandırılması bakımından önemli olduğunu biliyoruz.
Vali Aksoy: Mevcut OSB İçin 2000 Dönüm Daha Ek Arsa Tahsisi Yapıldı
Diyarbakır’da yeni yatırım yapılabilecek alanların oluşturulması konusunda da çok yoğun bir çalışma içerisinde olduğumuzu sizlerle paylaşmak istiyorum. Mevcut organize sanayi bölgemizin yatırımcılara tahsisleri yapıldı. Biz mevcut organize sanayi bölgemizin 2000 dönüm daha genişlemesi ile ilgili çalışmaları belirli bir aşamaya kadar getirdik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından uzmanlarımız buraya geldi. Yer seçimini tamamladı. Mevcut organize sanayi bölgemizin genişleme alanı çalışmalarını en kısa zamanda tamamlayarak yatırımcılarımıza tahsis edilebilecek duruma geleceğiz.
Diyarbakır, bilindiği üzere tekstil sektöründe son dönemde ciddi bir hareketliliğin yaşandığı kentlerden birisi. 6. Bölge teşviklerinden bölgemizin daha önce yararlanıyor olması nedeniyle, tekstil sektöründeki yatırımcıların bir kısmının Diyarbakır’ı tercih etme, mevcut olanların da kendilerini geliştirerek mevcut kapasitelerini arttırma noktasında bir gayretlerinin olduğunu biliyoruz. Tekstil Organize Sanayi bölgesi kurulması ile ilgili çalışma da Diyarbakır’da başlatıldı. Kuruluşu tamamlandı. Yer seçimi bitti. Artık sadece alt yapısının ihalesi süreci kaldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bu yıl içerisinde alt yapısının ihalesini de yapacak. Biz burayı da yatırımcılara tahsis edilebilir bir konuma gelmiş olacağız. Valiliğimiz koordinasyonunda, odalarımız başta olmak üzere ilgili birimlerle işbirliği içerisinde Tekstil Organize Sanayi bölgemizin kuruluşu anlamında önemli bir mesafe kat ettik.
Diyarbakır’ın sadece bir organize sanayi bölgesi, tekstil organize sanayi bölgesi ile değil daha fazla yatırımcıya daha fazla organize sanayi bölgelerine ihtiyaç duyacağını gördük. Bu anlamda bir başka organize sanayi bölgesi oluşturmak içinde ciddi bir çalışma içerisine girdik ve Urfa Yolu üzerinde 3000 dönümlük alanda, yeni bir organize sanayi bölgesi yapmak üzere çalışmaları başlattık. Onda da belirli bir aşamaya kadar geldik. Onu da inşallah en kısa zamanda Diyarbakır’da yeni bir organize sanayi bölgesi olarak Diyarbakır’daki yatırımcıların hizmetine sunmuş olacağız.
Ergani ve Bismil’de OSB Oluşturmak İçin Ön Çalışma Başlatıldı
Diyarbakır sadece il merkezinden ibaret değil, önemli ve büyük ilçeleri var. Biz ilk aşamada Ergani ve Bismil de birer organize sanayi bölgesi oluşturma adına ön çalışmaları başlattık. Onları da önümüzdeki dönemde hayata geçirmek için gayretli çalışmalarımıza devam edeceğiz. Diyarbakır bölgenin önemli bir şehri, merkezi konumda olan özellikleri var. Üç önemli ulaşım aksına sahip, havayolu, karayolu ve demiryolu. Diyarbakır’ın bu pozisyonunu avantaja çevirmek bakımından da bir Lojistik Köy yapmak amacıyla yürüttüğümüz bir çalışma var. Bunu da en kısa zamanda hayata geçirme ile ilgili çalışmaları Kalkınma Ajansımızın koordinasyonunda yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde Diyarbakır’ı bu yönüyle de bir lojistik merkez haline getirme konusunda Diyarbakır’daki kurumlarımızla işbirliği içerisinde bu çalışmalarımızı hayata geçirmiş olacağız.
Diyarbakır olarak Milli İstihdam Seferberliğinde biz de varız
Özellikle son dönemde istihdamın daha üst noktalara taşınması adına Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve öncülüğünde bir Milli İstihdam Seferberliği başlatıldı. Sayın Başbakanımız, Çalışma, Sosyal ve Güvenlik Bakanımızın koordinasyonunda ve öncülüğünde özellikle 2017 yılından itibaren yapılacak her ek istihdama bir takım avantajlar sağlanacak. Bu avantajların neler olduğunu, neler olacağını, Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürümüz ve İş-Kur Müdürümüz sizlerle paylaşacak. Bunun birçok yönü var. Bir işveren yönüyle, ek istihdam getireceği yükün önemli bir kısmını devlet üstlenmiş olacak. Daha az maliyetle daha fazla kişiyi istihdam ederek işinizi geliştirme fırsatı bulmuş olacaksınız. Bir de işin sosyal yönü var. İş bulamayan ve işsiz olan birisini de iş sahibi yapmak ve onun ekmek yemesine katkıda bulunmak gibi bir başka boyutu da var. Bunların hepsi bir araya geldiğinde hem işveren için hem de işsizliğin giderilmesi boyutuyla baktığımızda istihdamın sağlanması gibi birçok yönü olan bir çalışmayı Diyarbakır olarak da hayata geçirmek için gayret göstereceğiz. Oda başkanlarımız, Diyarbakır’ın sivil toplum kuruluşları bu konuda Ankara’da yapılan toplantıda da Diyarbakır olarak bu çalışmalar içerisinde yer alacağımızı ifade ettik. Diyarbakır’da bu milli seferberlikte biz de varız diyor. Bunu da uygulamalarımız ile önümüzdeki dönemde hayata geçirmiş olacağız.”