Lojistik Sektörünün Kalbi Diyarbakır'da Attı!

28 Aralık 2014 Pazar 11:56
  • Lojistik Sektörünün Kalbi Diyarbakır'da Attı!
  • Lojistik Sektörünün Kalbi Diyarbakır'da Attı!
  • Lojistik Sektörünün Kalbi Diyarbakır'da Attı!
  • Lojistik Sektörünün Kalbi Diyarbakır'da Attı!
  • Lojistik Sektörünün Kalbi Diyarbakır'da Attı!
  • Lojistik Sektörünün Kalbi Diyarbakır'da Attı!
  • Lojistik Sektörünün Kalbi Diyarbakır'da Attı!
  • Lojistik Sektörünün Kalbi Diyarbakır'da Attı!
  • Lojistik Sektörünün Kalbi Diyarbakır'da Attı!

Bölgesinin önemli ulaşım ağlarının merkezinde yer alan Diyarbakır, Türkiye Lojistik sektörünün buluşma noktası oldu. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Lojistik Sektör Kurul Başkanlığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi ve MÜSİAD Diyarbakır Şubesi ev sahipliğinde ”Yeni Türkiye, Güçlü Lojistik” ana temalı Diyarbakır Lojistik Sektör Zirvesi Liluz Hotel'de gerçekleştirildi. Zirveye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, MÜSİAD Diyarbakır Şubesi Başkanı İsmail Özşanlı, MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 8. Bölge Müdürü Mehmet Yılkıran, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Harun Uslu, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, UND Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkan Yardımcısı Murat Baykara, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun katıldı.

Toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, “Diyarbakır ilk tarımın yapıldığı, insanoğlunun ilk yerleşik hayata geçti bölgede yer almaktadır. Diyarbakır, tarihten günümüze sahip olduğu konumu nedeniyle lojistik merkezlerinin kavşağında yer alıyor. Barış süreci ile birlikte Diyarbakır tekrardan Ortadoğu coğrafyasında hak ettiği yeri alacaktır” dedi.

Vali Aksoy: Lojistik Merkez İçin Yerimizi Belirledik

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy şunları söyledi: “Diyarbakır’ın lojistik potansiyelini ortaya koymak ve lojistik merkez için uygun alan tespit etmek amacıyla, Diyarbakır Valiliği koordinasyonuyla Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından bir ön fizibilite raporu hazırlandı. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Ajans Yönetim Kurulu olarak geçen ay Avrupa’nın en büyük Lojistik Merkezi İspanya’nın Zaragoza şehrindeki merkezi ziyaret ettik. Intermodal (kara, demir ve hava yolu) taşımacılığa dayanan bu lojistik merkezin Diyarbakır için iyi bir örnek olduğunu değerlendiriyoruz.”

Sayar: Diyarbakır Lojistik Merkezi Olacaktır

Diyarbakır’ın Erbil, Tahran, Şam, Bağdat gibi ticaret merkezlerine eşit mesafede olması nedeniyle Ortadoğu’nun lojistik merkezi olduğuna dikkat çeken Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Ahmet Sayar, “Diyarbakır, teşvik siteminin en avantajlı bölgesine yer alması ve sahip olduğu genç nüfusuyla GAP’ın merkezinde yer alıyor. GAP’ın ikinci büyük barajı Silvan Barajı’nın hizmete girmesiyle Diyarbakır’da tarımsal üretim artacaktır. Böylece Diyarbakır çevre ülkelerinin gıda ihtiyacını karşılayacak konuma gelecektir. Bugünün dünyasında lojistik altyapısı güçlü ülkeler dünya ticaret hacminden her geçen gün daha fazla pay almaktadırlar. Lojistik sektörü diğer sektörler içinde kilit öneme sahiptir. Firmalar büyümek, rekabet etmek, uzmanlaşmak için lojistik firmalarından destek almaktadırlar. Bu ihtiyaçların karşılanması için dünyada pek çok ticaret merkezinde lojistik alanlar oluşturulmuş ve bu lojistik alanlar uluslararası ulaşım ağlarına entegre edilerek etkin olması sağlanmıştır.”

MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Özşanlı, MÜSİAD’ın yurt içi ve yurt dışında 11.000’i aşan üye ile 45.000 işletmeyi temsil eden ve yaklaşık 1.600.000 kişiye istihdam sağladığı belirtti. Özşanlı, MÜSİAD’ın, yurt içinde 85 irtibat noktası bulunan, yurt dışında 63 farklı ülkede toplamda 159 nokta ile hizmet veren bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.

