Ajansımızın Desteğiyle Büyükşehir Belediyesi Güneş Enerjisine Kavuştu

21 Nisan 2015 Salı 18:14
  • Ajansımızın Desteğiyle Büyükşehir Belediyesi Güneş Enerjisine Kavuştu
  • Ajansımızın Desteğiyle Büyükşehir Belediyesi Güneş Enerjisine Kavuştu
  • Ajansımızın Desteğiyle Büyükşehir Belediyesi Güneş Enerjisine Kavuştu
  • Ajansımızın Desteğiyle Büyükşehir Belediyesi Güneş Enerjisine Kavuştu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, yılda 800 MW elektrik üretecek Güneş Enerjisi Santrali'ni devreye soktu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Ajansımızın 2014 Yılı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında gerçekleştirdiği Sümerpark Güneş Enerji Santrali, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, vekili Fırat Anlı ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar tarafından törenle açıldı. Ajansımızın 665 Bin TL desteği verdiği ve toplam 1 milyon 560 Bin TL’ye mal olan santral Sümerpark’ın yüzde 85 enerji ihtiyacını tek başına karşılayacak.

Yılda 800 Mw Enerji Üretecek

Yılda 800 MW enerji üretecek olan Güneş Enerji Santrali, parkın yıllık 300 bin liralık elektrik tüketim giderini ortadan kaldıracak. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, projenin bölgede bir ilk olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sümerpark ortak yaşam alanında kullandığımız tüm elektrik enerjisini, kurduğumuz güneş santralinden elde ediyoruz. Bu bir ilk proje ve Diyarbakır için ön açıcı bir projedir. İlk kez bu kentte artık DEDAŞ bize elektrik satmıyor, biz onlara elektrik satıyoruz. Bunu giderek büyütmek ve yaygınlaştırmak temel hedefimizdir. 45 gündür santralimiz çalışıyor ve güneş enerjisi panellerimizden enerji üretiyoruz. Bu santralin çalışması bize şunu gösteriyor. Biz doğayı tüketmeden de enerji kaynaklarını tüketmeden de enerji ihtiyacımızı karşılayabiliriz. İnsanlık, dünya yenilenebilir enerjiyle, kirletmeden ve hiç tükenmeyecek enerji kaynaklarına sahiptir ve kullanabilir. Bunu kanıtlamak için bu projeyi yaptık ve uygulamaya sokup elektrik enerjimizi üretiyoruz. Bitmeyen bir enerji kaynağına sahibiz artık. Bunu daha da yaygınlaştıracağız."

Anlı: Yılda 300 Bin TL Tasarruf Edeceğiz 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fırat Anlı da DEDAŞ'la bu yıl yaşadıkları sorunların kendilerini bu projeyi hazırlamaya ittiğini belirterek güneş enerji santralinden herkesin ve her kesimin fayda göreceğini söyledi. Anlı, "Bizi bu projeyi yapmak konusunda teşvik eden DEDAŞ'a özellikle teşekkür etmek istiyoruz. Eğer oların yaptıkları olmasaydı belki biz projeyi bu kadar hızlandırmayacaktık. Yılda 800 Megavatlık enerji, bizi yılda 300 bin liralık elektrik parasından kurtaracak. Bulabildiğimiz her yerde buna benzer çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, daha sonra santralin açılışını yaparak güneş panellerini inceledi.