Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Vali Toprak, her iki ilin valileri, belediye başkanları, sanayi ve ticaret odaları ile il genel meclis başkanları olarak uyum içinde olduklarını, bu birlikteliğin tüm Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini söyledi.
Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın başta turizm olmak üzere dünyaya mal olmuş değerlerinin bulunduğunu belirten Vali Toprak, ’’Turizm ve sanayi olmak üzere iki ilde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Kurum ve kuruluşlar olarak enerjimizi Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın gelişmesine yönlendiriyoruz. Geçen yıl ajansımız, KOBİ’lere yönelik Ekonomik Gelişme Mali Destek Programı ile turizmin gelişmesi için hazırlanan Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında 81 projeye yaklaşık 23 milyon TL hibe desteği verdi. Proje sahipleri ise yaklaşık 20 milyon TL’lik finansman sağladı. Böylece Diyarbakır ve Şanlıurfa’da yaklaşık 43 milyon TL’lik bir kaynak ekonomiye kazandırıldı. Bu kaynakların ekonomide, istihdamda üretimde 4 katı daha büyüklükte bir hareket kazandırdığına inanıyoruz. Bu iki ilimizin enerjisi sayesinde sadece bölgelerarası gelişmişlik farkını değil aynı zamanda ilçelerimiz arasındaki ekonomik uçurumu da kapatacağız’’ dedi.
Ajansın Desteklediği Projeler Meyvelerini Vermeye Başladı!
KOBİ’lere üretimlerini arttırmak, ihracat yapmak ve yeni iş imkânları yaratmak için hibe desteği verdiklerini vurgulayan Vali Toprak, bu desteklerin meyvelerini vermeye başladığını kaydetti. Geçen hafta sonu Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği ve Diyarbakır OSB’de faaliyet gösteren bir firmanın Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıldığını belirten Vali Toprak, şunları söyledi: ’’Artık desteklerimiz projeler meyvelerini vermeye başladı. Ajanstan destek alan firmalarımızın hem üretim ve istihdam kapasitesini arttırdığı, hem de ihracat yapabilecek konuma geldiğini görmekteyiz. Bu durum bölgemiz açısından son derece sevindirici.’’
Uluslararası Kaynakları Bölgede Kullandıracağız
Sadece ulusal kaynaklar ile yetinemeyeceklerini vurgulayan Vali Toprak, AB başta olmak üzere uluslararası kurumlardan sağlanacak kaynakları bölge sanayicisine kullandırmak için çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın aynı zamanda Türkiye Suriye Bölgesel İşbirliği Programı’nı (TSBİP)yürüttüğünü kaydeden Vali Toprak, bu kapsamda geçen yıl 2,5 milyon TL hibe desteği verildiğini, bu yıl ise 2 milyon TL’lik bir kaynağın ayrıldığını söyledi.
Türkiye ile Suriye’yi Yakınlaştıran Proje: TSBİP
Türkiye ile Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı (TSBİP) iki ülkenin sınırlarına yakın illerin ortaklaşa gelişmesini öngörüyor. Daha önce Gaziantep, Kilis ve Halep illerini kapsayan programa Şanlıurfa ve Mardin illeri de alındı. Suriye tarafından ise El Rakka ve El Haseke kentleri programa dâhil edildi.