Mezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya Hazırlanıyor

10 Kasım 2020 Salı 13:45
  • Mezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya Hazırlanıyor

Mezopotamya’nın Altın Üçgeni olarak adlandırılan Diyarbakır-Mardin-Şanlıurfa’nın tarihi, kültürel ve inanç değerleri markalaştırılarak dünya ile paylaşılacak. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin Valilikleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Karacadağ Kalkınma Ajansı ile Dicle Kalkınma Ajansı iş birliğiyle Diyarbakır’da Mezopotamya’nın Altın Üçgeni Diyarbakır-Mardin-Şanlıurfa Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştaya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Mardin Vali Yardımcısı Recep Aydın, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz B. Bağlıkaya, Yönetim Kurulu Üyeleri ve 34 Bölge Temsil Kurulu Başkanı ile kültür turizmi yapan seyahat acenteleri katıldı. Çalıştayda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, bölgenin müthiş bir turizm destinasyonu olduğunu söyledi.  Çalıştay neticesinde çizilecek yol haritasına her türlü desteğe hazır olduklarını belirten Alpaslan “2020 turizm sezonunda 60 milyon turist hedefine ulaşabilirdik ancak turizm sektörü pandemiden olumsuz etkilendi. Cumhurbaşkanımız turizmi stratejik bir sektör olarak ilan etti, tüm Bakanlıklara turizmin geliştirilmesi için talimatları verdi. Bu güç ve motivasyonla önemli adımlar atacağımıza inanıyorum” dedi.


TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, ise ''Altın üçgen olarak adlandırdığımız Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin’in yanına bu bölgeden hangi şehrimizi eklesek altın dörtgen, altın beşgen olarak değer almaya devam edecektir. Biz turizmcilerin bir görevi de bu eşsiz güzellikleri, vatandaşlarımızla, dünya insanı ile köprüler kurarak buluşturmak'' dedi.  “Bugün, turizm güneşi Diyarbakır’dan yükseliyor” diyen Bağlıkaya şunları söyledi: “Bugün bu heyecanımıza ortak olmak için Türkiye’nin her tarafından gelen Bölge Temsil Kurulu Başkanlarımız, kültür turizmi yapan çok değerli seyahat acentalarımız ve Yönetim Kurulu üyelerimizle buradayız. Ülkemizde hala kültür ve inanç turizminde istediğimiz yerde değiliz. 2019 yılında, ülkemize gelen 45 milyon yabancı misafirin yüzde 80’i Antalya, Aydın, Muğla, İzmir ve İstanbul illerine geldi. Kalan 76 ilimizin payı ne yazık ki çok düşük. Yeni bir anlayış ve birliktelikle 13 büyük medeniyete ev sahipliği yapmış, mutfağı, doğası, insanı ile eşsiz bir destinasyon olan Anadolu’yu kültür gezginleriyle buluşturmanın, bu topraklardaki büyüleyici efsaneleri, hikayeleri tüm dünyayla paylaşmanın zamanı çoktan geldi. Altın üçgen olarak adlandırdığımız Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin’in yanına bu bölgeden hangi şehrimizi eklesek altın dörtgen, altın beşgen olarak değer almaya devam edecektir. Biz turizmcilerin bir görevi de bu eşsiz güzellikleri, vatandaşlarımızla, dünya insanı ile köprüler kurarak buluşturmak. Yaşadığımız duyguları, ortak mirası, insan olmanın evrenselliği ve sorumluluğu ile aktarmak. Devlet, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, iş birliğinin sinerjisini, yerel halkında kucaklaması ve coşkusuyla kısa sürede hedeflere ulaşacağımıza inanıyorum. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu, bölge turizminin gelişimi için canla başla çalışmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim.”


Vali Karaloğlu: Turizm Ekonomisiyle Şehirlerin Refahı Artacak


Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu; Çalıştaydaki önerileri dinledikten sonra yaptığı konuşmasında, “Bugün burada Türkiye turizmine yön veren bütün aktörleri, profesyonelleri, seyahat acentalarını, tur operatörlerini, hava yolu şirketlerini ağırlıyoruz. Zengin bir katılımla gerçekleştirdiğimiz Çalıştayımıza TÜRSAB çok ciddi bir destek verdi. Bizim için çok faydalı bir toplantı oldu. Emeği geçen herkesi kutluyor, katılan herkese teşekkür ediyorum. Mezopotamya bölgesinde bundan sonra turizmi daha çok konuşacağız. Turizm ekonomisiyle şehirlerin refahını daha çok yukarıya çekeceğimizi umuyoruz. Toplantının ilk meyvesini de aldık. TÜRSAB ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan protokol neticesinde düzenlenecek fuarın bölgemize büyük katkıları olacak” dedi.

 

TÜRSAB 2021’de Mezopotamya Turizm Fuarı Düzenleyecek


Konuşmaların ardından TÜRSAB Başkanı Firuz B. Bağlıkaya ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, bölge turizmini geliştirmek amacıyla Mezopotamya Turizm Fuarı İş Birliği Protokolü imzalandı. Protokol çerçevesinde 2021 yılından itibaren turizm sektörü profesyonellerinin katılacağı Mezopotamya Turizm Fuarı düzenlenecek.

Mezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya HazırlanıyorMezopotamya'nın Altın Üçgeni Dünya ile Buluşmaya Hazırlanıyor