Açılış törenine Gıda, Tarım Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fırat Anlı, Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Hasan Maral, iş adamları, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Fuara Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda gibi ülkelerin bulunduğu toplam 7 ülkeden 110 firma katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, tarım ve hayvancılığın Diyarbakır için önem arz eden ve en başta gelen sektörlerden biri olduğunu söyledi. Vali Aksoy, Diyarbakır'ın önemli bir tarımsal araziye sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Diyarbakır'ın hayvancılık potansiyeline baktığımızda 375 bin büyük baş hayvan varlığını görüyoruz. 1 milyon 223 bin de küçükbaş hayvan varlığı var. Bunlar da Diyarbakır'ın hayvancılık potansiyelini vurgulamak bakımından önemli sayılar. Bugün Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nı Diyarbakır'da gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda bu fuarımızın da Diyarbakır'ımızın gelişmesine önemli bir katkı sunacağını ifade etmek istiyorum. Diyarbakır bölgenin bir buluşma noktası oldu ve bu buluşma noktasında da sektörün yeni değişen yüzünü burada üretici ve tüketiciyi bir araya getirerek vurgulama fırsatını yeniden yakalamış oluyoruz."
Tarımsal potansiyeli çok yüksek olan Diyarbakır'da 40 bin çiftçinin bulunduğunu dile getiren Aksoy, Türkiye'nin en önemli kalkınma projeleri arasında yer alan GAP Eylem Planı kapsamında Diyarbakır'da çok önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini kaydetti. "Yapımı süren Silvan Barajı'nın tamamlanmasıyla 235 bin hektarlık alan sulu tarıma açılacak" ifadesini kullanan Aksoy, şöyle dedi: "305 bin ek istihdam kazanılmış olacak. Silvan Barajı'nın yatırım tutarı 6.8 milyardır. Buna benzer birçok proje Diyarbakır genelinde yürütülmekte ve kentin tarımsal ve hayvancılık potansiyelini daha iyi bir noktaya taşıma adına gayretlerimiz süratle devam etmektedir. Fuarların sadece belirli sektörün tanıtımının ötesinde kentin sosyal ve ekonomik yaşamına da büyük katkısı var. Bu anlamda fuar Diyarbakırımızın gelişmesine önemli bir katkı sunacak."
Arzu: Türkiye gerçekten çok iyi yere geldi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da olağanüstü hal uygulamasının olduğu dönemde açılan fuarın çok önemli aşamalar kaydettiğini söyledi. Ülkede yaşanan inkar ve ret politikalarının ardından günümüzde insanların kürsüden istediği dilden hitap edebildiğini dile getiren Arzu, şöyle konuştu: "1990'lı yılların sonunda bu arsayı bankadan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) kefil olarak borçla aldık. Daha sonra üniversite, belediye ve diğer sivil toplum kuruluşlarla geliştirdik. Olağanüstü hal döneminde buraya gelen insanlara 3-4 dilde 'hoş geldiniz' dedik. Çözüm süreciyle çok şükür kürsüye çıkan her kardeşimiz istediği dilde hitap ediyor. Gelinen nokta çok önemli, biz o dönemler, DTSO olarak bu fuarın eş zamanlı Erbil'de yapılmasıyla ilgili girişimlerimiz oldu. Türkiye gerçekten çok iyi yere geldi."