Törene Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Hasan Maral katıldı
Bakan Yılmaz, yaptığı konuşmada, "GAP Organik Küme Projesi, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma programınla işbirliği içinde yürütülmektedir. Proje ile kümelenme metodolojisi uygulanarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde organik tarım sektörünün ulusal ve uluslararası rekabet edebilirliğini arttırması ve üst ölçekte bölgenin sosyoekonomik kalkınmasına katkıda bulunması hedeflenmektedir. Proje kapsamında hazırlanan yol haritasında ölçeklendirilebilir ve tekrarlanabilir başarı hikâyelerinin oluşturulması, güçlü üretim ve pazarlama alt yapısının geliştirilmesi ve yerel ekonomik aktörler arasında işbirliğinin arttırılması ana başarı unsurları olarak ön plana çıkarılmıştır. Örgütlü zirai üretim, çevre dostu ve sürdürülebilir tarım, markalı ve katma değerli ürün elde edilmesiyle uluslararası rakiplerle mücadele edebilecek, rekabetçi ve yenilikçi ürün ve sektörler oluşturulması GAP bölgesi için son derece önemlidir" dedi.
Bakan Yılmaz: Programı Karacadağ Kalkınma Ajansı ile ipekyolu Kalkınma Ajansı Uygulayacak
"GAP bölgemiz bundan 12 yıl önce sadece 700 milyon dolar ihracat yapan bir bölgeyken geçen yıl itibariyle 9 milyar doları aşmıştır" diyen Yılmaz, şunları söyledi: "Bu bölgesel bir takım olumsuzluklara rağmen, küresel krize rağmen bunu başarmıştır. İnşallah önümüzdeki dönem GAP bölgemizin ihracatını, Gaziantep'in lokomotifi olduğu bu ihracatı çok daha ileri sevilere taşıyacağız. Proje kapsamında yapılan değer analizi zincirinde rekabet üstünlüğüne sahip olduğu belirlenen ürünler ve bu ürünlere ilişkin değer zincirlerinin rekabet edebilirliğinin arttırılmasına yönelik GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamalar Mali Destek Programını, kısa ve orta vadede organik sektörünün ve değer zincirindeki üreticiler, birlikler, işletmeler ve akademi ile sivil toplum kuruluşlarının daha büyük bir ivme ile büyüyeceğine imkân tanıyacağı öngörülmektedir. Bu özelliğiyle önerilen destek programı hali hazırda sağlanan desteklerden ayrı bir nitelik taşımaktadır. Ancak her koşulda, programın tasarımında, diğer destek programlarıyla azami ölçüde eşgüdüm ve tamamlayıcılığı sağlanmasına da özen gösterilecektir. GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamalar Mali Destek Programı Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, GAP İdaresi koordinasyonunda İpekyolu ve Karacadağ Kalkınma Ajansı ile işbirliği ve eşgüdümü ile uygulanacaktır. Program Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Bölgede organik sektöründeki değer zinciri içerisindeki tüm halkalara hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Mali destek programı ile bir yandan ürün bazlı bölgesel değer zincirinde gelişmenin sağlanması hedeflenirken diğer yandan mali destek programı kapsamında hayata geçirilecek tekrarlanabilir ve ölçeklendirilebilir başarı hikâyeleri ve uygulamalar ile organik tarım sektörünün gıda, tekstil ve turizm başta olmak üzere, çeşitli ekonomik faaliyetlerin de bölge satında yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda programın organik ürün üretimi ve işleme kapasitesinin arttırılmasına, bölgesel ürün çeşitliliğinin geliştirilmesine ve yenilikçiliğin teşvik edilmesine, pazarlama ve markalaşma kabiliyetlerinin kazandırılmasına, örgütlenme ve kurumsallaşmanın desteklenmesine katkıda bulunması hedeflenmektedir."
Gaziantep Valisi Erdal Ata ise, "GAP İdaresi tarafından bölgemizdeki organik tarımı destekleme mali protokolü burada imzalanacak. Gaziantep sanayi bakımından gelişmiş bir il olmasına rağmen tarımın da ekonomimizde önemli bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu gün bizim sanayimizin birçok bölümü de tarıma dayanmakta. Dolayısıyla bu proje ilimiz ve bölgemiz açısından çok önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, "Huzurlarınızda kalkınma şehrine Kalkınma Bakanımızın çok hızlı bir şekilde, kısa bir sürede gelmesinden duyduğumuz mutluluğu ifade etmek istiyorum. Özellikle şunu belirtmek istiyorum ki hem GAP bünyesinde, değerli başkanımız ve ekibiyle, hem Sayın Bakanımızın görev alanı içerisinde, şehrimizle ilgili neye ihtiyacımız varsa, sayın milletvekili arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmada çok hızlı sonuç aldığımız için şehrimiz adına kendisine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise konuşmasında, "Biz GAP İdaresi olarak bölgenin rekabet potansiyelini araştırmak ve bu potansiyeli değerlendirmek üzere bir vizyon haritası çalışması yapmıştık. Bunun akabinde Burada bölgenin sadece ülkede değil, bütün dünyada rekabet edebilecek üç alanı belirlemekti" şeklinde konuştu.