Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe'ye Japon İlgisi

14 Eylül 2011 Çarşamba 15:12
  • Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe'ye Japon İlgisi
  • Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe'ye Japon İlgisi
  • Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe'ye Japon İlgisi
  • Dünyanın İlk Tapınağı Göbeklitepe'ye Japon İlgisi

Dünya’nın ilk tapınağı olarak keşfedilen “Göbekli Tepe”ye dünyanın ilgisi hız kesmeden devam ediyor. Japon Devlet Televizyonu Nippon Hoso Kyokai (NHK), dünyanın İlk tapınağı olarak tanımlanan ‘Göbekli Tepe’de belgesel çekiyor.

Dünya’nın ilk tapınağı olarak keşfedilen “Göbekli Tepe”ye dünyanın  ilgisi hız kesmeden devam ediyor.  Japon Devlet Televizyonu Nippon Hoso Kyokai (NHK), dünyanın İlk tapınağı olarak tanımlanan  ‘Göbekli Tepe’de belgesel çekiyor.  Televizyon ekibi uydu yayını ile tüm dünyaya ulaşan ve haftalık 10 milyon üzerinde seyircisi olan “Nippon Hoso Kyokai Özel” başlıklı belgesel program kuşağı için “İnsanlığın Evrimi” başlıklı özel bir seri çekiyor. Bu seri kapsamında paleolitik dönemden bugüne insanların değişimini anlamak ve aktarmak amacıyla arkeologlar, antropologlar, ekonomistler, genetikçiler, iklim bilimciler ve psikologlarla röportajlar ve çekimler yapılıyor. Bu çalışmada insanların sosyal hayatlarını, kültürlerini ve buluşlarını inceleyerek insanı insan yapan süreçleri ele alınıyor. Neolitik döneme geçişi aktarmak için Türkiye’de de çekimler yapan NHK,  “Göbekli Tepe”de ziyaret ederek,  kazı başkanı Prof. Dr. Claus Schmidt ile röportaj gerçekleştirdi. Claus Schmidt verdiği röportajda Göbekli Tepe’nin önemini belirterek şunları söyledi: “Günümüzden yaklaşık 12 bin yıl önce insanlık tarihinin en önemli değişimlerinden biri yaşanmaktaydı. İnsanoğlu avcı-toplayıcı bir yaşam tarzından, yerleşik hayata, çiftçi-üretici düzene geçmek üzereydi. Binlerce yıl öncesinin avcı toplayıcıları bu geçiş döneminde, mütevazi ve basit bir yaşam tarzıyla yetinmemişler, aksine, görkemli bir evre yaşamışlardı. Bugün neolitik dönem olarak adlandırdığımız, insanlık tarihinin en etkileyici ve şaşırtıcı dönemlerinden biri olan bu sürecin yaşandığı ana sahne Fırat ve Dicle nehirleri arasında kalan topraklar idi. Sahnenin odak noktasında ise Şanlıurfa’nın 18 km. kuzey doğusunda yer alan Göbekli Tepe bulunmaktaydı.”
Eylül-Ekim ayları boyunca kazının devam edeceği Göbekli Tepe’yi Japon ekibin ardından İngiliz BBC ekibi ile İtalyan RAİ ekibi ziyaret ederek çekimlerde bulunmuştu. National Geographic Ekibi ile NTV’nin Zaman Yolcusu Programı’nın da çekimleri devam etmektedir.