Mezopotamya Bitkilerinden Üretilen 3 Bin 200 Yıllık Koku Dünya Açılacak

19 Aralık 2022 Pazartesi 10:07
  • Mezopotamya Bitkilerinden Üretilen 3 Bin 200 Yıllık Koku Dünya Açılacak

Dünyanın ilk kadın kimyageri olarak tanımlanan Tapputi'nin 3 bin 200 yıl önce kil tabletlere Akadça yazdığı parfüm formüllerinden elde edilen koku ticarileşerek dünya pazarlarında yerini alacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Dicle Kalkınma Ajansı, İpekyolu Kalkınma Ajansı ile Koku Kültürü ve Turizmi Derneği iş birliği ile Diyarbakır Saint George Kilisesi’nde “Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya Sergisi” açıldı.

Açılışa Diyarbakır Valisi Ali ihsan Su, GAP İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, Ajansımız Genel Sekreter Vekili Yunus Çolak, Koku Kültürü ve Turizmi Derneği Başkan Yardımcısı Bihter Türkan Ergül ile çok sayıda koku sever katıldı.

Açılışta konuşan Vali İhsan Su, “Koku işi ilk insan Âdem Aleyhisselam’la beraber insan hayatında var olan bir şey olduğunu düşünüyorum. Hocalarımızın 3 bin 200 yıllık tablet sayesine o günkü kokuyu günümüzde yeniden yapmayı başardı. Bu kokunun zaman geçirmeden seri üretiminin yapılması gerekiyor. Böylece Mezopotamya’ya ait bir kokuyu tüm dünyaya satma şansımız olacak” dedi.

GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral ise bölgedeki zengin bitki örtüsünden esinlenerek üretilmiş olan kokuların son derece kıymetli olduğunu aktardı. Turizmin geliştirilmesi için önemli adımlar attıklarını dile getiren Maral, "Şunu fark ettik. İz bırakan, hafızada kalan bazı hususlar ön plana çıkıyor ve koku da bunlardan birisi. Kokunun turistik boyutunu, tarihten gelen derinliğini, zenginliğini paydaşlarımızla çalışacağız" diye konuştu.

 

Koku Kültürü ve Turizmi Derneği Başkan Yardımcısı Bihter Türkan Ergül ise şunları söyledi: “Koku kültürünü kokunun kullanılmış alanları uzman hocalarımızın eşliğinde araştırıp tekrardan gün yüzüne çıkarmak en büyük hedefimiz. Bu bitkiler Mezopotamya topraklarında yetişiyor. Bire bir aynısı diyemiyoruz. Çünkü arasında çok büyük bir zaman kronolojisi var. Çağımıza uyarladığımız bu kokuları, bu topraklarda yetişen bitkilerden elde ediyoruz. Bu bitkiler yetişmeye devam edecek. Çoğaltarak yapmış olduğumuz parfümler hem Avrupa ülkelerinde hem de diğer kıtalarda satışa çıkacaklar. Hakketmiş olduğu gururla buradaki topraklardan çıkan koku yine dünyayı sarmaya devam edecek. Biz yeni bir isim verdik. Mezopotamya Nisuba. Mezopotamya’nın tahıl, toprak ve bilgi tanrıçası. Tahıl topraktan geldiği için bu ismi verdik. Dünya kadınlar gününde tanıtımını yapacağımız bu kokular, aynı zamanda istihdama da önemli bir katkı sağlayacak.”

Açılıştan sonra Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenker Atilla, Zerzevan Kalesi`nin Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Elif Hanar ile Parfüm Tasarımcısı, Aromaterapist ve Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül’ün katılımıyla “Kokularıyla İz Bırakan Mezopotamya: Diyarbakır” paneli düzelendi.

 

 

 

Mezopotamya Bitkilerinden Üretilen 3 Bin 200 Yıllık Koku Dünya AçılacakMezopotamya Bitkilerinden Üretilen 3 Bin 200 Yıllık Koku Dünya AçılacakMezopotamya Bitkilerinden Üretilen 3 Bin 200 Yıllık Koku Dünya AçılacakMezopotamya Bitkilerinden Üretilen 3 Bin 200 Yıllık Koku Dünya AçılacakMezopotamya Bitkilerinden Üretilen 3 Bin 200 Yıllık Koku Dünya AçılacakMezopotamya Bitkilerinden Üretilen 3 Bin 200 Yıllık Koku Dünya Açılacak