İspanya Çalışma Ziyareti Tamamlandı!

30 Aralık 2014 Salı 11:35
  • İspanya Çalışma Ziyareti Tamamlandı!
  • İspanya Çalışma Ziyareti Tamamlandı!
  • İspanya Çalışma Ziyareti Tamamlandı!
  • İspanya Çalışma Ziyareti Tamamlandı!

Diyarbakır ve Şanlıurfa Valileri ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, İspanya’da lojistik ve yenilenebilir enerji projelerini yerinde inceledi. Sektörlerinde dünyanın en önemli yatırımlarından olan Zaragoza Lojistik Merkezi ile Sevilla’daki güneş enerjisi üretim merkezlerinin Diyarbakır ve Şanlıurfa’da benzer yatırımlar için örnek olabileceği belirtildi. Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında gerçekleştirilen ziyarete, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan V. Fırat Anlı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan V. Nihat Kılıç, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ile Ajans uzmanları katıldı.

Program kapsamında; Madrid Kalkınma Ajansı, Zaragoza Lojistik Merkezi, Endülüs Dış Tanıtım Ajansı ile Sevilla’daki Torresol Enerji’ye ait Gemasolar Güneş Enerjisi Tesisi ile Abengoa Solar'a ait PS10 ve PS20 Güneş Enerji Tesisleri ziyaret edilerek çeşitli incelemelerde bulunuldu.

Gemasolar Güneş Enerjisi Tesisinde İnceleme!

Heyet, Sevilla’daki Torresol Enerji’ye ait Gemasolar Güneş Enerjisi Tesisinde incelemelerde bulundu. Ziyarette, öncelikle firma yetkilisi Gonzalo Azcarraga Gonzalo tarafından Torresol Enerji ve tesis hakkında, Jose Manuel Marin tarafından ise SENER şirketi hakkında bilgilendirme sunumları yapıldı.
Solar Tower teknolojisiyle güneşten enerji üreten dünyadaki tek tesis konumunda olan Gemasolar tesisi, yıllık 110 Gwh enerji üretiyor. Toplam 244 milyon Euro’ya mal olan tesis, 2011 yılından beri faaliyette bulunuyor. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisiyle üretim yapılan tesis, 24 saat süresince güneşten enerji üretilmesi ve depolanması imkânı sağlıyor. Heliostat adı verilen aynalar aracılığı ile güneşin yönlendirildiği 140 metre yükseklikteki kulenin içinde bulunan sıvıdan (tuz karışım) buhar elde edilmesi ve bundan da enerji üretilmesini sağlayan Gemasolar, bu teknolojiyi kullanarak ticari olarak üretimde bulunan dünyadaki tek tesistir. Tesisin teknolojisine sahip olan mühendislik firması SENER, aynı zamanda, % 60 hisseye de sahiptir. SENER’de 5.000 mühendis çalışmaktadır. Hisselerin % 40 ise yatırımcı ortak MASDAR firmasına aittir.

PS10 ve PS20 Güneş Enerji Tesislerinde İnceleme!

Heyetin ziyaret ettiği diğer bir uygulama, Abengoa Solar'a ait PS10 ve PS20 Güneş Enerji Tesisleri oldu. Ziyarette Firmanın Kurumsal İletişim Sorumlusu Luis Rejano Flores ile Türkiye'deki İş Geliştirme Müdürü Mert Özgenç Heyete eşlik etti ve güneşten enerji üretim sistemi konusunda bilgilendirmede bulundu. Abengoa Solar, güneşten elektrik üretmek için teknoloji geliştiren ve uygulayan bir firmadır. Fotovoltaik teknolojileri ve yoğunlaştırılmış solar termal ile iklim değişikliğini sınırlandırmayı ve yerel toplulukları geliştirmeyi amaçlamaktadır. Şirket ticari yoğunlaştırılmış güneş enerjisi ve fotovoltaik enerji tesislerinin kurulumunda faaliyet yürüten uluslararası bir firmadır. Şirketin Madrid ve Sevilla’da ofisleri bulunmaktadır. Türkiye'de de ofisi bulunan Şirketin Sevilla'daki PS10 ve PS20 güneş enerji santralleri 150 MW kapasitelidir. Bu tesislerde termal ve parabolik sistemle güneş enerjisi üretimi yapılmaktadır. Ayrıca 5 MW'lik, araştırma amaçlı, eriyik tuz ile depolama yapılabilen merkezi kule ve aynalardan oluşan sistem ile üretim gerçekleştirilmektedir. Gölgeleme kayıplarından kaçınmak ve güneş ışınlarından daha fazla faydalanmak için fotovoltaik panel ve aynalar kombinasyonundan oluşan bir sistem ile araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapılmaktadır.

