Şanlıurfa’da 2017’de başlatılan Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesi’nin ilk ayağı, 2019’da tamamlandı. İnşa edilen 13 fabrika Şanlıurfalı gençlere ekmek kapısı oldu. Yoğun talep devam edince 6 yeni fabrikanın yapılacağı projenin ikinci ayağına geçildi. Proje ile yıllık 30 milyon çift ayakkabı üretimi ve yüzde 40 kadın istihdamı hedefleniyor. Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesi’nin ilk etabı, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneğinin ortaklığında Şanlıurfa YİKOB tarafından Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında verilen destekler ile hayata geçirildi. İki yılda tamamlanan ilk etap 23 milyon TL’ye mal oldu. Projenin 15,5 milyon lirası Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılandı.
5 Milyon Çift İhraç Ediliyor
Şanlıurfa OSB 2. kısımda 13 fabrika binası ve yan ürünlerin tedariği için de 7 işlik yapıldı. Fabrikaların tamamı il dışından gelen 7 firmaya belli istihdam taahhütleri karşılığında tahsis edildi. 2019 yılı sonunda üretime geçen fabrikalarda pandemiye rağmen istihdam edilen kişi sayısı bin 700’e ulaştı. Kadın istihdamı yüzde 25 olarak gerçekleşti. Firmaların ayakkabı imalatı kapasitesi yıllık 10 milyon çifte ulaştı. Üretimin yaklaşık 5 milyon çifti doğrudan ihraç ediliyor. Fabrikaların tam kapasite üretime geçmesi ile çalışan sayısının 3 bine, kadın istihdamının da yüzde 40’a çıkması hedefleniyor.
Ekosistem Oluşuyor
Projenin başarıyla sonuçlanmasının ardından Şanlıurfa’da yeni bir ekosistem oluşmaya başladı. Sektörün en büyük taban imalatçılarından biri, İstanbul’daki üretimini Şanlıurfa’ya taşıma kararı aldı. Üretime geçen firmada orta vadede bin yeni istihdam hedefliyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu hammadde ihtiyacının Şanlıurfa’da karşılanması için de bir işletme, 40 milyon TL’lik suni deri üretim tesisi yatırımı için OSB’de yer tahsis sürecini başlattı.
İkinci Etap İçin İmzalar Atıldı
İlk etapta yer alamayan birçok firma, ikinci etap ile ilgili taleplerini dile getirdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, ikinci etabın yapımı için 2020 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programına bir proje sundu. Toplam bütçesi 18,8 milyon TL olan projenin 16,9 milyon TL’si Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak. İkinci etapta Şanlıurfa OSB’de 6 yeni fabrika binası yapılacak. 4 bin 500 Şanlıurfalı iş imkanına kavuşacak.
İkinci etap için Şanlıurfa Valiliğinde düzenlenen imza törenine Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat ile Ajansımız Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral katıldı.
Vali Erin: Emek Yoğun Sektörleri Önemsiyoruz
Protokol imza töreninde konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, böylesi bir projenin uygulanmaya başlamasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek, Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip Şanlıurfa’nın kalkınması, gençlerin geleceğe iyi hazırlanması, istihdam sorununu çözmeye yönelik adımlar atılması konusunda kamu idaresi ve yerel yönetimler olarak büyük bir çaba içerisinde olduklarını söyledi. İstihdam sorununu çözmeye yönelik, emek yoğun yatırım projelerini önemsediklerini ve daha önce ayakkabıcılık sektörüne tahsis ettikleri ifade eden Vali Erin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Şanlıurfa’nın en fazla kamu yatırımı alan ve özel sektörün ilgi gösterdiği illerin başında geldiğini kaydederek, “Cumhurbaşkanımız liderliğindeki tüm hükümetlere, bugüne kadar Şanlıurfa’mıza sağladıkları kamu yatırımlarından dolayı şükranlarımızı sunmayı borç biliyoruz” diye konuştu.
Beyazgül: 6 Yeni Fabrika Kuracağız
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, yapacakları 6 fabrika ile amaçlarının ilerleyen zamanlarda Şanlıurfa’da işsizliği tamamen sıfıra indirmek olduğunu söyleyerek, "İşsizlik ve istihdam konusunda hızlı bir çözüm gerekiyordu. Hızlı çözüm için de şöyle bir düşünce gelişti. Biz sanayicinin alt yapısı olan fabrikamızı yapalım, sanayici dışarıdan gelsin tesisini getirsin ve burada fabrikasını kursun. Böyle bir yatırımın artık boşa gitmeyeceğini ortaya koydu. Ön anlaşmaları yaptık. OSB’den tahsisimizi aldık. Valimizin, Karacadağ Kalkınma Ajansımızın destekleri ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak 6 adet fabrika binası yapımına başlıyoruz” diye konuştu.
Maral: 4.500 Kişiye İstihdam Olanağı Sağlanacak
Ajansımız Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ise şunları söyledi: “Ajans olarak tüm paydaşlarımızla gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın odağında yeni istihdam olanaklarını geliştirmek yatıyor. Şanlıurfa 20.1 yaş ortalamasıyla ülkemizin en genç nüfusuna sahip ilimiz ve en büyük sorunu işsizlik. Dezavantaj olarak görülen bu yapıyı avantaja geçirmek adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla önemli projeleri hayata geçirmekteyiz. Bu kapsamda ilk etabını geçen yıl yatırımcılarımıza sunduğumuz ve 2 bine yakın istihdam sağlayan Şanlıurfa Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi Projesinin 2. Etabında 6 yeni fabrika kuracağız. Kısa vadede 1.500 orta vadede ise 4.500 kişiye yeni istihdam olanağı doğacak. Böylece bir yandan yatırımcılarımız büyürken diğer yandan gençlerimiz istihdam edilmiş olacak.”
İmza töreninde ayrıca Ajansımızın teknik destek sağladığı Şanlıurfa’nın merkez ilçelerinden Haliliye Belediyesi tarafından kurulacak yine ayakkabı üretimine yönelik 2 yeni fabrika binasının kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. Törende konuşan Haliliye Belediyesi Başkanı Mehmet Canpolat ise işsizlikle ilgili sahada hep birlikte mücadele ettiklerini belirterek iyi niyet başlangıcı olarak Haliliye Belediyesi olarak OSB’nin kendilerine tahsis etmiş olduğu alan içerisinde 2 adet fabrika ile istihdama yönelik katkıda bulunacaklarını söyledi.