İçkale Müze Kompleksi’nin Açılışı Yapıldı

25 Mayıs 2015 Pazartesi 18:40
  • İçkale Müze Kompleksi’nin Açılışı Yapıldı
  • İçkale Müze Kompleksi’nin Açılışı Yapıldı
  • İçkale Müze Kompleksi’nin Açılışı Yapıldı
  • İçkale Müze Kompleksi’nin Açılışı Yapıldı
  • İçkale Müze Kompleksi’nin Açılışı Yapıldı
  • İçkale Müze Kompleksi’nin Açılışı Yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyarbakır Valiliği tarafından 26 milyon lira harcanarak restore edilen tarihi İçkale Müze Kompleksi’nin açılış törenine katıldı. Törene Bakanların yanı sıra, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Mine Lök Beyaz, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, milletvekili adayları, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Dr. Hasan Maral, kurum yöneticileri ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Törende, Vali Hüseyin Aksoy’un açılış konuşmasının ardından konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 10 yılı aşkın bir süredir devam eden bir çalışmanın ürününün bugün alındığını belirterek, yapılan restorasyon çalışması ile İçkale’nin çok farklı bir noktadan, başka bir noktaya geldiğini ifade etti. Geçmiş ile gelecek arasında güçlü bağlar kurulması gerektiğini dile getiren Bakan Yılmaz, Diyarbakır’ın geleceği inşa edilecekse, geçmişinin gün yüzüne çıkarılması ve bunun hem Türkiye hem de insanlık ile paylaşılması gerektiğini vurguladı. Diyarbakır’ın muazzam bir zenginliğe sahip olduğunu ve bunu gezdikçe daha iyi gördüğünü anlatan Bakan Yılmaz, "33 medeniyete ev sahipliği yapmış, İslamiyet’in Anadolu’ya giriş kapısı olan bir ilden bahsediyoruz.Surları, İslam aleminin 5’inci Harem-i Şerif olarak kabul edilen Ulu Camisi var. Birçok mirası ile Diyarbakır, Türkiye’nin en önemli değerlerinden bir tanesi. Nasıl bir ilde yaşadıklarını ve nasıl bir tarihe, geçmişe sahip olduklarını çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor. Geçmişle buluşan, geçmişi ile tanışan nesillerin çok daha farklı bir kültürel atmosfer oluşturduğunu biliyoruz" dedi.

Bakan Yılmaz: Diyarbakır, Ortadoğu’nun Üretim ve Kültür Merkezi Olabilir

Bakan Yılmaz, "Sadece fiziki varlıklarla bir toplumun gelişmesi, ilerlemesi mümkün değildir. Diyarbakır geçmişte farklılıkları bir arada yaşattı. Çok farklı dinler, inançlar, ırklar Diyarbakır’da yüzyıllarca barış içinde yaşadılar.Tek tipçilikten şikayet eden bazı kesimlerin bugün kendilerinin bu mantık içinde olduğunu görüyoruz. Bu aziz şehrin hatırasına saygı için buna karşı koymamız lazım.Diyarbakır Ortadoğu’nun üretim ve kültür merkezi olabilecek bir ildir.Diyarbakır’ın potansiyellerine yazık ediyoruz.Diyarbakır bir hazinenin üzerine oturmuş ve o hazineyi hayatına yansıtamayan bir şehir durumunda.Gittikçe bunu daha fazla gün yüzüne çıkaracağı ve inşallah bir taraftan hayatımızı zenginleştireceğiz, diğer taraftan da bu güzel değerler üzerinden yeni bir ekonomik yapı inşa edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Eker:  Diyarbakır Binlerce Yıl İçinde Çok Sayıda Medeniyete Tanıklık Etti

Ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, İçkale ile ilgili bilgiler vererek, Diyarbakır’ın insanlarının binlerce yıl içinde çok sayıda medeniyete tanıklık ettiğini dile getirdi. Ancak ne yazık ki Osmanlı İmparatorluğu yıkılırken arkasından gelen süreçte gönüllerin kırıldığını vurgulayan Bakan Eker, "O dönemdeki Türkiye’nin yanlış idari uygulamaları, insan haklarını dikkate almayan yönetim sistemi ve tekçi anlayışını bugünlerde birebir taklit eden ve bir anlayışın bu şehirde tekrar baskıyı, zulmü, tek tipçiliği uygulamaya çalıştığını maalesef görüyoruz. Bu son derece önemli. Ders alınması gerekirken ve o hataların bir daha tekrarlanmaması sağlamak gerekirken, geçmişte yapılan uygulamaların bir benzeri başka aktörler tarafından yapılıyor.Amida’nın isminin sadece Amed olarak söylenip, buna sahip çıkmakla iş bitmiyor" şeklinde konuştu

Bakan Çelik: Biz Yaşadığımız Topraklardaki Bütün Medeniyetlerin ve Kültürlerin Mirasçıyız

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise, bir Kültür Bakanı için şu anda bu mekânda bulunmak kadar büyük bir mutluluğun olamayacağını belirterek, İçkale ve Diyarbakır’ın kimliğinin korunmasının kendileri için hassasiyet noktası olduğunu ifade etti. Diyarbakır’da, bu tarihi eserlerin ortasında bulunmanın heyecan verici de olduğunu anlatan Bakan Çelik, "Bunlar insanlık mirasını yok ediyorlar.Ancak bakın biz burada Artuklular döneminde yakın döneme, kiliseden camiye, bütün eserleri koruyan bir mesaj veriyoruz dünyaya.Biz yaşadığımız topraklardaki bütün medeniyetlerin, devletlerin ve kültürlerin mirasçıyız.Bunların hepsini korumaya kararlıyız.Bunu yıkan ve yok eden, insanlığın mirasını tehdit eden DAİŞ’in dinimizin kavramlarını kullanmasından rahatsızız.Bu mesaj DAİŞ’in ele geçirdiği Palmira antik kentini bütün ajanslar gösterirken, dünyaya çok önemli bir mesajdır."

Bakan Çelik: Temmuz Ayı Sonunda Büyük Bir Müjde Olacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üzerinde titizlikle çalıştığı dosyalardan birinin Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması dosyası olduğuna da vurgu yapan Bakan Çelik, şu ifadelerde bulundu: "Temmuz sonunda bize en büyük müjde Diyarbakır surları ve Hevsel Bahçeleri’nin UNESCO listesine girmesi olacak. Diyarbakır bugünkünden çok daha iyi olsun, hem kültürel anlamda bölgenin başkenti olarak, hem iş başkenti olarak hem de bizim bu coğrafyadan dünyaya verecek medeniyet mirasının daha çok öne çıkmasını istiyoruz. Diyarbakır’ın tanıtımına yönelik özel bir strateji hazırladık.Bunu da bir iki ay içinde yürürlüğe koyacağız.O zaman hep birlikte göreceğiz ki Diyarbakır, sayın bakanlarımızın bahsettiği turist sayısın çok daha ilerisine gitmiş."