İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması

18 Şubat 2017 Cumartesi 19:08
  • İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması
  • İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması
  • İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması
  • İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması
  • İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması
  • İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması
  • İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması
  • İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması
  • İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması
  • İstanbul’da Cazibe Merkezleri Programı Çıkarması

Karacadağ Kalkınma Ajansı ile Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) İstanbul Şubesi işbirliğiyle Cazibe Merkezi Programı Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Legacy Ottaman Otel’de düzenlenen bilgilendirme toplantısına AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, DİTAV İstanbul Şube Başkanı Aydoğan Ahıakın, Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci ile çok sayıda İstanbul’da faaliyet gösteren Diyarbakırlı işadamı ve STK temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, Turgut Özal döneminden bugüne kadar yapılan teşvik paketlerinin çeşitli nedenlerle yeterince başarılı olamadığını söyledi. GAP Projesi tamamlandığında sadece Diyarbakır’da 4,5 milyon dönüm arazinin sulama imkânına kavuşacağını belirten Ensarioğlu, böylece üretimin 2-3 katına çıkacağını dile getirdi. Ensarioğlu, otoyollar, duble yollar, uluslararası havalimanı ile Diyarbakır’da yatırım için altyapının hazır durumda olduğunu ifade etti. Son teşvik sisteminin de yatırımcının bahane üretemeyeceği kadar iyi olduğunu vurgulayan Ensarioğlu, şöyle konuştu: “Arazi ise bedava arazi, bina ise bedava bina, makine ise faizsiz kredi, işletme kredisi ise faizin yarısını devlet karşılayacak. Devlet ürettiğiniz malın gideceği yere kadar nakliyesi için kredi verecek. Sizlere bir tek çalıştırmak kalacak. Kim Diyarbakır’a yatırım yapmak isterse bizler onun hizmetinde olacağız. İş adamlarımız yatırım aşamasında hiçbir engelle karşılaşmayacak.”

Sayar: Güvenlikle İlgili Endişeler Yersiz

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar şunları söyledi: “Diyarbakır 1,7 Milyonluk nüfusu, 22,8 yaş ortalaması ile başlı başına yatırım için cazip bir ilimiz. Cazibe Merkezleri Programı sayesinde kamu-özel sektör işbirliği modelli ile önemli fırsatlar sunulmaktadır. Program ile yatırımcıya önemli destekler veriyor.  Ülkedeki, dünyadaki genel sıkıntılar ne ise Diyarbakır’da da o ölçüde var. Şuan Diyarbakır’da Türkiye’nin ilk 500 büyük firması arasına giren İskur ve Ünteks. Bu firmalarımız Diyarbakır ve ülkemizin geleceğine güvenerek 2014’da ilkimizde yatırım yaptılar. Bu iki firmamız cazibe merkezleri programı kapsamında kapasite artırma için yatırım kararı aldı. Diyarbakırlı iş adamı hemşehrilerimizi bu fırsatlardan yararlanarak yatırım yapmaya çağırıyorum.”

Maral: Binin Üzerinde Yatırımcı  Program Hakkında Bilgi Aldı 

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral da cazibe merkezleri programı ile yatırımcılara danışmanlık, yer tahsisi, bina yapımı, faizsiz yatırım kredisi, faiz indirimli işletme kredisi ve üretim tesisi taşıma desteği gibi alanlarda önemli destekler verildiğini söyledi. Yatırımlardan yararlanma koşulları hakkında bilgi veren Maral, şunları kaydetti:  “İmalat sanayisinde asgari sabit yatırım tutarı 2 milyon TL, asgari istihdam ise 30 kişi olmalıdır. Çağrı merkezinde hizmet sözleşmesi yaptıktan sonra asgari 200 kişi istihdam edilmelidir. Üretim tesisini taşımak için son iki yıl içerisinde üretimin devam etmesi, sonrasında ise en az 200 kişi istihdam edilmelidir. Kredilendirilecek yatırımın ise en az yüzde 30’unun öz kaynaklardan karşılanması gerekiyor. Ayrıca Organize Sanayi Bölgelerinde altyapı hizmetleri devlet tarafından karşılanacak.” Maral, 24 Ocak’ta başlayan ve 27 Şubat’ta sona erecek Cazibe Merkezi Programı’na Diyarbakır ve Şanlıurfa için bugüne kadar binin üzerinde başvuru olduğunu, bunların büyük bölümünün de yatırıma dönüşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Diyarbakırlı işadamı Av. Şahin Akkaya, “Hükümetimiz bölgemizde yaşanan sorunların çözümü olarak Cazibe Merkezi Programını başlatmıştı. Batı ile doğu arasındaki gelişmişlik farkının giderilmesi, Güneydoğu da yatırım yapılabileceğini bu program ile bir daha göstermek mümkün olacaktır.  Diyarbakır’a yatırım yapmak İstanbul,’a Anakara’ya yatırım yapmak demek. Diyarbakır’ın kalkınması demek tüm Türkiye’nin kalkınması demek. Bölgeler arası kalkınmışlık farkının azaltılmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

DİTAV İstanbul Şubesi Başkanı Av. Aydoğan Ahıakın “Diyarbakır kısa süre önce yaşanan olaylar nedeniyle tahlisiz bir dönemden geçti. Artık geleceğe daha umutlu balkıyoruz. Başbakanımızın ilk olarak Diyarbakır’da açıkladığı Cazibe Merkezi Programı Diyarbakır için yeni umutların kapılarını açmıştır. Cazibe Merkezi Programı kapsamında bulunan 23 illerden biri olan Diyarbakır, yatırımcılara sahip olduğu, konum, nüfus, yetişmiş insan gücü ile önemli avantajlar sunmaktadır. Ayrıca Sur ilçemizde yaşan tüm olumsuzlara rağmen yapılan çalışmalar, sanayisi hızla gelişen ilimizde turizmin ivme kazanmasını sağlayacaktır ”diye konuştu.