Göbeklitepe’yi Koruyarak Geleceğe Taşıyacak Proje İmzalandı

29 Şubat 2016 Pazartesi 14:17
  • Göbeklitepe’yi Koruyarak Geleceğe Taşıyacak Proje İmzalandı
  • Göbeklitepe’yi Koruyarak Geleceğe Taşıyacak Proje İmzalandı
  • Göbeklitepe’yi Koruyarak Geleceğe Taşıyacak Proje İmzalandı

Ajansımızın AB’den sağlanan fonlarla hayata geçireceği “Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor” projesi ile Göbeklitepe, korunarak geleceğe taşınacak. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) çerçevesinde finanse edilen “Şanlıurfa’da Tarih Yeniden Canlanıyor” projesinin sözleşmesi imzalandı.

Şanlıurfa’da aralarında Göbeklitepe’nin bulunduğu toplam 100 Milyon TL’lik yatırımla hayata geçmesi beklenen bir dizi projeye ilişkin imzalar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı toplantıda atıldı. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ŞUTSO) gerçekleştirilen imza törenine Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, ŞUTSO Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya katıldı.

Törende konuşan Bakan Işık, "Şanlıurfa'da100 Milyon TL'lik projelerimizi hayata geçiriyoruz" dedi. 2008 yılında yaşanan krizi hatırlatan Bakan Işık, şunları söyledi: “Dünyada üretime önem vermeyen ülkeler 2008 krizi ile çok ciddi şekilde duvara tosladılar. 2008 krizi üretimin önemini bütün dünyaya bir kez daha gösterdi. ABD bir zaman üretimi ABD’de de istemiyorum gidin Uzakdoğu’ya gidin Çin’e gidin orada yapın yatırımlarınızı diyordu ve pek çok Amerikan firması Uzakdoğu’ya yatırım yapmıştı. 2008 krizinden sonra şimdi aynı Amerika yatırımlarınızı Amerika’ya taşıyın’ Made In Amerika’ ‘Yatırımını Amerika’da Yap’ diye bir kampanya başlattı. Üretimi önemsemeyen ülkeler İspanya, Yunanistan gibi bize turizm yeter veya Amerika gibi bize finans yeter diyen ülkeler 2008 yılında ağır bedeller ödedi. Üretimi önemseyen ülkeler bir Almanya, bir Güney Kore gibi ülkeler 2008 krizinden hiç etkilenmedi hatta Almanya 2008 krizinde bütün Avrupa’yı tek başına sırtlandı. 2008 krizini bazı ülkeler fırsata çevirdiler. Bu ülkeler üretimi önemseyen ve üretime yatırım yapan ülkeler.  İktidara geldiğimiz ilk günden itibaren üretime çok büyük önem ve değer verdik.  Türkiye’de üretim alt yapısının sağlamlaştırılması için çok ciddi adımlar attık. Siz Şanlıurfa’ya gelen yolların duble yol olmasını sadece ulaşıma yapılan yatırım olarak görmeyin. Havaalanlarını sadece ulaşıma yapılan yatırım olarak görmeyin. Eğer Şanlıurfa’da havaalanı olmazsa Şanlıurfa’ya yatırımcı da gelmiyor.” 

Bakan Işık, “Şanlıurfa özellikle terörün teslim almak istediği şehirlerden biri ama Allah’a hamdolsun terör psikolojisine teslim olmayan bir şehir. Biz Şanlıurfa’ya ne kadar yatırım yapsak azdır. O açıdan Şanlıurfa Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni hayata geçireceğiz. Tarımda üretilen ürünün sanayide değerlendirerek sadece Türkiye pazarın da değil tüm dünya pazarına açılmasını sağlayacağız. Bu noktada çalışmalarımız hızla ilerliyor. Şanlıurfa’da OSB’yi büyütmek için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız. Yeni bir OSB’yi Şanlıurfa’ya kurmaktan zerre kadar tereddüt etmeyiz” dedi.