Diyarbakır ve Şanlıurfa, Sağlık, Spor ve Alternatif Fuarında Tanıtıldı

10 Nisan 2017 Pazartesi 10:28
  • Diyarbakır ve Şanlıurfa, Sağlık, Spor ve Alternatif Fuarında Tanıtıldı
  • Diyarbakır ve Şanlıurfa, Sağlık, Spor ve Alternatif Fuarında Tanıtıldı
  • Diyarbakır ve Şanlıurfa, Sağlık, Spor ve Alternatif Fuarında Tanıtıldı
  • Diyarbakır ve Şanlıurfa, Sağlık, Spor ve Alternatif Fuarında Tanıtıldı
  • Diyarbakır ve Şanlıurfa, Sağlık, Spor ve Alternatif Fuarında Tanıtıldı
  • Diyarbakır ve Şanlıurfa, Sağlık, Spor ve Alternatif Fuarında Tanıtıldı

Sağlık, Spor ve Alternatif Kongre ve Fuarı, ANFAŞ Expo Center'da açıldı. Dışişleri Bakanlığı çatısı altında, Ekonomi, Kültür ve Turizm, Kalkınma, Gençlik ve Spor ile Sağlık bakanlıkları tarafından desteklenen, Sağlık, Spor ve Alternatif Turizm Kongre ve Fuarı (HESTOUREX), ANFAŞ Expo Center'da açıldı.

Açılışa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ile turizm sektörünün temsilcileri katıldı. 9 Nisana kadar sürecek fuarda Karacadağ Kalkınma Ajansı, alternatif turizmde önemli bir konumda bulunan Diyarbakır ve Şanlıurfa’yı açtığı stantta tanıtımını gerçekleştiriyor. Stantta Diyarbakır Valiliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır Kamu Hastaneleri Birliği, Çermik Gıran Park Termal Otel ile Şanlıurfa Halfeti Doğa ve Su Sporları Kulübü yetkilileri, yerli ve yabancı ziyaretçilere yörenin sağlık ve spor turizmi hakkında bilgilendirme çalışmaları yaptılar.

KKTC'de turizmin ciddi şekilde geliştiğini anlatan KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye'de yaşayan herkesin bu sıcak ülkeyi görmesi gerektiğini dile getirdi. Ataoğlu, "Turizm sektöründe ve üniversite eğitiminde ciddi atılımlar yaptık. Kaliteli turizm tesislerinin yanı sıra yaklaşık 100 ülkeden gençler üniversite eğitimi için KKTC'yi tercih ediyor. Turizm ve üniversite eğitiminde dünyada yarışan ülkeler arasına girmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da HESTOUREX'in turizm sektöründe önemli bir mihenk taşı olacağını kaydetti. Antalya'nın kitle turizminde dünyanın en önemli ve bilinen destinasyonlarından biri olduğunu belirten Karaloğlu, "Ama bunu yeterli bulmuyoruz, Antalya sporda, sağlıkta, kültür ve tarihte de en az kitle turizminde gidebileceği yol kadar yol olduğunu biliyoruz. Bu fuarın gelecek yıllarda gelişerek, büyüyerek, turizme katkı sağlayarak devam etmesini diliyorum." dedi.

150 ülkeden 4 bin alım heyeti

Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı ve Fuar Danışma Kurulu Başkanı Emin Çakmak, dünyada eşi benzeri olmayan bu fuara yaklaşık 150 ülkeden 4 bin alım heyetinin katıldığını söyledi. Türkiye'nin dünyada sağlık merkezi olma yönündeki vizyonunun adım adım hayata geçtiğini dile getiren Çakmak, sağlık turizminde Türkiye'nin dünyada 3'üncü, Avrupa'da ise birinci duruma geldiğini söyledi. Çakmak, şöyle konuştu: "Her yıl 144 ülkeden yaklaşık 750 bin hastanın tedavisi ülkemizde yapılıyor. Bu, Türkiye'nin sadece deniz, kum, güneş olmadığının örneği. Türkiye'de 60'a yakın alternatif turizm segmenti var. Bunlardan en önemlileri sağlık ve spor. Avrupa'da birçok kişi karavanla seyahat ediyor. Bu da hatırlanması gereken bir turizm çeşidi. Bu fuar vesilesiyle Yeni Zelanda'dan Kanada'ya yaklaşık 4 bin alım heyetine 4 gün boyunca tanıtım yapacağız, ikili görüşmeler, ikili anlaşmalar yapılacak. Bu fuar sonrası 15 milyar dolara kadar bir anlaşmaya imza atarak, gelecek sene ikincisini gerçekleştirmek için çalışacağız."

Açılışta konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise "Bu fuar Türkiye'nin son 30 yıl içinde elde etmiş olduğu ürün zenginliği ve derinliğinin farklı konsepte sunulması amacıyla yapılan bir fuardır. Türkiye'nin böyle bir fuara ihtiyacı vardı. Bu fikri ortaya atan herkese teşekkür etmek istiyorum." ifadelerini kullandı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, fuarın başarılı olmasını diledi ve seneye fuarın en büyük destekçisi olacakları sözünü verdi.