Dicle Baraj Gölünde Çevre Dostu Turizm ile Yerel Kalkınma Projesi

12 Ağustos 2022 Cuma 19:17
  • Dicle Baraj Gölünde Çevre Dostu Turizm ile Yerel Kalkınma Projesi

Diyarbakır’ın önemli su havzalarında Dicle Baraj Gölü, bir yandan kirlilikten kurtulacak, diğer yandan çevre dostu turizmle kalkınacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2022 yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında sağladığı kaynakla baraj gölünde fosil yakıtla çalışan teknelerin yerini güneş enerjisi ile çalışan tekneler alacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 11.6 Milyon TL, Eğil Belediyesi’nin ise 2.9 Milyon TL’lik eş finansmanıyla toplam 14.5 Milyon TL’lik kaynakla gerçekleştirilecek proje ile 6 adet 25 kişilik elektrikli tekne alınacak.

Ulusal düzeyde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği, yerelde ise Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın koordine ettiği proje sayesinde aralarında Peygamber Kabirleri ve Asur Kalesi’nin olduğu birçok tarihi değere ev sahipliği yapan Eğil ilçesi sürdürülebilir turizm ile potansiyelini harekete geçirecek. Hazırlama ve uygulama aşamasında Eğil Belediyesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (DİSKİ) önemli katkı sağladığı Proje ile ayrıca su kalitesi ölçümü yapacak 1 adet ICP-MS cihazı (ağır metal-arsenik yoğunluk kontrolü) alımı ile baraj gölü havzasındaki su değerlerinin takibi gerçekleştirilecek. Bu sayede Diyarbakır’ın önemli içme suyu kaynaklarından biri olarak kullanılan göletin kirletilmesinin önüne geçilecek.

 

Projenin sözleşmesi Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Eğil Kaymakamı ve Eğil Belediye Başkan Vekili İdris Arslan ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Vali Su şunları söyledi: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Karacadağ Kalkınma Ajansı eliyle bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yönelik önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ajans, bugüne kadar CMDP kapsamında 41 projeye 282 milyon TL destek sağladı. Eğil ilçesi Peygamberler kabirleriyle, Asur Kalesi ile son dönemde yabancı ve yerli turistlerin uğrak noktalarından biri haline geldi. Artan turizm hareketliliği nedeniyle maalesef Diyarbakır’ın en önemli su havzalarından biri olan Dicle Baraj Gölü’nün fosil yakıtla çalışan tekneler tarafından kirletiliyordu. Bu nedenle 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren teknelerin çalışmasını yasakladık. Proje kapsamında 6 elektrikli tekne turistlerin hizmetini sunacak. Projenin toplam bütçesi 14. 479.045 liradır. Bunun 11.483.136 lirasını Bakanlık desteği olarak aldık. Geri kalan kısmını da biz karşılıyoruz. Böylece orada sağlıklı içme suyu temininin devamı noktasında önemli bir projeyi hayata geçirmiş olacağız."

Dicle Baraj Gölünde Çevre Dostu Turizm ile Yerel Kalkınma ProjesiDicle Baraj Gölünde Çevre Dostu Turizm ile Yerel Kalkınma Projesi