Konferansa HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Vali Yardımcısı ve İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu Başkanı Taner Bircan, Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, Karacadağ Kalkınma Ajansı’ndan yetkililer, STK temsilcileri, öğretim görevlileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Konferansın ilk konuşmasını yapan Kışanak, “Nisan 2014’te Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımız bünyesinde çalışmalar başlattık. Arkadaşlarımız, mahalle gözlem raporları, kurum ve uzmanlarla yapılan görüşmeler de dahil olmak üzere, Türkiye ve dünyadaki iyi örnekler doğrultusunda çalışmalar yürüttüler” dedi.
Kışanak kentte bir duyarlık oluşturmayı başardıklarını söyleyerek, kent dinamiklerini kapsayan geniş katılımlı toplantı çağrısı sonrasında 27 Haziran 2014’te ilk anda 87 kurum ve kişiden oluşan, Amed Madde Bağımlılığı ile Mücadele Platformu’nun oluşturulduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın Platformun sekretaryasını yürüttüğünü hatırlatan Kışanak, “Ayrıca meslek uzmanları ve akademisyenlerden oluşan bir çalışma grubu kuruldu, onlar da çalışmalarını sürdürüyorlar. Bildiğiniz gibi Platform 7 Eylül 2014’te 2 yıllık Eylem Planı’nı kamuoyuna deklare etti. Bu kapsamda yedi ay içinde üç genel toplantı alındı ve çalışma grubu haftalık olarak toplantılarını sürdürüyor” dedi.
17 ilçede 10 bin 362 kişi ile görüşüldü
Kışanak, madde bağımlılığının bireysel ve sosyal bir sorun olmakla birlikte spekülatif, önyargıyla yaklaşılan ve sıklıkla çarpıtılan bir konu olduğuna dikkat çekti. Sorunu doğru anlamanın önemine vurgu yapan Kışanak şöyle konuştu: “Bu kapsamda, bilimsel olarak riski ortaya çıkaracak bir çalışma hazırlandı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’na Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımızca sunuldu. Diyarbakır İli Madde Kullanımı Riski Alan Araştırması Projesi’ni Kasım 2014’te uygulamaya başladık ve 4 Şubat 2015 itibariyle de tamamlanmış olacağız. Bu kapsamda 17 ilçe merkezi ve köylerde pilot çalışma dışında 10 bin 362 kişiye ulaşıldı. Bu araştırma, bağımlılığı ile mücadelede yapılması gerekenler bakımından pek çok mesajı içinde barındırıyor. Üzerinde daha farklı boyutlarla da çalışılacak, kitaplaştırılarak ilgililerle paylaşılacaktır.” Kışanak, ailelere, yurttaşlara evlerde sigara kullanımına son verilmesi için çağrı yaptı. Kışanak, “Kapalı alanlarda sigara kullanmaya derhal son vermeliyiz. Dost sohbetlerimizin bir ortağı olmaktan çıkmalı sigara. Biz sigara olmadan da sohbet edebiliriz, sigara olmadan da dostlarımızı evimizde ağırlayabiliriz” diye konuştu.
Diyarbakır Vali Yardımcısı ve İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu Başkanı Taner Bircan da kentte bağımlılıkla mücadele ve farkındalık yaratmak adına çalışma yürüttüklerini söyledi. Bircan, “Bir ÇAMATEM merkezi kuruldu. Şanlıurfa, Siirt, Batman ve Mardin'de. Mücadele Komisyonu’nda aldığımız karar gereği, 50 yataklı Amatem, 20 yataklı bir Çamatem kurmak için Sağlık Bakanlığı’na başvuru yaptık” dedi.
Konuşmaların ardından Diyarbakır İli Madde Kullanımı Riski Alan Araştırması sonuçları ile ilgili Prof. Dr. Remzi Oto ve Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Palancı bir sunum yaptı.