Şanlıurfa İlçelerinin Sorunları Ortak Çalıştayda Ele Alındı

27 Şubat 2013 Çarşamba 15:58
  • Şanlıurfa İlçelerinin Sorunları Ortak Çalıştayda Ele Alındı
  • Şanlıurfa İlçelerinin Sorunları Ortak Çalıştayda Ele Alındı
  • Şanlıurfa İlçelerinin Sorunları Ortak Çalıştayda Ele Alındı
  • Şanlıurfa İlçelerinin Sorunları Ortak Çalıştayda Ele Alındı
  • Şanlıurfa İlçelerinin Sorunları Ortak Çalıştayda Ele Alındı
  • Şanlıurfa İlçelerinin Sorunları Ortak Çalıştayda Ele Alındı

Karacadağ Kalkınma Ajansı, Bölge Planı hazırlıkları çalışmalarına Akçakale, Ceylanpınar, Harran ve Suruç ilçeleri ortak çalıştayı ile devam etti. GAP ile birlikte tarımda önemli bir ivme yakalayan ilçeler tarıma dayalı sanayide yeni fırsatları yakalamaya çalışyor.

Şanlıurfa Hilton Garden Inn Otel’de düzenlenen çalıştayda ilçelerin tarım, sanayi, turizm ve sosyal politikalar alanlarındaki fırsatları ve sorunları ele alındı. Çalıştaya Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.İlhan Karakoyun, Ceylapınar Kaymakamı İbrahim Çenet, Suruç ÇATOM, Harran Ziraat Odası, Ceylanpınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Harran SYD Vakfı, Akçakale SYD Vakfı, Ceylanpınar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Harran Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Akçakale Ziraat Odası, GAP BKİ, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü, Ceylanpınar SYD Vakfı, Akçakale Esnaf Odası, Suruç Esnaf Odası, Ceylanpınar Müftülüğü, Harran Belediyesi, Suruç Milli Eğitim Müdürlüğü, Akçakale Müftülüğü, Suruç MYO, Tarım İl Müdürlüğü gibi kamu ve STK temsilcileri katıldı.


Çalıştayda konuşan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Bölge Planı hazırlıkları kapsamında çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “2013 yılının sonu itibariyle mevcut 9. Ulusal Kalkınma Planı ve Bölge Planının uygulama süresi dolmaktadır. Kalkınma Bakanlığının verdiği yetkiyle, yeni dönem Bölge Planı 2014-2023 yıllarını kapsayacak şekilde hazırlanacak. Ulusal Kalkınma Planı çerçevesinde Ajans olarak Bölge Planı hazırlıklarına başladık. Bu çerçevede Diyarbakır ve Şanlıurfa’da ocak ayı boyunca tarım, sanayi, turizm ve sosyal politika çalıştayları gerçekleştirildi. İl merkezlerimize ilişkin çalıştayların ardından ilçe çalıştaylarını gerçekleştiriyoruz. Şanlıurfa’da Siverek, Viranşehir çalıştaylarının ardından Akçakale, Ceylanpınar, Harran ve Suruç ortak çalıştayı düzenliyoruz. Tarım, Sanayi, Turizm ve Sosyal politikaların ele alındığı çalıştayda ortaya çıkan sonuçlar 2014-2023 yılların kapsayacak bölge planına yansıyacaktır. Dünyada ve Türkiye’de artık kalkınma planları yerelin katılımı sağlanarak hazırlanmaya başlandı. Yereldeki aktörlerin katılımını sağlamak adına Ajans olarak il dışına çıkarak ilçelerimizin potansiyellerini ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Alınan kararlarda etkilenecek kesimlerin bu plana katılımını sağlamak bizim için çok önemli. Ortak akıl sayesinde planlı ve etkili sonuç alınan planlar yapmak mümkün olacaktır” dedi.
Ceylanpınar Kaymakamı İbrahim Çenet ise yıllarca Ankara’da masa başında hazırlanan planlar yerelde uygulanmaya çalışıldığını söyledi. Çenet şunları belirtti: “Doğal olarak bu planlar başarısız oldu. Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın bu toplantısı bizlere umut vermektedir. 2014-2023 yıllarını kapsayan Bölge Planı, Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayacağımızı 2023’e bizi taşıyacaktır. Önemli hedeflerin belirlendiği bu dönemde yereldeki yöneticiler olarak bizler de bu vizyona uygun olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ceylanpınar özelinde bakıldığında ilçemiz sahip olduğu TİGEM işletmesi ile ülkemizin en önemli tarım alanlarından birine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca son dönemde güneş enerjisinden elektrik üretiminde ilçemizin büyük potansiyele sahip olduğunu görmekteyiz.”