Ajans Yönetim Kurulu 2016 Yılında Verilecek Mali Destekleri Görüştü!

29 Eylül 2015 Salı 15:24
  • Ajans Yönetim Kurulu 2016 Yılında Verilecek Mali Destekleri Görüştü!
  • Ajans Yönetim Kurulu 2016 Yılında Verilecek Mali Destekleri Görüştü!
  • Ajans Yönetim Kurulu 2016 Yılında Verilecek Mali Destekleri Görüştü!
  • Ajans Yönetim Kurulu 2016 Yılında Verilecek Mali Destekleri Görüştü!
  • Ajans Yönetim Kurulu 2016 Yılında Verilecek Mali Destekleri Görüştü!

Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Toplantısı, Diyarbakır Valisi Sayın Hüseyin AKSOY başkanlığında, Sayın Fırat ANLI (Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi), Sayın Ahmet SAYAR (Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası) ve Sayın Abdulkadir OKAY'ın (Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi) katılımıyla Diyarbakır'da yapıldı.

Toplantıda; 2015 yılı Eylül döneminde gerçekleştirilen faaliyetler, kurum ve kuruluşların yatırım teklifleri, Ağustos dönemi Doğrudan Faaliyet Desteği başvuruları ile 2016 yılında uygulanacak Mali Destek Programlarının detayları ele alındı. Toplantı ile ilgili olarak Ajans Yönetim Kurulu Başkanlığınca şu açıklama yapıldı. 2014 Yılı KOBİ Programı Kapsamında desteklenen 46 proje başarıyla tamamlandı. Ajansımız tarafından uygulanan 2014 yılı KOBİ Mali Destek Programının uygulaması tamamlanarak hazırlanan Program Kapanış Raporu Yönetim Kuruluna sunuldu.

Bu program kapsamında başarılı olarak kendileriyle 2014 yılı Nisan ayında sözleşme imzalanan Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki 46 işletme (KOBİ) projelerini tamamladı. Bu program ile Diyarbakır ve Şanlıurfa Bölgesi’nde imalat sanayi ve turizm sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelerin fiziki ve beşeri altyapılarının geliştirilmesi suretiyle ölçeklerinin büyütülmesi, finansal kaynaklara erişimlerinin artırılması, yüksek katma değerli mal üretim kapasitelerinin artırılması, yenilikçilik ve Ar-Ge faaliyetlerinin desteklenmesi, ihracata yönlendirilmesi veya mevcut ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi, girişimcilerin desteklenerek yeni iş alanları ve istihdam olanakları yaratılması böylece işsizlik ve yoksulluğun azaltılması amaçlanmıştır.

Ağırlıklı olarak tekstil ve hazır giyim, alüminyum ve metal işleme, gıda, elektrik, plastik ve cam işleme, inşaat, makine, mermer ve bazalt işleme ile otel ve konaklama sektörlerinde faaliyette bulunan işletmelerin (KOBİ'ler) uyguladığı bu projeler sonucu; 306 adet yeni makine ve ekipman satın alınmış; 40 adet otel odası yenilenmiş ve 376 kişilik yeni istihdam oluşturulmuştur.

Doğrudan Faaliyet Desteği Programı Kapsamında 4 Proje Desteklenecek!

Toplantıda 2015 yılı Ağustos döneminde Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı kapsamında yapılan 19 proje başvurusu değerlendirildi. Gerçekleştirilen teknik ve mali değerlendirme sonucu başarılı olan 4 projeye yaklaşık 190 bin TL mali destek (hibe) sağlanacak. 

2016 Yılında Verilecek Mali Destekler Tartışıldı

Bilindiği gibi Ajansımız tarafından her yıl hazırlanan programlar çerçevesinde verilecek mali destekler için proje teklif çağrısına çıkılmaktadır. Toplantıda, Ajans Genel Sekreterliğince hazırlanan Çalışma Programı ve Bütçe çerçevesinde 2016 yılında uygulanacak mali destek programları ile ilgili olarak Yönetim Kuruluna sunum yapıldı.

Kurulduğu günden itibaren yürüttüğü projeler ile Diyarbakır ve Şanlıurfa ekonomisine yaklaşık olarak 106 milyon TL hibe desteği veren ve proje sahiplerinin sağladığı yaklaşık 94 milyon TL eş finansman ile birlikte toplam 200 milyon TL'lik kaynağı Bölge ekonomisine kazandıran Ajansımız, 2016 yılında da Hükümetimizin benimsediği ulusal plan ve stratejilere, bölge planında belirtilen temel amaç ve önceliklere uygun olarak yeni proje destekleri verecek.Ajansımız 2016 yılında vereceği destekler için 2016 yılı Ocak ayı başında proje teklif çağrısına çıkacak.