Dedeman Oteli’nde düzenlenen ve sekretaryasını Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü Şanlıurfa Yerel Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Platformu (ŞUYERGEP) 8. Planlama ve Koordinasyon toplantısına Vali Nuri Okutan'ın yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe, daire müdürleri, işadamları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Karacadağ Kalkınma Ajansı yetkilileri katıldı. Toplantıda konuşan Vali Okutan, 8. Planlama ve Koordinasyon Toplantısı’nın Şanlıurfa açısından çok önemli olduğunu belirterek, GAP Eylem Planının 2013 yılında tamamlanacağını ve Şanlıurfa'nın bu projeyle birlikte ekonomik anlamda daha da güçleneceğini söyledi. Dünyanın artık ideolojilerden ziyade ekonomik ve kültürel birlikteliklere yöneldiğini belirten Okutan, sınırların ülkeleri ve toplumları ayıran değil aksine birlikte yeni bir şeylerin paylaşmasına olanak tanıyan unsurlar konumuna geldiğini vurguladı. Şanlıurfa’nın bu dönemde hem coğrafi hem de kültürel kavşakların ortasında bulunduğunu ifade eden Okutan şunları söyledi: ‘’ Şanlıurfa kilometre olarak Ankara’ya ne kadar yakınsa Bağdat’a, İstanbul’a ne kadar yakınsa Tahran’a o kadar yakın. Bölge ile hem kilometre hem de kültürel olarak yakınız. Şanlıurfa, Bereketli Hilali’nin ‘kilit taşı’ konumunda. Tahran’ı, Bağdat’ı, Halep’i, Şam’ı, Lübnan’ı düşünürken Şanlıurfa’yı hesaba katmazsanız yanlış yaparsınız. Şanlıurfa’nın dikkate alınmadığı bir bölgesel güç girişimi eksik kalır. Öte yandan Akçakale Sınır Kapısı’nın faaliyete geçmesinin ardından ticari anlamda Suriye ve Türkiye arasında ekonomik ilişkilerimiz daha da güçlendi. Önümüzdeki günlerde Suruç ilçemizde bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı da faaliyete geçecek.’’
Raylar, Şanlıurfa ile Halep’i bağlayacak
Şanlıurfa’nın bu ulaşım ağların üzerinde olması nedeniyle ara lojistik merkezi olması gerektiğini vurgulayan Vali Okutan, özellikle GAP Havaalanı’nın bu kapsamda ürün taşıma trafiğine uygun olarak inşa edildiğini söyledi. Halep ile Şanlıurfa’nın demir yolları ile bağlanması için gerekli fizibilite çalışmaların bitirildiğini kaydeden Okutan, ‘’Dünya Bankası ve İslam Kalkınma Bankası’nın bu projeye destek vermeleri için çalışmalarımız sürüyor. Böylece hem insanlar hem de ticari mallar demiryolları ile daha ve ucuz maliyetlerle Suriye başta olmak üzere tüm Ortadoğu’ya taşınabilinecek. Bunun yanı sıra 2014’te duble yollar otoban olarak Habur’a kadar ulaşımı sağlayacak’’ diye konuştu.
Toplantıda 15.’si gerçekleştirilen EMİTT Fuarına Şanlıurfa’nın katılımıyla ilgili gerçekleştirilen etkinlikler hakkında Vali Yardımcısı Bahri Tiryaki tarafından sunum yapıldı. Karacadağ Kalkınma Ajansı uzmanlarından Halil Çakallı ise Şanlıurfa Yeraltı Kaynakları ve Mevcut Durumu ile Şanlıurfa’da Lojistik Merkezi’nin kurulması konusunda hazırladığı raporların sunumunu gerçekleştirdi. Toplantıda söz alan işadamları ve STK temsilcileri başta turizm ve jeotermal enerji konusunda görüşlerini katılımcılarla ile paylaştı.