Taha: Türkiye’nin Kalkınması Lojistikten Geçiyor

MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha şunları söyledi: “Son on yılda gerçekleştirilen kamu ve özel altyapı yatırımları, ülkedeki lojistik hizmetlerini önemli ölçüde geliştirmiştir. Çok sayıda yeni hava alanı inşa edilmiş, ülkenin her yerinde çift yönlü yollar kullanılmaya başlanmış, hızlı tren ağı büyük şehirlere ulaşmaya başlamış ve limanların kapasitesi artmıştır. Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm Türkiye'nin ihracat, büyüme ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında, son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren lojistiğin büyük katkısı olmuştur. MÜSİAD olarak hükümetimizin taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı eylem planını destekliyor, ülkemizin kalkınması için işadamlarımızla beraber bu perspektifle işlerimize devam ediyoruz.”

“Yeni Türkiye Güçlü Lojistik” Paneli Düzenlendi

Açılış konuşmalarını ardından MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu Başkanı Emin Taha moderatörlüğünde “Yeni Türkiye Güçlü Lojistik” konulu panel düzenlendi.
Panelde "Ekonomide Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı" konulu sunum gerçekleştiren Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, “Diyarbakır sahip olduğu konumu nedeniyle önemli lojistik merkezlerinden biridir. Diyarbakır gerekli şartları yerine getirmesi halinde lojistik merkez kurmak için teşviklerden yararlana bilir” diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü Harun Uslu ise şunları söyledi: “İhracatçımızın önünü açmaya yönelik projeler geliştiriyoruz. Bu kapsamda ihracatta 6 aşamadaki işlemleri tek indiren Tek Durak Projesi var. Böylece ihracatımız tek noktada bütün işlemlerini gerçekleştirebilecek. İpek Yolu’nun tekrardan canlandırmak için ilgili ülkeler ile görüşmelerimiz sürüyor. Temel amacımız hızlı gümrük işlemleri ile ihracatımızın dünya pazarlarında rekabet etmesine yardımcı olmak.”

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Murat Baykara ise şunları söyledi: “Sektör olarak 83 pazara hizmet veriyoruz. Ülke olarak ihracatımızın yüzde 83’ü karayolu ile gerçekleştirilmekte. Geçen yıl 1.5 milyon ihracat seferi yapıldı. Araçlarımızın tümü AB mevzuatına uyumlu olarak faaliyet göstermektedir. Günümüzde üretim ve pazarlamanın yanı sıra lojistiğin önemi her geçen gün artmaktadır. Sektör olarak ekonomiye yaklaşık 8 milyar dolarlık katkı sağlıyoruz. Ülke olarak dünya lojistik sektöründe hak ettiğimiz yer almamız için alternatif yollar geliştirmeliyiz.”

Karakoyun: Lojistik Merkezi Bin Kişiye İstihdam Sağlayacak

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun şunları söyledi: “Diyarbakır, tarihsel birikimi ve sahip olduğu konumu nedeniyle her zaman bölgesinin merkezi olmuştur. Diyarbakır, çevre ülkeleri de katıldığınızda yaklaşık 350 milyon nüfusa hitap ediyor. Diyarbakır bunların yanı sıra genç ve dinamik nüfusu, gelişen ekonomisi, sahip olduğu, kara, hava ve demir yolu ağları ile önemli avantajlar sunuyor. Kamu ve özel sektör kuruluşlarının merkezinin bulunduğu şehrimizde birçok firmanın büyük depolarını şehrin değişik yerlerine dağıtmak zorunda kalmış olduğunu görmekteyiz. Bunların toparlayacak, şehrimizin ekonomisinin gelişimine önemli katkı sağlayacak Lojistik Merkez çalışmalarımız Valiliğimiz koordinasyonunda sürmektedir. Bunun için ilk olarak Diyarbakır Lojistik Merkezi Fizibilite Rapor hazırlayarak şehrimizin potansiyelini ortaya koyduk. Yaptığımız çalışmalar ışığında alanımızı belirledik. İlk etapta 7.1 milyon Euro’luk yatırımla bin kişiye istihdam sağlanacak.”