Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. A. Eşref Fakıbaba, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Ajans Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ile Ajans personelinin katıldığı Japonya Çalışma Ziyareti kapsamında; Kore İthalatçılar Birliği (KOIMA), Kore Kalkınma Enstitüsü (KDI), Kore Uluslararası Ticaret Birliği (KITA), Japon Ortadoğu İşbirliği Merkezi (JCCME) ve Japon firması “Vegetech” ziyaret edildi. Seul ve Tokyo Büyükelçilikleri ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın (ISPAT) Japonya Temsilcisi ile de çeşitli görüşmeler yapıldı. Ayrıca, Seul’de bulunan Compact Smart City (Kompakt Akıllı Şehir) ile her yıl Japonya’da düzenlenen Asya Pasifik Bölgesinin en önemli turizm fuarı olan JATA Turizm ve Seyahat Fuarı ziyaret edilerek incelemelerde bulunuldu.
Ajans yönetimi olarak iyi planlanmış bir çalışma ziyareti gerçekleştirdiklerini belirten Şanlıurfa Valisi Celalattin Güvenç ve Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak; “Güney Kore ve Japonya, dünyanın en gelişmiş bölgelerinden biri. Kişi başına düşen milli gelir 30.000 $ seviyesinde. Özellikle 2. Dünya Savaşından sonra uyguladıkları ekonomik politikalar, yaptıkları stratejik yatırımlar, planlı ve disiplinli çalışmalarla büyük bir kalkınma hamlesini gerçekleştiren ülkeler. Tarım alanları çok sınırlı olmasına rağmen, özellikle katma değeri yüksek teknolojik ürün üretip ihracat yaparak büyük başarılar elde edilmiş durumda. Son yıllarda turizmde de büyük bir gelişme sürecinde. Dolayısıyla, Seul ve Tokyo çalışma ziyaretlerimiz bizler açısından oldukça verimli ve öğretici geçti. Kalkınma ile ilgili kurum ve kuruluşları, ihracat ve ithalat birlikleri, Japon Ortadoğu İşbirliği Merkezi, Türkiye’den ithalat yapan firma temsilcileri ile görüşme imkânı bulduk. Kendilerini ülkemize ve bölgemize davet ettik” dediler.
Kültür ve İnanç Turizmi İçin Uzak Doğu’ya Odaklanmalıyız!
Bu ziyaretten Diyarbakır ve Şanlıurfa için çıkarılabilecek çok büyük dersler olduğunu kaydeden Güvenç ve Toprak konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Bölgemiz insanlık tarihinin başladığı, ilk tarımın yapıldığı, ilk üniversitenin kurulduğu, onlarca medeniyete ev sahipliği yapan ve medeniyetler mirası olan, ülkemizin en geniş ve verimli arazilerine sahip, GAP’ın kalbi, ülkemizin en fazla güneş alan bölgesi olup farklı dil, din ve kökenden gelen insanların hoşgörü içerisinde yaşadığı, peygamberler ve sahabeler diyarıdır. Ancak, sahip olduğumuz bu değerleri yeterince kullandığımız söylenemez. Özellikle, sahip olduğumuz doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerimizi turizme kazandırma noktasında, daha çok çalışmalıyız. Kültür ve inanç turizmini geliştirip Güney Kore ve Japonya gibi Uzak Doğu Ülkelerine yönelik daha fazla tanıtım çalışmaları yapmalıyız.
Bilindiği gibi, gerek Güney Kore ve gerekse Japonya, dünyadaki gelişmiş ülkelerin başında yer almakta olup buradaki yaşam standartları çok yüksektir. Güney Koreliler ve Japonlar, özellikle tarih ve kültür turizmine büyük önem veriyor ve son yıllarda gerek ülkemize ve gerekse bölgemize yakın ilgi duyuyor. Nitekim bu yıl Haziran ve Temmuz aylarında Japon ve Koreli gazeteciler ve turizmcilerden oluşan 2 heyet Şanlıurfa’yı ziyaret etmişti.
Çalışma ziyareti kapsamında Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın kültür ve tarih turizmi alanında sahip olduğu potansiyeli anlattık. Ayrıca, İl Valiliklerimizin girişimiyle, Diyarbakır ve Şanlıurfa bu yıl ilk kez JATA Turizm ve Seyahat Fuarı’nda yer alan Türkiye Standında ayrı bir masada tanıtıldı. Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın tanıtımı amacıyla, Ajansımız tarafından Diyarbakır ve Şanlıurfa’da bulunan Surlar ve Göbeklitepe başta olmak üzere tarihi ve kültürel varlıklar ile yeni teşvik sisteminin bölgemize getirdiği avantajları tanıtan farklı dillerde (İngilizce, Japonca, Korece ve Çince) broşürler ve tanıtım materyalleri hazırladık ve bunların dağıtımını yaptık. Ayrıca, standımızda Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın fıstık, badem ezmesi, cevizli sucuğu gibi yerel ürün ve tatları ziyaretçilere ikram edildi.
Koreliler ve Japonlar, Ülkemizden Özellikle İşlenmiş Gıda Ürünleri İthalatı Yapmak İstiyor!
Bilindiği gibi, gerek Güney Kore, gerekse Japonya, sınırlı tarım toprakları olan, bu nedenle pirinç dışında önemli bir tarım ve gıda ürünü üretemeyen ülkeler. Buna karşılık, yaptıkları stratejik yatırımlarla yüksek teknolojik ürünler üreten ve ihraç eden, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin başında geliyorlar. Ancak, bu ülkeler özellikle gıda ihtiyacının % 60’ından fazlasını ithalatla karşılamaktadırlar. Gerek kurumlarla ve gerek firmalarla yaptığımız görüşmelerde bu konu sık sık dile getirildi. Özellikle güvenli gıda ürünlerinin Türkiye’den ithal edilmesi yönünde araştırma çalışmaları ve girişimlerin mevcut olduğu belirtildi.
Bu açıdan, Bölgemizden Güney Kore ve Japonya’ya tarım ve gıda ürünleri ihraç edilebileceğini değerlendiriyoruz. Hâlihazırda bu ülkelere ihracat yapan firmalarımız mevcut. Yapacağımız çalışma ve girişimlerle daha fazla firmamızın ihracat yapacağına inanıyoruz. Bundan sonra, Uzak Doğu’ya yönelik tanıtım ve yönlendirme çalışmalarımızı daha da arttıracağız. Çalışma Ziyaretimizin gerek organizasyonunda ve gerekse gerçekleştirilmesinde, Seul ve Tokyo’da bulunan Büyükelçilik ve Ticaret Baş Müşavirliğimizden büyük destek ve ilgi gördük. Bu nedenle, kendilerine teşekkür ediyoruz.”