Bu kapsamda Karacadağ Kalkınma Ajansı’nda gerçekleştirilen ortak akıl toplantısına Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Diyarbakır İl Tarım Müdür Yardımcısı Sedat Bayar, Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitimi ve Yayım Şube Müdürü Sedat Ildız, Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Yalçın, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez, TÜYAP Bölge Müdürü Kadir Baver Paçal ile ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı.
Toplantıda konuşan Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, tarım fuarının Diyarbakır ekonomisinin başta İran, Suriye ve Irak olmak üzere tüm Ortadoğu bölgesine entegrasyonuna katkı sağlayacağını söyledi. Kamu olarak fuarın verimli geçmesi için tüm paydaşlar gibi aktif rol üstleneceklerini belirten Diyarbakır Vali Yardımcısı Dalkıran, ‘’Fuarın özellikle bölge ülkelerinde ve Türkiye genelinde tanıtılmasını arzuluyoruz. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Diyarbakır Tarım-Hayvancılık Fuarı’nda özellikle genç ve kadın üreticileri görmeyi önemsiyoruz. Fuarın ilimizin hem ekonomisine hem de sosyal yapısına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu kapsamda sadece kamu ve özel sektör değil aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarını fuarda görmeyi arzuluyoruz’’ dedi.
Karakoyun: Diyarbakır için 190 milyar dolarlık fırsat var
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ise, tarım-hayvancılık fuarını Diyarbakır’ın dünyaya açılan kapısı olarak gördüklerini söyledi. Diyarbakır’ın 2020’de nüfusunun 1.1 milyara ve Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nın (GSYİH) ise 1.3 trilyon dolara çıkacak Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya yakın olmanın avantajına sahip olduğunu ifade eden Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Karakoyun, özellikle tarım sektörü için büyük fırsatların doğacağını kaydetti. Karakoyun şunları vurguladı: ‘’Küresel ısınma birçok alanda sorunlara neden olsa da bazı fırsatları bize sunuyor. Diyarbakır, 190 milyar dolarlık pazara sahip olan Ortadoğu’nun başta tahıl, baklagiller, hayvansal ürün ihtiyacını karşılayabilir. Bu konuda fuarlar olmazsa olmaz konumda. Diyarbakır Tarım-Hayvancılık Fuarı’nı bu eksende önemsiyoruz. Tarım fuarı sadece ürünlerin sergilendiği bir alan olmaktan çıkıp bölge ülkelerinden gelecek alıcılar ile yerli üreticilerimizin buluşmak noktası olacak. Karacadağ Kalkınma Ajansı olarak işadamlarımızı alım heyetleri ile buluşturmayı hedefliyoruz. ‘’
Bayar: Elektrik kablosundan damla sulama yapan üreticimiz var
Diyarbakır İl Tarım Müdür Yardımcısı Sedat Bayar, kurum olarak fuarın daha geniş kitlelere ulaşması için aktivitelerde bulunacaklarını kaydetti. Bayar, ‘’Bölgede kıt imkanlarla önemli işlere imza atan üreticilerimiz var. Elektrik kablosundan damla sulama yapan üreticimizi, genç ve kadın yeni nesil çiftçilerimizi fuar sayesinde tüm Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz’’ dedi. Fuara Türkiye genelinde büyük bilginin olduğunu belirten TÜYAP Bölge Müdürü Kadir Baver Paçal, şuana kadar yüzde 65 oranında doluluğa ulaştıklarını söyledi. Toplam 5 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip fuarın Diyarbakır’ın ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi.