Bakan YILMAZ: Gap Bölgesi Yeni Dönemde Teknolojiye Yönelecek !

13 Mart 2011 Pazar 13:53
  • Bakan YILMAZ: Gap Bölgesi Yeni Dönemde Teknolojiye Yönelecek !
  • Bakan YILMAZ: Gap Bölgesi Yeni Dönemde Teknolojiye Yönelecek !
  • Bakan YILMAZ: Gap Bölgesi Yeni Dönemde Teknolojiye Yönelecek !
  • Bakan YILMAZ: Gap Bölgesi Yeni Dönemde Teknolojiye Yönelecek !
  • Bakan YILMAZ: Gap Bölgesi Yeni Dönemde Teknolojiye Yönelecek !
  • Bakan YILMAZ: Gap Bölgesi Yeni Dönemde Teknolojiye Yönelecek !
  • Bakan YILMAZ: Gap Bölgesi Yeni Dönemde Teknolojiye Yönelecek !
  • Bakan YILMAZ: Gap Bölgesi Yeni Dönemde Teknolojiye Yönelecek !
  • Bakan YILMAZ: Gap Bölgesi Yeni Dönemde Teknolojiye Yönelecek !

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP Eylem Planı sayesinde başta sulama ve ulaşımda önemli mesafelerin alındığını, yeni dönemde bölgenin teknolojik olarak gelişeceğini söyledi.

 25. GAP Yüksek Kurulu'nun ardından konuşan Devlet Bakanı Yılmaz, toplantıda eğitim konusundaki çalışmalara ivme kazandırılması gerektiğini belirtti. Bakan Yılmaz, ‘’İnsan unsuru olmadan diğer hiçbir alanda yapılan çalışmaların yeterli olamayacağını düşünüyoruz. Biz de eğitime daha fazla önem verilmesi kararını aldık" dedi.Toplantıda ayrıca sulama alanında bölgede yürütülen ihale süreçlerinin uzamasından kaynaklı sıkıntılar yaşandığını ve bu sürecin nasıl hızlandırabileceklerinin ele alındığını aktaran Yılmaz, özellikle Maliye Bakanlığı öncülüğünde bir çalışma yapılmasının kararlaştırıldığını ifade etti.

GAP Eylem Planı’nın Etki Analizi Yapılacak

AK Parti Hükümeti döneminden önce bölgede açık sulama sistemlerinin hayata geçirildiği ve tuzlanmaya maruz kalmış alanların kurtarılması konusunun da tartışıldığını anlatan Cevdet Yılmaz, şöyle devam etti:"Bu alanda önemli projeler Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızca yürütülüyor ama biraz daha geliştirilmesi kararı ortaya kondu. Diğer taraftan demir yollarında özellikle yeni bazı fikirler ve yeni projeler gündeme geldi. Bunların yatırım programlarıyla ilişkilendirilmiş olanlarının GAP Eylem Planıyla da ilişkilendirilmesi yönünde bir yaklaşımımız oldu. Ayrıca GAP Eylem Planı'nın ortalarındayız. Ara değerlendirme, etki analizi yapılması ve sorunların bağımsız bir bakış açısıyla belirlenmesi ve raporlanması konusunda GAP İdaresi Başkanlığına görev verdik. Ayrıca bu projenin tanıtılması, kurumsal kimliğinin yaygınlaştırılması görevini de onlara verdik.
 

İl Özel İdarelerin Hesapları Takip Edilecek


Toplantıda İl Özel İdareleri’ne aktarılan kaynakların etkin kullanılması konusu da tartışıldı. Bazı özel idarelerde sıkıntılar olduğu dile getirildi. Buralara yönelik izleme mekanizmalarının kurulması. Özel idare hesaplarının güncel olarak takip edilmesi, harcanmayan kaynakların tespiti ve bunların hızlandırılması yönünde kararımız oldu. Nihayet bazı alanlarda ek ödenek talepleri gündeme geldi. Bunların imkanlar ölçüsünde değerlendirilmesi yönünde kararlarımız oldu. Bu kararları hassasiyetle takip edeceğiz." Genel anlamda GAP Eylem Planı'nın bu bölgeye çok şey kattığı ve çok boyutlu olduğu bir kez daha ortaya konduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, "Yeni dönem GAP bölgemizde teknolojinin daha fazla geliştiği, katma değerli ürünleri daha fazla arttığı, ihracatın arttığı şehirlerin daha yaşanabilir hale getirildiği, daha nitelikli faaliyetlerin yürütüldüğü ve kalkınma sürecinin devam ettiği bir dönem olacak" diye konuştu.

Şanlıurfa’daki yatırım destek ofisimizin kapısı işadamlarımıza açık

Eylem Planı kapsamında bölgede kurulan kalkınma ajanslarına ayrı bir önem verdiklerini belirten Bakan Yılmaz, ‘’ GAP Bölgesi’nde Diyarbakır ve Şanlıurfa’yı kapsayan Karacadağ Kalkınma Ajansı, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’i bünyesinde barındıran İpekyolu Kalkınma Ajansı, Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin’den sorumlu Dicle Kalkınma Ajans’ını kurduk. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın Şanlıurfa’da çok iyi donanıma sahip uzman personeli ile hizmet veren Yatırım Destek Ofisi, tüm Şanlıurfalı işadamlarına hizmet veriyor. Ofisimizin kapısı, tüm işadamlarımıza açık. Bu ajanslarımız, yeni teşvik politikaları ile yatırımcıları bölgeye çekmek için çalışmalar yapmaktadır. Bu ajanslara 2011 yılı için toplam 50 milyon TL, 2010 için ise yaklaşık 61 milyon TL ödenek transferi öngörülmüştür. Ajansların genel sekreterlerinin atamaları yapılmış olup, her üç ajansın uzman ve destek personeli alım süreçleri tamamlanmıştır. Ayrıca her üç ajansımız da proje teklif çağrılarına çıkarak projelere destek vermeye başlamıştır. Üç ajansımız yaklaşık 240 projeye destek vermektedir. Üç ajansımız, projeye sahiplerinin katkılarıyla birlikte yaklaşık 120 milyon TL’lik kaynağı harekete geçirmiş durumdalar’’ dedi. 

Kamudan Toplantıya Yoğun Katılım

Toplantıya, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, DPT Müsteşarlığı İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Abdüllatif Tuna, DPT Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl,Karacadağ Kalınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Erim, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan, Sağlık Bakanlığı, Çevre Ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı, İŞKUR, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ile ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldı.