Başta Diyarbakır olmak üzere tüm Türkiye'den gelecek tekstilcileri bir araya getirecek Tekstil Sanayi Sitesi'nin kurulacağı alanın tahsisi için çalışmalar devam ediyor. Tekstil Sanayi Sitesi’nde okul, kreş, parklar ve showroom gibi sosyal donatılar da inşa edilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik paketinden sonra tekstil firmalarının bölgeye ilgisinin arttığını ifade eden Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun, bu nedenle Tekstil Kent Projesi’nin hayata geçirilmesi için yer arayışına girdiklerini belirtti. Yaptıkları araştırmada Diyarbakır Elazığ karayolu üzerindeki bir mera alanını Tekstil Kent için en uygun yer olarak belirlediklerini vurgulayan Karakoyun şunları söyledi: “Meranın tekstil kent alanı olarak tahsisi için çalışmalara başladık. Mera Komisyonunca alınan karar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Başbakanlıkça uygun görüldü. Organize sanayi bölgelerinin kuruluşu ve işletilmesi zaman aldığı için Tekstil Kent’in küçük sanayi sitesi olarak kurulmasına karar verildi. Sanayi sitesinin kurulması amacıyla GÜNTİAD üyelerinden oluşan bir kooperatif kuruldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce de imar planı için olumlu görüş bildirildi. Bir mimarlık firmasınca imar planı hazırlanıyor. Yer tahsisi ve imar planı tamamlandıktan sonra alanın alt ve üst yapısına ilişkin proje hazırlanacak”. Ajans’ın güdümlü proje ya da Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Tekstil Kent’in altyapısının inşasına destek verebileceğini vurgulayan Karakoyun, böylece maliyetin bir kısmının sanayici, bir kısmının da kamunun imkânları ile karşılanabileceğini belirtti.
Karakoyun: Merdiven Altı Üretim Yapan 120 İşletme Tekstil Kente Taşınacak
Alanın geniş olması nedeniyle projenin 3 etap şeklinde gerçekleştirilmesinin planlandığını anlatan Karakoyun, “İlde merdiven altı üretim yapan yaklaşık 120 iş yeri var. Bu firmalar yer sıkıntısından dolayı istenen şartlarda üretim yapamıyorlar. Yapılan anket çalışmasında bu firmaların % 87'si, uygun bir yer verilirse taşınabileceklerini söylüyor. Bu nedenle tekstil kentin bir kısmına, halen şehir içerisinde merdiven altında üretim yapanları toplamak istiyoruz. Tekstil kentin büyük bölümünü de İzmir, İstanbul ve Bursa gibi illerden gelip Diyarbakır'da yatırım yapmak isteyen tekstilcilere tahsis etmeyi planlıyoruz” dedi.
Karakoyun, artık üretimin rekabet nedeniyle İstanbul, İzmir, Bursa... gibi kentlerin dışına kaydığına dikkati çekerek “Hükümetin yeni stratejisine göre, İstanbul ve İzmir artık tekstilde moda ve tasarım merkezi, Anadolu ise üretim merkezi olacak. Tekstil Anadolu'da üretilip İstanbul'da pazarlanacak” dedi. Karakoyun, projenin kadının işgücüne katılımına katkı sağlayacağını vurgulayarak, bu tür yatırımlarla Diyarbakır'da sanayinin istihdamdaki payının artacağını ifade etti.
Artık iş bulamadığı için tarım sektöründe gizli işsiz olarak yer alanların da sanayiye yöneleceğini kaydeden Karakoyun, "Proje işsizlik oranın azaltılmasına önemli katkı sağlayacak. Öngördüğümüz şekilde gerçekleşir ve tam kapasite çalışırsa tekstil kentte yaklaşık 7 bin 500 kişiye istihdam sağlanacak. Çalışanlar ağırlıklı kadın olacak. Tekstil kentte üst düzey eğitim gerektirmeyen bir nüfus istihdam edilecek" dedi.
Oğurlu: Diyarbakır’a Yatırım İçin Yoğun Talep Var!
GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Oğurlu, bir yıl önce hazırladıkları ancak arazi engeline takılan projede yer sıkıntısının sona erdiğini söyledi. Projenin Diyarbakır ve bölgede büyük bir istihdam ve ihracat olanağı yaratacağına dikkati çeken Oğurlu, ildeki mevcut yatırımların da tekstil kentin hayata geçirilmesi ile birlikte kapasite artırımına gideceğini belirtti. İl dışındaki tekstil firmalarının Diyarbakır'a yatırım için yoğun ilgi gösterdiğini vurgulan Oğurlu şunları kaydetti: "İstanbul'da maliyet çok yüksek olduğundan Diyarbakır'a yoğun talep söz konusu. Bunda çözüm sürecinin de etkisi oldu. Bu proje Diyarbakır için bir ilk olacak. Yatırımcı,fabrikasını kurmak için hazır yer istediğinden bizim kaybedecek vaktimiz yok. Yer konusunu çözmemiz gerekiyor. İşbirliği halinde tüm dünyaya ürünlerimizi pazarlama şansımız olacak. Bir anlamda tekstilciler güçlerini birleştirecek. Tekstil kenti 2014 yılının sonunda tam anlamıyla üretime geçmesini hedefliyoruz. Bu konuda Valilik, Belediye, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, sivil toplum kuruluşları ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’ndan tam destek söz konusu. Bu yatırım başka sektörlere de emsal olacak. Yatırımcının gözü Diyarbakır'da. Çünkü Diyarbakır hem lojistik hem sosyal anlamda yatırımcı için çok cazip bir il".