Katı Atık Yönetimi ve Enerji Üretim Sistemleri Yerinde İncelendi!

31 Temmuz 2015 Cuma 15:16
  • Katı Atık Yönetimi ve Enerji Üretim Sistemleri Yerinde İncelendi!
  • Katı Atık Yönetimi ve Enerji Üretim Sistemleri Yerinde İncelendi!
  • Katı Atık Yönetimi ve Enerji Üretim Sistemleri Yerinde İncelendi!
  • Katı Atık Yönetimi ve Enerji Üretim Sistemleri Yerinde İncelendi!

Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan heyet, İsveç ve Finlandiya'da katı atık yönetimi, yenilenebilir enerji ve geri dönüşüm sistemlerini yerinde inceledi. Stirling motor tabanlı teknoloji, vakumlu atık toplama teknolojileri ile atıklardan enerji üretiminin Diyarbakır ve Şanlıurfa illeri için örnek olabileceği belirtildi.

Çalışma ziyaretine, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Celalettin Güvenç, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yenilenebilir enerji uzmanı Fatoş Nujen Ayhan, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Dr. Hasan Maral ile Ajans uzmanları katıldı.

Program kapsamında; Stockholm'de Stirling Motoru (sıcak hava motoru) tabanlı enerji çözümleri alanında dünyanın lider tedarikçisi konumunda olan Cleanergy, otomotikleşmiş atık toplama alanında 50 yılı aşkın tecrübeye sahip Envac ve bölgesel atık bertaraf şirketi Sörab; Helsinki'de girişimcilere esnek ve modern ofis alanları ile hizmet veren Technopolis, atık bertarafı ve atıklardan enerji üretme konusunda uzman Lathi Energy tesisleri ziyaret edilerek çeşitli incelemelerde bulunuldu.

Envac Tesisinde İnceleme!

Heyet, Stockholm'de otomatikleşmiş atık toplama alanında 50 yılı aşkın tecrübeye sahip İsveç'in lider çevre teknolojileri şirketlerinden biri olan Envac'a ait tesiste incelemelerde bulundu. Ziyarette, öncelikle firma yetkilisi ve iş geliştirme uzmanı David Jost tarafından tesis hakkında bilgilendirme sunumu yapılarak tesisin çalışma sistemi yerinde incelendi. 

1960'ların başında vakumla atık toplama teknolojisini icat eden ve vakumla atık toplama sistemlerinin küresel lideri olan Envac, dünyada 22 ülkeye yayılan 700'den fazla kurulum ve 35 ofisi ile faaliyet göstermektedir. Envac, atık toplama işlemini bir binanın, bir konut sitesinin, bir kasabanın ve hatta bütün bir şehrin altyapısına entegre ederek, atık yönetiminde devrim yapması ile tanınmaktadır.

SÖRAB Tesislerinde İnceleme!

Heyetin ziyaret ettiği diğer bir uygulama, Kuzey Stockholm'de yer alan ve 9 belediyenin iştiraki ile kurulan bölgesel atık bertaraf şirketi SÖRAB oldu. Ziyarette Firma yetkilisi tarafından SÖRAB'ın çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunuldu. Sunumun ardından tesisin prosesleri yerinde incelendi. Tesis esas itibari ile farklı kategorideki atıklardan enerji üretmekte ve bu enerji ile civardaki bir çok konutun ısınma ve elektrik ihtiyaçları karşılanmaktadır. Atıklardan sızan atık su biyolojik tabanlı artıma sistemleri ile temizlendikten sonra doğaya verilmektedir.

Technopolis

Heyet, dünyanın önemli yazılım markalarının çıktığı Finlandiya'da girişimcilere esnek ve modern ofis alanları ile hizmet veren Technopolis'i (Teknopark) ziyaret etti. Teknopark yetkilisi ve Yatırımcı İlişkileri Uzmanı Pasi Hiedanpaa ile teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Start-up merkezi yetkilisi Kantanen Maisa tarafından merkezin faaliyetleri hakkında sunum yapıldıktan sonra şirket bünyesindeki ofisler ve ortak çalışma alanları ziyaret edildi. Technopolis İskandinav-Baltık bölgesinde beş ülkede faaliyet göstermekte ve firmaların başarılı olması için hizmet vermektedir. Technopolis, esnek ve modern ofis alanları ile hizmeti birleştiren 20 adet akıllı iş parkı zincirini geliştirmekte, sahiplenmekte ve işletmektedir. Şirketin temel hedefi Finlandiya, Norveç, Estonya, Litvanya ve Rusya'daki 1700 şirket ve 40.000 çalışana çözümler sunarak müşteri beklentilerinin ötesine geçmektir. Technopolis PLC hisseleri (TPS1V) NASDAQ OMX borsasında listelenmektedir.

Lathi Energy Tesislerinde İnceleme!

Heyet temasları kapsamında Helsinki'nin kuzeyinde, Helsinki'ye yaklaşık bir saat mesafede olan Lathi Energy firmasını ziyaret etti. Firma yetkilisi Paivi Oksanen tarafından yapılan sunumun ardından tesiste incelemelerde bulunuldu. 1907 yılından bu yana faaliyet gösteren firmanın Lathi'de iki adet tesisi bulunmaktadır. Firma, tesislerinde tedarikçi firmaların niteliklerine göre ayırdıkları katı atıkları işleyerek gaz üretmekte ve bu gazı 200 bin nüfuslu Lathi şehrinin ısınma ve enerji temini için kullanmaktadır. Atıklardan enerji üretimi kömüre göre 2,5 kat daha verimli olup, sadece bir çöp bidonundan bir ampulü yaklaşık 800 saat çalıştırabilecek enerji üretilmektedir.

Görüşülen tüm firmaların yetkilileri bölgeye davet edilmiş ve bölgede özellikle katı atık alanında projelerin uygulanmasına yönelik fizibilite çalışmalarının başlatılmasının faydalı olacağı ifade edildi.