Ajans Yönetimi'nden Singapur ve Malezya'ya Çalışma Ziyareti

9 Haziran 2014 Pazartesi 09:35
  • Ajans Yönetimi'nden Singapur ve Malezya'ya Çalışma Ziyareti
  • Ajans Yönetimi'nden Singapur ve Malezya'ya Çalışma Ziyareti
  • Ajans Yönetimi'nden Singapur ve Malezya'ya Çalışma Ziyareti

Karacadağ Kalkınma Ajansı, Güneydoğu Asya’nın iki önemli ülkesi olan Singapur ve Malezya’ya çalışma ziyaret gerçekleştiriyor. Ajans Yönetimi, kalkınma ve bölgesel kalkınma konusundaki iyi uygulamaları yerinde inceleyecek, Bölgemizdeki yatırımcılar için ihracat olanaklarını araştıracak; ayrıca GAP Bölgesi, Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki yatırım olanaklarının tanıtılmasına yönelik görüşmelerde bulunacak.

 
3-11 Haziran 2014 tarihleri arasında; Şanlıurfa Valisi Sayın İzzettin Küçük ve Diyarbakır Valisi Sayın M. Cahit Kıraç başkanlığında gerçekleştirilecek ziyarete, Ajans Yönetim Kurulu üyesi olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Fırat Anlı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı ve Kalkınma Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Ajans Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ile Ajans personeli katılıyor. 
Ziyaret kapsamında; Singapur’da Turizm Kurulu, Ekonomik Kalkınma Kurulu, Kentsel Dönüşüm Kurumu, Bilim Parkı ve İş Federasyonu ziyaret edilerek yetkilileri ile görüşmeler yapılacak.  Malezya’da da Teknoloji Bölgesi, Yatırım Geliştirme Kurumu ve Dış Ticareti Geliştirme Kurumu ziyaret edilerek yetkilileri ile görüşmeler yapılacak. Ayrıca, Singapur ve Kuala Lumpur’daki Büyükelçilikler ile Ticaret Müşavirliklerimiz ziyaret edilecek. Program kapsamında ziyaret edilecek kurum ve kuruluşların çalışma şekilleri, faaliyetleri, tecrübeleri ile ilgili bilgi paylaşımı ve incelemeler yapılmasının yanında, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da yürütülmekte olan faaliyetler ile potansiyel yatırım olanakları ve işbirliği yapılabilecek alanlar,  Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki yatırımcılar için ihracat olanakları konusunda bilgi toplanması öngörülüyor.

Heyete başkanlık yapan Şanlıurfa Valisi Sayın İzzettin Küçük ve Diyarbakır Valisi Sayın M. Cahit Kıraç ziyarette ilişkin yaptıkları açıklamada şunları söyledi: “Singapur, ekonomik olarak çok kısa bir süre içerisinde yapılanarak dünya çapında önemli bir liman ve serbest ticaret merkezi, dünyanın önemli petro-kimya ve elektronik üreticilerinden birisi, bölgede başarılı bir finans ve bankacılık merkezi olmuş ve dünya çapında önemli bir transit ticaret merkezi konumuna ulaşmıştır. Asya-Pasifik Bölgesinin dünya ekonomisi ve ticaretindeki yeri ve önemi gün geçtikçe daha da artmakta olup, Singapur Asya-Pasifik bölgesinde ve özellikle Güneydoğu Asya’da önemli bir ticaret merkezi konumunda bulunmaktadır. ABD, Japonya, AB Ülkeleri gibi dünyanın gelişmiş ülkelerinin yanı sıra, Malezya, Endonezya, Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong, Hindistan, Tayvan, Tayland ve Avustralya gibi bölge ülkeleri ile güçlü ekonomik ve ticari bağları Singapur’un bu konumunu güçlendirmektedir.
Singapur; Türkiye açısından ASEAN Ülkeleri içinde Endonezya, Malezya, Tayland ve Vietnam’dan sonra gelen önemli bir ticaret ortağıdır. Singapur, Türkiye’nin ikili ticaretinde fazla verdiği nadir Doğu Asya Ülkelerinden biridir. Türkiye’nin gerçekleştirdiği ihracat 2013 yılı rakamlarına göre 355 milyon $, ithalatı ise 352 milyon $ olup 2013 yılı ticaret hacmi 707 milyon $ olarak gerçekleşmiştir.

Malezya, Türkiye ile ticari ilişkileri giderek gelişen ülkelerden biridir. 1996 yılında bu ülkeye yönelik yoğun ticari girişimlerimiz neticesinde ihracatımızda bir artış görülmüş; ancak, Asya Krizi nedeniyle bu ülkeye yönelik ihracatımızda bir yavaşlama yaşanmıştır. Buna karşılık ithalatımız sürekli artma eğilimi göstermiştir. Başka bir ifadeyle, Malezya, sürekli dış ticaret açığı verdiğimiz bir ülkedir. 2012 yılındaki ihracatımız 165 milyon $ ve ithalatımız 1.278 milyon $ iken, 2013 yılındaki ihracatımız 272 milyon $ ve ithalatımız 1.230 milyon $ olarak gerçekleşmiştir.

Diyarbakır ve Şanlıurfa için Malezya ile olan ticari ilişkilerimiz yavaş yavaş gelişmektedir. Bölge olarak 2013 yılında Malezya’ya gerçekleştirdiğimiz ihracat 12,5 bin $ ve ithalat ise 2,2 milyon $’dır.
Türkiye, Güneydoğu Asya Bölgesi’nde ilk Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) Malezya ile 2014 yılında imzalamıştır. Anlaşma çerçevesinde sanayi ürünlerindeki tüm gümrük vergileri en geç 8 yıl için karşılıklı olarak sıfırlanacak. Bu anlaşma ile Türkiye, Malezya pazarına AB’den önce tercihli giriş imkânı elde etmiştir. Bu anlaşmanın devreye girmesiyle Malezya ile olan dış ticaret hacmimizin hızla artacağı öngörülmektedir.

Karacadağ Kalkınma Ajansı olarak dünyada kalkınma alanındaki iyi uygulamaları yerinde inceleyerek bölgemizde yürüttüğümüz çalışmalara katkı sağlamak istiyoruz. Bu kapsamda Ajans olarak Singapur ve Malezya’ya yönelik çalışma ziyaretimizde bu ülke ekonomilerinin gelişimine katkı sağlayan kurum ve kuruluşların yetkilileri ile görüşeceğiz. Bu ülkelerin bilim ve teknoloji, turizm ve kentsel dönüşüm konularındaki çalışmalarını yerinde inceleyeceğiz ve tecrübe paylaşımında bulunacağız. Ayrıca, GAP ile birlikte gıda başta olmak üzere, gelişen sektörlerimiz için yeni yatırımcı ve ürünlerimiz için müşteri bulma yönünde görüşmeler yapacağız”.