Toplantıda konuşan Vali Su, “Diyarbakır olarak giderek gelişiyoruz. Yeni yatırımlarla yeni istihdam olanakları oluşturuyoruz. İlimizde ticaret açısından müthiş bir potansiyel var. Bunu değerlendirmek içinde gayret içerisindeyiz. Diyarbakır ülkenin Ortadoğu’ya açılan en önemli kapısı konumunda. Bütün bunlar e-ticareti beraberinde getiriyor. Dünya artık e-ticaret sektörüne yönleniyor” dedi. Elektronik ticaretin önemli fırsat olduğunu ve Diyarbakır’da 2 bin 500 firmanın e ticaret yaptığını belirten Vali Su şunları söyledi: “Dünyadaki e-ticaret 5,5 trilyon dolardır. Ülke olarak dünyada 23’üncü sıradayız. E ticaret, önemli bir fırsattır. Diyarbakır’da 2 bin 500 firma e-ticaret yapıyor. 100 milyon TL’lik bir gelir var. Yeter ki gayret edelim. Benzer toplantı ve çalışmalar sayesinde daha çok insana istihdam sağlayacağına inanıyoruz.”
Vali Su: 450 Firma Yatırım İçin Yer Bekliyor
Vali Su, Diyarbakır her sektörde önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizerek "Tarımda hayvancılıkta ticarette sanayide turizmde kültürde. Özellikle ilimizde huzur ve güvenlik iklimi ekonomiyi ve ticareti çok hızlı bir şekilde harekete geçirmiş durumda. Her sektör gerçekten kendi alanında çok büyük bir ivme kazanmıştır. Bakın şu anda Organize Sanayi Bölgelerimizde (OSB) 450 firmamız yer bekliyor. 1'nci OSB 9 bin dönüm, şimdi 2 bin dönümün üzerinde ekleme yapıyoruz. Tekstil OSB, oraya da ek yapıyoruz. Yeni bir OSB kurduk, Karacadağ OSB. Yaklaşık 2 bin 700 dönüm. Oranında alt yapı ihalesi yapıldı. Bizden yer talep eden iş insanlarımıza buralardan yer verebileceğiz. İlimizde müthiş bir potansiyelimiz var, bunu değerlendirmek içinde yoğun bir gayret içerisindeyiz. Diyarbakır ülkemizin Ortadoğu’ya açılan en önemli kapısı konumunda " dedi.
Trendyol Kurumsal İlişkiler Müdürü Buğra Sabri Uşaklı ise kocaman bir ekosistemi temsil ettiklerini belirterek; "Özel sektörün teveccühü sayesinde bugün çok büyük bir aile olduk. 40 bin çalışma arkadaşımıza ek olarak bugün Türkiye'nin her tarafında satış yapmakta olan 350 bini aşkın satıcımızla bugün kocaman bir ekosistemi temsil ediyoruz. Bu ekosistemin en önemli paydaşlarından birisi de Diyarbakır. Diyarbakırlıların girişkenliğini biz Trenyol’daki satışların çokluğundan görüyoruz. Burada iki bin satıcımız 15 binin üzerinde istihdam sağlıyor. Bu 15 bin istihdama baktığımız zamanda en az yarısının Trenyol’daki işlerinin yoğunluğundan olduğunu görüyoruz ve gurur duyuyoruz. Diyarbakır’daki satıcılarımız aylık 100 milyon liranın üzerinde ürün satış gerçekleştiriyor. Tamamen Diyarbakır'a para girişi sağlamış oluyoruz. En yakın zamanda da dünyanın birçok yerinde Diyarbakır da üretilen ürünlerin Trendyol’dan satıldığını göreceğiz. E-ticaret her şeyden önce firmaların yeni müşterilere ulaşmasını sağlıyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma e-ticaret yapan işletmelerin yapmayanlara göre her gün yüzde 20 daha fazla ciroya ulaştığını gösteriyor" diye konuştu.
Trendyol Satış ve İş geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil ise e-ticaretteki gelişmeler ve Trendyol hakkında bilgiler verirken, Diyarbakır'ın e-ticaretteki başarısını e-ihracatta da görmek istediklerini belirti. Toplantı sonunda Trendyol satıcıları Kadri Yakgin ve Ayetullah Turgut e-ticarette yakaladıkları başarı hikâyelerini katılımcılar ile paylaştılar.