Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Valiliği ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Turizm Geliştirme Ajansı’nın (TGA) destek ve katkılarıyla TÜBİTAK’ın koordinasyonunda geçen yıl ilki düzenlenen Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği büyük ilgi gördü.
UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan 3 bin yıllık tarihi Zerzevan Kalesi’nin mistik ortamında gerçekleştirilen gökyüzü gözlem etkinliğine bu yıl katılım için rekor başvuru yapıldı. Türkiye’nin dört bir yanından binden fazla gökbilim meraklısının bir araya geleceği etkinlikte, profesyonel ve amatör astronomlar gökyüzünü inceleme fırsatı bulacaklar. Katılımcılar ayrıca, dünyanın en iyi korunan Mithras Tapınağı’nda binlerce yıl önce gerçekleştirilen astronomi çalışmaları hakkında bilgi alacaklar. Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin arttırılmasının amaçlandığı etkinlik boyunca, seminerler, yarışmalar, gökbilim ile ilgili birçok atölye ve etkinlik düzenlenecek. Bu özel etkinliğin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından gerçekleştirilecek.
TARİH BOYUNCA ASTRONOMİNİN MERKEZİ
Etkinliğin gerçekleştirileceği Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı’nın da gökbilimi açısından özel bir önemi bulunuyor. Roma İmparatorluğu’nun doğudaki son tapınağı olan ve dünyanın en iyi korunan Mithras tapınağı olan Zerzevan’daki tapınak, tarihte önemli astronomlara ev sahipliği yapmış. Mithras, tarihte tüm gezegenleri ve yıldızları kontrol eden Güneş Tanrısı olan bilinirken, Diyarbakır’daki tarihi tapınak, dünyada gökyüzünün izlenebildiği en iyi yerler arasında gösteriliyor. Dünya genelindeki Mithras tapınaklarının yıldızların konumuna göre yerleştirildiğine inanılırken, uzmanlar Mithras toplumlarında tüm simgelerin astronomiyle ilgili olduğunu belirtiyor.
Etkinlik Programı İçin Tıklayınız