Güneydoğu'nun Tarım ve Enerjisine 14 Milyon 750 Bin Tl'lik Kaynak!

8 Ekim 2015 Perşembe 11:53
  • Güneydoğu'nun Tarım ve Enerjisine 14 Milyon 750 Bin Tl'lik Kaynak!
  • Güneydoğu'nun Tarım ve Enerjisine 14 Milyon 750 Bin Tl'lik Kaynak!
  • Güneydoğu'nun Tarım ve Enerjisine 14 Milyon 750 Bin Tl'lik Kaynak!
  • Güneydoğu'nun Tarım ve Enerjisine 14 Milyon 750 Bin Tl'lik Kaynak!
  • Güneydoğu'nun Tarım ve Enerjisine 14 Milyon 750 Bin Tl'lik Kaynak!
  • Güneydoğu'nun Tarım ve Enerjisine 14 Milyon 750 Bin Tl'lik Kaynak!

GAP İdaresi, Güneydoğu’daki 3 kalkınma ajansı aracılığıyla, 14 milyon 750 Bin TL’lik kaynak kullandıracak.

GAP İdaresi, Güneydoğu’daki 3 kalkınma ajansı aracılığıyla, 14 milyon 750 Bin TL’lik kaynak kullandıracak. Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (GAP BKÎ) Başkanlığı ve GAP Bölgesinde faaliyet gösteren İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları ortaklığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) teknik desteği ile hazırlanan "GAP Bölgesi'nde Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı" ve "GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı" işbirliği protokollerinin imza töreni yapıldı.  Düzenlenen imza törenine Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil; Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekil Dr. Hasan Maral, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan, Dicle Kalkınma Ajansı Kurumsal Koordinasyon Birimi Başkanı Kadir Öz katıldı. Törende ayrıca GAP İdaresi ve Ajanslar arasında BIOFACH Fuan'na Ortak Katılım Sağlanması ile ilgili işbirliği protokolü de imzalandı. 

2016 yılı toplam bütçesi 9 Milyon TL' olan "GAP Bölgesi'nde Sanayide Eneıji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı"nın öncelikleri şöyle: Bölgedeki sanayi işletmelerinde enerji verimliliği konusunda farkındalığının arttırılması, Bölgede üretim yapan sanayi işletmelerinde enerji verimliliğine yönelik tedbirlerin belirlenmesi ve uygulanması, Bölgede, GAP BKÎ desteği ile kurulmuş olan GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi (GAP YENEV) ve GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi (GAP EVD) gibi danışmanlık ve araştırma merkezlerinin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması.

 

2016 yılı toplam bütçesi 5.750.000 TL olan "GAP Organik Değer Zinciri Pilot Projeler Mali Destek. Programın önceliklerinde, Organik tarımsal üretimde örgütlenmenin teşvik edilmesi ve kurumsallaşmanın desteklenmesi, Bölgede üretilen ve/veya işlenen organik tarımsal ürünlerin katma değerinin ve kalitesinin arttırılması, Bölgesel, ulusal ve uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi suretiyle; bölgede üretilen ve/veya işlenen organik ürünlerin sürdürülebilir pazarlara erişiminin sağlanması. "BIOFACH Fuarına Ortak Katılım Sağlanması" ile ilgili İşbirliği Protokolü'nün amacı ise; Proje kapsamında görev alan kişilerin, ilgili ajans uzmanlarının ve paydaşların organik tarım sektöründeki gelişmeleri yakından takip etmeleri, olası işbirlikleri kurmaları, projenin tanıtımı ve pazarlama olanaklarının arttırılması olarak belirlendiği açıklandı. 

Karahocagil: Sanayi tesislerinde enerji verimliliği artırılacak

Törende konuşan  GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de bölgenin rekabet edilebilirliğini artırmak amacıyla tespit ettikleri organik tarım, yenilebilir enerji ve turizm alanlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu alanların alt yapılarını oluşturduklarını ve mali destek programları geliştirdiklerini kaydeden Karahocagil, "2016 yılı için yeni bir hibe programı düşündük. Bunun içinde yine organik tarım projeleri yer alıyor. 5,5 milyon liranın üzerinde hibe desteği sağlayacağız" ifadelerini kullandı. 

Yürüttükleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Projesine yeni bir bakış açısı getirerek sanayi tesislerinde enerji verimliliğini artırmayı hedeflediklerini anlatan Karahocagil, şöyle konuştu:"Sanayi tesislerimizde enerji verimliliği artık bir mecburiyet. Tesislerin bunu kanunen en yakın zamanda yapmaları lazım. Hem bunun ön çalışmalarını yapmış olmak hem tesislerimizi uyarmak, bilgilendirmek, nasıl yapıldığını göstermek anlamında sanayi tesislerinde enerji verimliliğinin artırılması mali destek programını hazırladık. Bu projemiz de 9 milyon liralık bir bütçeyi öngörüyoruz. Bugün İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajanslarıyla imzaladığımız protokolle bu projeleri başlatıyoruz.

Vali Küçük: İlimiz Verimli Olmak Zorunda

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa halkının birçok işte çok çalıştığını, gayret sarf ettiğini ancak değerli iş üretemediğini söyledi. Kentin Türkiye'de en çok pamuk üretilen il olduğunu belirten Küçük, "Biz sadece pamuğu üretiyoruz, daha sonra Gaziantep'e, Adana'ya satıyoruz. Alan kişi bunu iplik yapıyor, bir diğeri örüp kumaş yapıyor, diğeri tişört yapıyor, diğeri de alıp onu satıyor. Başa baş olarak bir para kazanıyoruz. Artık şehir olarak daha verimli olmak zorundayız. Çok gayret sarf edip az para kazanma durumundan çıkmak zorundayız" dedi. Türkiye'de özellikle enerji alanında çok israf yapıldığını kaydeden Küçük, alınacak küçük tedbirlerle bu israfın önüne geçilebileceğine işaret etti. 

Tasarrufa dikkat çeken Vali Küçük, "Eğer bu tasarruf sağlanabiliyorsa bu demek ki orada yüzde 50 israf vardır. Eğer israf varsa bereketsizlik vardır. Bunun bilincine varılması konusunda sanayide enerji verimliliği çalışmasını çok önemli buluyorum. İyi örnekler ortaya konulduğunda insanların dikkatini mutlaka çekecektir, insanları o yöne yönlendirecektir. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum, İlimize ve 3 ajansımıza hayırlı olmasını diliyorum" dedi.