26 Kalkınma Ajansı Erzurum'da Buluştu

23 Haziran 2011 Perşembe 16:45
  • 26 Kalkınma Ajansı Erzurum'da Buluştu
  • 26 Kalkınma Ajansı Erzurum'da Buluştu
  • 26 Kalkınma Ajansı Erzurum'da Buluştu
  • 26 Kalkınma Ajansı Erzurum'da Buluştu
  • 26 Kalkınma Ajansı Erzurum'da Buluştu
  • 26 Kalkınma Ajansı Erzurum'da Buluştu
  • 26 Kalkınma Ajansı Erzurum'da Buluştu
  • 26 Kalkınma Ajansı Erzurum'da Buluştu
  • 26 Kalkınma Ajansı Erzurum'da Buluştu

Kuruldukları bölgede yerel potansiyelleri harekete geçirerek bölgesel ve ulusal kalkınmayı gerçekleştirmekle görevlendirilen Kalkınma Ajansları Erzurum'da yapılan "Birinci Kalkınma Ajansları Konferansı"nda bir araya geldi.

 Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) ev sahipliğinde Devlet Planlama Teşkilatı ile 26 Kalkınma Ajansı’nı buluşturan konferans üç gün sürdü. Konferansın kapanış törenine, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Nahit Bingöl, 26 Ajans genel sekreteri ve yaklaşık 500 Ajans personeli katıldı. Kapanış töreninde konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 21'inci Yüzyıl'da yeni bir atılım yapma sürecinde olduğunu belirterek, Kalkınma Ajanslarının bu dönemde önemli görevler üstleneceğini söyledi. Önümüzdeki 15- 20 yıllık dönemde Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde büyüyeceğini belirten Bakan Yılmaz şunları kaydetti: “Önümüzdeki dönem, her bakımdan istikrarlı ve hızlı biri şekilde kalkınmamızı yürütmemiz gereken bir dönem. Türkiye 2002'den bu yana bizim hükümetlerimiz döneminde çok hızlı bir büyüme yakaladı. 230 milyar dolarlık bir ekonomiden 2010 yılı verilerine bakarsak 740 milyar dolarlık bir ekonomi haline dönüştü. 8 yılda üç kattan daha fazla büyüdü. Önümüzdeki döneme bakarsak, 2023 vizyonu, yol haritamızı şekillendiriyor. 8 yılda üç kattan daha fazla büyüdüyse önümüzdeki 12 yılda aynı şeyi yapabilir, üç kattan daha fazla büyüyebiliriz. 2023 yılında 2 trilyon dolardan fazla bir ekonomi hedefliyoruz.”
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kalkınma Ajansları'nın birbirinden bağımsız izole yapılar olmadığını, tüm ülkeye yayılmış bir ağın parçası olduklarını belirtti. Ajansların kendi bölgelerine, illerine göre farklılaşmak durumunda olduğunu kaydeden Yılmaz, buna karşın tüm ajansların birbirleriyle etkileşim halinde olmak zorunda olduğunu söyledi. Ortak deneyimlerin ve iyi uygulama örneklerinin karşılıklı olarak paylaşılması gerektiğini ifade eden Bakan Yılmaz, bu tür konferans ve toplantılarla etkileşimin sağlanmasının çok anlamlı ve faydalı olacağını dile getirdi.

Kapanış bildirgesi

İlki gerçekleştirilen ve üç gün süren konferansın sonuç bildirgesinde Kalkınma Ajanslarının, bölgelerarası gelişmişlik farkların azaltılması ve tüm bölgelerin ulusal kalkınmaya katkı sağlaması amacına dönük yeni işlevler üstlenmeye hazır olduğu vurgulandı. Sonuç bildirgesinde konferansın tanışma ve ağ geliştirme, geçmiş uygulamaları değerlendirme, mevcut sorunları çözümleme, bilgi ve tecrübeleri paylaşma ve gelecek stratejileri ve öncelikleri temellendirme hedefine tam manasıyla ulaştığı vurgulandı. Ayrıca, konferansta ortaya konulan görüşlerin raporlanarak en kısa zamanda oluşturulacak eylem planıyla hayata geçirileceği belirtildi.