Ajans Hizmet Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, Diyarbakırlı işadamlarının yeni pazarlara açılması için STK’lar ile ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Diyarbakır’ın, sağlanan huzur ortamı ve yeni teşvik uygulamasıyla son dönemde ekonomik olarak hızlı bir büyüme sürecine girdiğini belirten Dr. Karakoyun, “Genç nüfusu, bölgedeki ulaşım ağlarının merkezinde yer alması ilimize önemli avantajlar sağlamakta. Şehrimiz hızla büyüyor ve gelişiyor. Bu gelişmeye paralel olarak işadamlarımızın dünya pazarlarına açılmasını sağlamak adına STK’larla ortak çalışıyoruz. Bu kapsamda DİGİAD ve TUSKON ile Kazakistanlı İşadamlarını İlimize davet ettik. 2.7 milyon km²’lik yüz ölçüme sahip Kazakistan başta petrol, doğalgaz, altın, krom olmak üzere yer altı kaynakları açısından dünyada önemli bir noktada. Aynı zamanda 17 milyonluk nüfusunun birçok ihtiyacını ithal etmekte. Diyarbakırlı işadamlarımızın Kazakistan’daki fırsatları görmesini ve değerlendirmesini arzu ediyoruz. Bu kapsamda işadamlarımız ile Kazakistanlı işadamlarının ikili görüşmeler gerçekleştirerek başta tekstil, inşaat ve mobilya olmak üzere tüm sektörlerde işbirliği yapmalarını temenni ediyoruz ” dedi.
Babayiğit: Kazakistan’ı Göz Ardı Etmemeliyiz!
Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Başkan Yardımcısı Fatih Babayiğit, büyüyen ve gelişen Kazakistan’daki fırsatları Diyarbakırlı işadamlarının yakalaması gerektiğini söyledi. Babayiğit şunları ifade etti: “Kazakistan coğrafya olarak bizlere çok uzak gelebilir ancak ekonomisi, yer altı zenginlikler sayesinde her geçen gün gelişmekte. Birçok temel ihtiyacını ithal eden bir ülke Kazakistan. Bu kapsamda işadamlarımız yeni pazar arayışlarında Kazakistan’ı göz ardı etmemeli, inşaat, tekstil, mobilya, gıda sektörlerindeki yatırım fırsatlarını yakalamalı.”
Kasimov: Ülkelerimiz Arasında Köprü Olabiliriz!
Güney Kazakistan İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abil Kasimov ise, Kazakistanlı işadamları olarak Diyarbakır’da gerçekleştirdikleri ziyaretleri sırasında işadamları ile önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Kasimov, “İşadamları olarak ülkemiz ile dünya arasında bir köprü kurmak istiyoruz. 2003’ten beri yurtdışında benzer toplantılara katılmaktayız. Bu toplantılar yeni ortaklıkların kurulmasını sağladığı gibi ufkumuzun açılmasına da katkı sağlıyor. Ülkemiz sahip olduğu kaynaklar sayesinde son dönemde hızla gelişiyor, dünyanın en büyük şirketleri ülkemizde yatırım yapıyor. Sadece enerjide Batılı şirketler, 80 Milyar dolarlık yatırım yaptı. Daha önce 3 bin dolar olan kişi başına düşen milli gelir şuan 8 bin 500 dolara çıkmış durumda. Diyarbakırlı işadamları ile yeni fırsatları birlikte değerlendirebiliriz. Böylece ülkelerimiz arasında kardeşlik köprüsü kurabiliriz” diye konuştu.