Enhancer Pilot Uygulaması Kapsamında Şanlıurfa’dan 4 Projeye Destek

1 Şubat 2021 Pazartesi 12:28
  • Enhancer Pilot Uygulaması Kapsamında Şanlıurfa’dan 4 Projeye Destek

Şanlıurfa'da "Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomık Entegrasyon İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER)" projesi Şanlıurfa ve Gaziantep illeri için pilot hibe programı kapsamında destek almaya hak kazan projelerin sözleşmeleri düzenlenen törenle imzalandı. Geçim kaynağı ve istihdam imkanları aracılığıyla Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin ev sahibi topluluklara katılımına katkıda bulunmayı hedefleyen ve pilot uygulama olarak Gaziantep ile Şanlıurfa’da başlatılan bu hibe programı çerçevesinde, girişimcilik faaliyetlerini destekleyecek ortak kullanım tesisleri oluşturma projeleri kabul edilen Şanlıurfa Büyükşehir ve Merkez Karaköprü İlçe Belediyesi ile Suruç ve Viranşehir ilçe belediyeleri, Gaziantep’teki 4 kurumla birlikte toplamda yaklaşık 2 milyon Euro’ya ulaşan hibe desteğinden faydalanacak. Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen ve AB tarafından desteklenen ENHANCER Projesi kapsamında Şanlıurfa’da projelerin sözleşmelerine ilişkin imza töreni gerçekleştirildi.

Cevahir Konukevinde düzenlenen programa Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMOD) Batı Balkanlar ve Türkiye Koordinatörü Tamer Kılıç, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Başkanı Ahmet Şimşek, Ajansımız Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya ile fon almaya hak kazanan kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Koordinatörü Tamer Kılıç, Türkiye'deki mülteciler için AB Mali Yardım Programı kapsamında fonlanan projenin ilk hibe programının kısa sürede sonuçlandığını söyledi. Kılıç: "Amacımız, Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyelileri, ev sahibi topluluklarla ekonomik ve sosyal uyumuna destek sağlamaktır" dedi. ENHANCER projesinin geçen yıl başladığını belirten Kılıç, İstanbul, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Kayseri ve Hatay'ın dahil olduğu 11 ili kapsayan projenin ilk hibe programın "Gaziantep ve Şanlıurfa İlleri için Ortak Kullanım Tesisleri Pilot Hibe Programı" olarak belirlendiğini ifade etti.

Girişimciliğin geliştirilmesini desteklemek ve motive etmek amacıyla bir başarı stratejisi olarak ortak kullanım tesislerinin uygulamaya konulduğunu belirten Kılıç, şunları söyledi: "Ortak Kullanım Tesisleri, ekosistemdeki işletmelere destek sağlayacak ve potansiyel yeni girişimcileri işletmelerini geliştirmeye teşvik edecektir. Bu nedenle projede, Ortak Kullanım Tesislerini, geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve ev sahibi toplumdaki akranlarının etkileşime girebileceği ve ihtiyaç duydukları çeşitli hizmetlere erişebildiği girişimci merkezleri olarak görev yapan kritik odak noktaları olarak öngörmektedir.” Toplamda 32 milyon Euro bütçenin bulunduğunu ifade eden Kılıç, "Şanlıurfa Büyükşehir, Viranşehir, Suruç ve Karaköprü belediyeleri hibeden yararlanacak. Bir sonraki süreçte belediyelerin kuracağı ortak kullanım tesisleri ile çalışmalar sürecek. Bu ortak kullanım tesisleri önümüzdeki iki yıl boyunca mevcut girişimciler ve yeni kurulacak işletme sahiplerine destek sağlayacak. Burada ayrıca iş ortakları kurulmasına sebebiyet vereceğiz. Hibeye hak kazanan belediyelerimizle önümüzdeki süreçte çalışmaları tamamlayıp, şubat aynıdan itibaren uygulamaya başlayacağız." diye konuştu.

 

Şimşek: Kalkınma Ajansları Merkezle Yerel Arasındaki Köprü

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Koordinasyon Başkanı Ahmet Şimşek de 26 milyon Euro ile başlayan projenin 6 milyon Euro ilave finansmanla 32 Milyon Euro’ya çıkarıldığını kaydetti. Bakanlık olarak yereldeki potansiyeli harekete geçirmenin en önemli hedefleri olduğunu ifade eden Şimşek, şunları aktardı: "AB tarafından finanse edilen bu proje Bakanlığımızın ulusal düzeydeki politikalarına uygun bir şekilde girişimcilik ekosistemini desteklemeye yönelik olarak uyarlandı. ICMPD ile yüksek koordinasyon ve uyum ile projenin hızlı bir şekilde yürümesini sağlıyor. Kalkınma ajanslarının eliyle yereldeki potansiyelimizi harekete geçiriyoruz. Bu noktada kalkınma ajanslarının sunduğu fırsatlar, yerel paydaşlar açısından çok önem arz ediyor. Biz ajanslarımızı merkezle bir köprü gibi değerlendiriyoruz. Bu köprüyü ne kadar güçlü kurabilirsek potansiyelleri harekete geçirmenin de bu ölçüde mümkün olacağını düşünüyoruz."

Şanlıurfa Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, projenin Türkiye'ye getirilmesinde emeği geçen bütün kurumlara teşekkür ederek pilot uygulamanın İstanbul'dan sonra en çok göç alan Şanlıurfa ve Gaziantep'te uygulamaya konmasının sevindirici bir durum olduğunu kaydetti.

 

Beyazgül: Tarihin her döneminde mazlumlara ev sahipliği yaptık

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkam Zeynel Abidin Beyazgül de ENHANCER projesi kapsamında düzenlenen programın kente çok katkı sağlayacağını belirterek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği gibi 'Biz iddiaları, hedefleri ve dünyanın gidişatına dair sözü olan bir milletiz'. Şanlıurfa tarihin her döneminde mazlumlara ev sahipliği yapmıştır. Halkımızın da bu konuda şikâyeti yok. Onları tanrı misafiri olarak kabul ettiler. Hz. İbrahim misali onları konuk ediyoruz ancak, temennimiz de bir an önce vatanlarına huzur içinde dönmeleridir." diye konuştu.

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral’ın da kısa bir konuşma yaparak, hibeye hak kazanan kurumları kutladığı törenin sonunda, ENHANCER Projesi Hibe Bileşeni lideri Mehmet Çağlar Aydın moderatörlüğünde, hibe almaya hak kazanan Kurumlar projelerini anlatan sunum gerçekleştirdiler. Sunumların ardından sözleşme imza törenine geçildi.

 

Enhancer Pilot Uygulaması Kapsamında Şanlıurfa’dan 4 Projeye DestekEnhancer Pilot Uygulaması Kapsamında Şanlıurfa’dan 4 Projeye DestekEnhancer Pilot Uygulaması Kapsamında Şanlıurfa’dan 4 Projeye DestekEnhancer Pilot Uygulaması Kapsamında Şanlıurfa’dan 4 Projeye Destek