Ajansımızın Öncülüğünde Diyarbakır İş Dünyası Ege ile Buluşuyor

28 Ağustos 2014 Perşembe 11:08
  • Ajansımızın Öncülüğünde Diyarbakır İş Dünyası Ege ile Buluşuyor

Diyarbakır’ın bu yıl "Onur Konuğu” olduğu İzmir Enternasyonal Fuarı, turizmin yanı sıra iş dünyasının “Ege” ile buluşmasına sahne olacak. Diyarbakırlı işadamları, İzmir’de Türkiye’nin lokomotif kurum ve şirketleri ile bir araya gelecek.

Karacadağ Kalkınma Ajansı öncülüğünde ve organizasyonuyla, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Organize Bölgesi temsilcileri ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun’dan oluşan yaklaşık 20 kişilik heyet, 2 Eylül 2014 tarihinde, aralarında Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ), otomotiv sektöründe faaliyet gösteren Efe Endüstri A.Ş. ile kimyevi ürünler üreten Sentes-Bir A.Ş.’yi ziyaret ederek deneyimleri paylaşacaklar.

İzmir'in Gaziemir İlçesinde 2,2 milyon m2'lik bir alan üzerinde kurulan Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ), 74'ü yabancı olmak üzere toplam 200 firma faaliyet gösteriyor. Geçen yıl 4,6 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşan ESBAŞ, 20 bin 400 kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye’deki 19 serbest bölge arasında önemli bir yere sahip bulunan ESBAŞ, özellikle katma değeri ileri teknoloji ürünlerinin üretimini ve ihracatını yapmasıyla dikkat çekiyor. Ege Serbest Bölgesi’nde ağırlıklı olarak elektronik, otomotiv yan sanayi, makine imalat ve montajı, havacılık ve savunma sanayi, hassas ölçü aletleri, metal bağlantı elemanları ve mutfak möbleleri, tekstil ve gıda işleme ve paketleme gibi alanlarda üretim gerçekleştirilmektedir.

1.300 hektar alanı ile ülkemizin en büyük organize sanayi bölgelerinden olan İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ), Türkiye’nin en büyük ilk 100 firmasından 11’ine ev sahipliği yapıyor. 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren KOSBİ, 21 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. 

İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde 17 bin 500’ü kapalı olmak üzere toplam 55.000 m2'lik alanda faaliyet gösteren Efe Endüstri ve Ticaret A.Ş.,  aralarında hidrolik sıkıştırmalı çöp kasaları, vidanjörler, su tankerleri, hidroliftler, konteynır taşıma üniteleri ve damperlerin bulunduğu araç üstü ekipmanları üretiyor. Sentes-Bir A.Ş. ise, KOSBİ’deki tesislerinde özellikle metal birleştirmeleri için aşınmaya dayanıklı kimyasal ürünlerin üretimini gerçekleştiriyor.