25 Milyonluk Pazarı Buluşturan Nokta: Zaragoza Lojistik Merkezi

Heyet, Avrupa'daki en büyük lojistik merkezlerinden olan ve kara limanı olarak tanımlanan Zaragoza Lojistik Merkezini de ziyaret etti. Merkezin Pazarlama Müdürü Isabel Velesco Ortiz, “ Aragon Özerk Bölge’sindeki merkezimiz, 300 km çapındaki alan içerisinde Madrid, Barcelona, Bilbao ve Valencia'ya eşit mesafede bulunuyor. Firmalar, 25 milyonluk pazara merkezimiz sayesinde rahatlıkla mallarını ulaştırabiliyorlar. 365 gün 24 saat gümrükleme hizmetlerinin verildiği merkez, demiryolu, havalimanı ve önemli karayollarının hemen yanında yer almasından dolayı oldukça avantajlı bir konumdadır. İçinde demiryolunun da bulunduğu lojistik merkez, deniz taşımacığına yönelik gümrükleme faaliyetlerini de gerçekleştirebilmesinden dolayı Kuru Liman olarak adlandırılmaktadır. Merkezimiz sahip olduğu konumu ve imkânlarıyla sadece İspanya’nın değil aynı zamanda Avrupa’nın en önemli lojistik üslerinin başında yer alıyor” dedi. Daha sonra Merkezde saha ziyareti gerçekleştirildi.

Madrid Kalkınma Ajansı: Şirketleri İş Hayatına Hazırlıyor

Heyet temasları kapsamında Madrid Kalkınma Ajansı’nı ziyaret etti. Ziyarette heyete bilgi veren Yatırım Destek Ofisi Başkan Yardımcısı Jesus Orejas, “Madrid Belediyesi bünyesinde 2005 yılında kurulan Ajansımız Madrid ve Bölgesinde yeni şirketlerin kurulmasını sağlamak, girişimcilik ruhunu geliştirmek  ve Madrid'e yabancı firmaları çekmeye yönelik faaliyet gösteriyor.Bu kapsamda 2005-2011 yılları arasında Madrid Belediyesi’nden almış olduğumuz 26 milyon Euro’luk destekle 6 adet şirket yetiştirme merkezi kuruldu. Bu projenin bir kısmı AB fonlarından karşılandı. Mülkiyeti belediyeye ait olan bu merkezleri özel sektöre işletiyor. Bu proje ile Belediye, ilk kez klasik belediyecilik hizmetleri dışına çıkarak iş dünyasına yönelik hizmetler vermeye başladı. Ajansımızın sadece denetleme yaptığı bu merkezlerin her biri farklı ihtisas alanlarında faaliyette bulunmaktadır. Örneğin merkezlerden biri teknoloji alanında AR&GE faaliyetleri ile uğraşırken, bir diğeri de moda ve tekstil alanlarında faaliyette bulunmaktadır.”

Heyetin ziyaret ettiği Endülüs Ticaret Geliştirme Ajansı Kurumsal İlişkiler Ofisi Koordinatörü Juan Manuel Lopez Doublas ise şunları söyledi: “1985 yılında kurulan Ajansımız, 65 çalışanı ve 23 ülkede kurulu 24 ofisi sayesinde bölgesindeki girişimci ve yatırımcılara yönelik bilgilendirme, tanıtım, destek, danışmanlık, eğitim ve finans hizmetleri sunuyor. Yılda 2 bin 500 firmaya hizmet verem Ajansımız, bölgesindeki firmaların ihracat yaparak uluslararası pazarlara açılmalarına destek oluyor.”